https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nujno je znižanje populacije prenašalca ameriškega škržatka

22.06.2024 ob 6:05  

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da bo v naslednjih dneh čas za zatiranje ameriškega škržatka, ki je poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice, zato je nujno čim bolj znižati populacijo prenašalca ameriškega škržatka.

Vinska trta je v vinogradih SV Slovenije že večinoma odcvetela, fenološka faza – BBCH 69 (konec cvetenja) – BBCH 73 (Jagode velikosti prosenih zrn; grozdiči se začenjajo povešati). Trenutno ameriškega škržatka (Scaphoideus titanus Ball.) v vinogradih najdemo v stadiju ličinke L1 in L2 ter tudi prve ličinke L3 stadija.

Prvo tretiranje je na območju severovzhodne Slovenije treba opraviti, ko bo trta povsem odcvetela in najkasneje do 23. junija

Zatiranje ameriškega škržatka je obveznoo v vinogradih za pridelavo grozdja in na trti v brajdah in ohišnicah na razmejenih območjih zlate trsne rumenice (v okuženih območjih in varovalni pasovih) ter v matičnih vinogradih, matičnjakihin trsnicah povsod po Sloveniji.

Opozorilo 

Zatiranje je potrebno opraviti šele takrat, ko bo trta povsem odcvetela. Pripravki, ki se uporabljajo za zatiranje ameriškega škržatka, so namreč nevarni za čebele. Pred tretiranjem je treba pokositi cvetočo podrast v vinogradu oziroma na drugi način preprečiti, da bi jo fitofarmacevtsko sredstvo (FFS) doseglo.

Pri tem je pomembno, da vinogradniki morajo vsa FFS uporabljati v skladu z navodili za uporabo in navedbami na etiketi. Pri uporabi FFS je treba upoštevati Pravilnik o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Učinkovitost tretiranja je zelo odvisna od učinkovitega nanosa FFS, zato je priporočljiva uporaba klasičnih pršilnikov. Da dosežemo dobro omočenost rastlin in povečamo učinkovitost insekticidov, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin priporoča povečano porabo vode (vsaj 400 l/ha) in uporabo močil.

Foto: wikipedia, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2024 ob 7:18 Penzlin gost

      Ah ta Amerika, je sploh kaj dobrega prišlo od tam.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2024 ob 10:51 Eh gost

      Vse razumljivo samo nekaj osnovnih podatkov majnka v tem članku: 1, ali lahko dobi ta preperat vsak, tudi tisti ki nima opravljenega izpita iz FFS-ja in kaj potem če ne dobi preperata, tukaj mislim predvsem brajde in ohišnice 2, Pokositi vso podrast pred uporabo, če vidimo da ko se peljemo skoz vinorodni okoliš da se kosi izmenično vsaka druga red zahteva država zaradi subvencij. 3, Nikjer zasledil da se škrgač nahaja tudi v leski itd. kako in gdo ta zmanjšuje pupolacijo škrgača ZAKLUČEK DRŽAVA NEKAJ ZAHTEVA NA TAK NAČIN DA JE SKREGAN Z OBSTOJEČIMI ZAKONI.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2024 ob 17:28 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.06.2024 ob 14:39 Jane gost

      Dajte se krvosesno gamad zatret!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.