https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili pomen statusa rokodelskega centra

Mala Polana, 17.06.2024 ob 14:00  

V Mali Polani so danes spregovorili o pomenu statusa rokodelskega centra za Pomelaj v okviru novega zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.


Spregovorili sta strokovna delavka Dragica Horvat in odgovorna oseba za Pomelaj, zadrugo za razvoj podeželja, Sara Köleš Ribeiro. »Lansko leto je Slovenija pridobila nov Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, kar je izjemna pridobitev za nas rokodelce. Namreč mi kot nosilci tradicionalnih rokodelskih znanj smo na ta način pridobili sistemsko obravnavo, podporo, torej rešitev kako ohranjati rokodelstvo in hkrati tudi so določeni ukrepi, ki jim je potrebno slediti zato, da se bo rokodelstvo še razvijalo naprej,« je povedala Köleš Ribeiro.

S strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so na podlagi tega zakona dobili razpisan javni poziv v letošnjem letu, kjer so izbirali organizacije, ki ustrezajo pogojem za pridobitev statusa rokodelskega centra. Ti pogoji so bili izjemno zahtevni in Pomelaj je bil izjemno počaščen, da je bilo njihovo delo prepoznavno, da so bili izbrani kot eden izmed osmih rokodelcev v Sloveniji.

Zahteve, ki jih je bilo potrebno izpolniti so bili dokazila, da sodelujejo in povezujejo različne rokodelce torej tudi iz drugih panog, ki imajo certificirane rokodelske izdelke, kar pomeni, da so to kakovostni rokodelski izdelki, ki jih certificira obrtno podjetniška zbornica ali pa, da imajo naziv priznani rokodelec.

Med drugim je bil tudi pogoj, da so se v zadnjih teh letih vključevali v raznorazne aktivnosti prenosa rokodelskih znanj na mednarodnem in nacionalnem nivoju, raznih razstavah, prireditvah. Izvajali so prenose znanj bili so prisotni tudi na konferencah, kjer so promovirali rokodelstvo in prenašali znanje naprej za zainteresirane skupine.

S tem novim zakonom je Pomelaj dobil tudi to možnost, da bo z določenimi finančnimi razvojnimi sredstvi lahko svojo dejavnost še naprej razvijal, da bodo lahko tudi več dali na promocijo, bodo imeli tudi več sredstev, kar je izjemno pomembno. Tudi sam potrošnik bo lahko s pomočjo tega zakona in vseh teh ukrepov, začel prepoznavati razliko med poceni izdelki, ki prihajajo iz azijskega področja in pa njihovimi tradicionalnimi rokodelskimi, ki seveda cenovno nikoli ne bodo mogli kunkurirati uvoženim izdelkom.

Delujejo povezovalno, rokodelce vključujejo tudi v svoje aktivnosti, kar je namen tega zakona. Vsak rokodelec, ki želi pristopiti dobi podporo in lahko ostane na njihovem tržišču.

V polanski zadrugi težijo k ohranitvi dediščine in jo tudi posodabljajo. Tako so tudi z oblikovalko Darjo Malešič izdelali copate iz koruznega ličja za zunanjo uporabo. Njihovi izdelki so uporabni, naravni in trajni, poskrbijo pa tako za pridobitev ličja kot tudi za izdelavo samih izdelkov.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2024 ob 16:56 gost

      Res lepo da še eni tako lepo nadaljujejo tradicijo o že pozabljenih rokodelskih vse vrstnih izdelkov. Lepo za pogledat.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2024 ob 21:55 prekmurje gost

      Lepo za pogledat in videti da se tradicija neguje in ohranja !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.06.2024 ob 18:13 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.