https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Tukaj so visoke temperature: preprečite dehidracijo

18.6.2024  

Pred nami je vroče poletje, že ta teden pa nas čakajo višje temperature. Poskrbeti je treba za zadostno hidracijo. Vsako leto poročamo, da na urgencah v poletnih mesecih beležijo porast obiska tudi zaradi dehidracij. Poskrbite, da se temu izognete. 

Prvi način, da preprečimo dehidracijo je očiten, a ne tako preprost

Večina ljudi ne pije dovolj vode. Sladke pijače niso nadomestilo, saj bi morali ob pitju le-teh zaužiti še večje količine vode kot sicer. Priporočilo je, kot že zagotovo veste, spiti vsaj 2 do 3 litre vode na dan. Pri tem si lahko zdaj pomagate z različnimi aplikacijami, opomniki in plastenkami, ki vas opominjajo na vnos tekočine. Piti je treba, preden čutite žejo. Da bo lažje, vodi dodajte zelišča, rezine limon, ingverja in sadja, odlična izbira pa je tudi kokosova voda, ki je zelo okusna in bogata z elektroliti. 

Hrana z visoko vsebnostjo vode

Tekočino lahko vnašamo v telo tudi s prehrano. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vode. Tukaj je sezona lubenic, veliko vode pa vsebujejo tudi jagode in kumare. Dobra izbira so tudi juhe in smutiji. 

Dobro se je izogibati alkoholu in kofeinu

Obe snovi povečujeta dodatno izločanje tekočine iz telesa, zato je potrebno ob uživanju le-teh vnesti dodatno količino vode.

Upoštevajte telesno aktivnost in vreme

Ob intenzivni telesni vadbi je treba zaradi potenja nadomestiti izgubljeno vodo z več tekočine, enako je pri visokih temperaturah. Dobro se je umakniti v hladne prostore, ob čemer pa je treba paziti tudi na temperaturni šok, saj lahko prevelika temperaturna razlika negativno vpliva na telo. Pri hitrejši hidraciji pomagajo tudi športni napitki, ki vsebujejo elektrolite. 

Primerna oblačila in posluh za svoje telo

V vročih temperaturah se izogibajte temnim barvam in si nadenite svetla oblačila, ki naj bodo zračna in lahka. Koži je treba omogočiti, da diha, posledično pa se boste tudi manj potili. V primeru znakov dehidracije, kot so suha usta, utrujenost, omotica, redko uriniranje in temnejši urin, povečajte vnos tekočine. Če je le mogoče, pa se je dobro izogniti najmočnejšemu soncu in vročini. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2024 ob 16:34 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.