https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predsednik državnega sveta podelil certifikate

22.06.2024 ob 8:00  

Društvo Kelih je s podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica sklenilo aktivnosti v zvezi z letošnjim državnim ocenjevanjem prleških gibanic. Na že enajstem ocenjevanju prleških gibanic je bilo letos 45 izdelkov in vse so bile pečene v okroglih lončenih pekačih.


Prlekija velja za nekoliko slabše razvito regijo, lani pa so jo prizadele tudi ujme. Delegacija je obiskala Gimnazijo Frana Miklošiča v Ljutomeru in si ogledali prleško družinsko podjetje Ključavničarstvo Čuk – JDJ - Denis Čuk, Ključarovci pri Ljutomeru. Obisk Prlekije je delegacija zaključila na občini Križevci, kjer je predsednik Državnega sveta Marko Lotrič podelil certifikate Tradicionalna prleška gibanica. 

Društvo Kelih že od svoje ustanovitve z različnimi promocijskimi akcijami in dogodki skrbi za večanje prepoznavnosti prleške gibanice in s tem za prenašanje znanja na mlajše generacije. »Izredno me je razveselila novica, da so na dneh prleške gibanice sodelovali tudi osnovnošolci in srednješolci, saj to zagotavlja, da recept, znanje in veščine ne bodo potonili v pozabo. Aktivnost društva in prleška gibanica pa ne le skrbita za prenos znanja iz roda v rod in s tem za negovanje tradicije, ampak tudi povezujeta vse generacije v skupnem ustvarjanju in v praksi prispevata k medgeneracijskemu sožitju,« je še povedal Lotrič.

Prleška gibanica je lokalna kulinarična posebnost Prlekije, tradicionalno pa se peče v okroglem lončenem pekaču. Za pridobitev certifikata mora zadostiti strogim kriterijem kakovosti po Pravilniku ocenjevanja kakovosti prleške gibanice. S podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica se spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. 

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli Kmetija Zamuda, Simona Žuman, Darja Makoter, Romana Fras, Adam Žižek, Vanesa Meznarič in Društvo za razvoj Vučenske kamešnice. 

V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli Flo Cukeraj, Florjana Kastelic, Lončarstvo Žuman, Sava hotels & resorts, zdravilišče Radenci, Hiša gibanice/Skupina Hudo dobro in Mia Mirjana Frank. 

Foto: arhiv Državni svet RS, društvo Kelih

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2024 ob 8:56 Prleška g. gost

      Oproste ampak Cukeraj tu si je gnus nogo strja, pa je nebi nikdar kupa. starinarnica je to ne pa slascicarna. Fuj

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2024 ob 10:04 Maja gost

      Najboljša je od Pogačarne, pa mate lahko 1000x tekmovanj

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2024 ob 11:41 Tone gost

      Cukraj? To je ova, ko pije dvojni pelinkovec , ne?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.06.2024 ob 17:28 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.06.2024 ob 18:02 Boreci gost

      Če se to že grete,bi mogli vdi delati naenkrat, ne pa da prinesejo,ovi je lahko babica delala hahaha .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.06.2024 ob 20:16 Prlek gost

      Šefica Cukraja je resen zapita pa zakajena,nebi tan ja gibanice,ziher se kadi polek

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.