https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Praznovanje dneva državnosti v Lendavi

24.06.2024 ob 18:00  

Poklon braniteljem in ljubezni do domovine na slovesnosti v Lendavi.

V petek, 21. junija, so v Lendavi počastili dan državnosti z osrednjo občinsko slovesnostjo v večernih urah na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava. Pred osrednjo svečanostjo so tudi slavnostno odkrili pomnik braniteljem slovenske samostojnosti na Glavni ulici v Lendavi.

Ta pomnik, kot mnogi po Sloveniji, je postavljen v čast vsem, ki so prispevali k osamosvojitvi naše domovine in se borili za njeno svobodo. Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Lendava Ljubo Dražnik, ki je v svojem govoru povzel pot do samostojnosti in izpostavil ključne dogodke, ki so zaznamovali obdobje osamosvajanja v takratni občini Lendava.

Župan Janez Magyar je ob tem povedal, da se je Občina Lendava z veseljem odzvala pobudi Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo in finančno podprla postavitev pomnika. Poudaril je: »Ta pomnik naj nas opominja na vrednote, ki so bile ključne v času osamosvojitvene vojne: enotnost, pogum in neomajna vera v boljši jutri.«

Na osrednji svečanosti, ki je sledila odkritju pomnika braniteljem slovenske samostojnosti, je slavnostni govor imel upokojeni generalmajor Slovenske vojske Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in častni občan Občine Lendava. V svojem nagovoru je poudaril pomen zgodovinskih dogodkov in spomnil na čas enotnosti, tovarištva ter medsebojnega spoštovanja, ko je bil skupni cilj jasen in ni bilo prostora za ideološke ali strankarske delitve. Zbrane je pozval, naj ne pozabijo na zgodovino in izrazil željo, da bi vse slovesnosti, ki so in bodo še potekale, prinašale pozitivna sporočila mlajšim generacijam o uporniškem značaju Slovencev v tistem času.

Župan Janez Magyar je na svečanosti poudaril, da je pred 33 leti Slovenija zbrala pogum za samostojnost in svobodo, ter izrazil spoštovanje do voditeljev in žrtev tistega obdobja. Obeleževanje dneva državnosti je po njegovih besedah priložnost za enotnost, ponos in upanje ter za gradnjo boljše prihodnosti.

V kulturnem programu osrednje svečanosti so nastopili otroški in mladinski pevski zbor Dvojezične osnovne šole I Lendava, slovesnost pa je s koncertom zaključila glasbena skupina Slovenski Express, ki se je skozi pesmi sprehodila po slovenskih pokrajinah. Lucija Šetar pa je zbranim s pesmima Tvoje ime, Slovenija in Slovenskega naroda sin obudila spomin na vse tiste, ki so skozi zgodovino branili naš narod in njegovo identiteto ter povzdignila pomen ljubezni do domovine.

Foto: Duško Benin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2024 ob 19:11 TammyJackson gost

      Neverjetno! Vsako uro služim dolarje, odkar sem pred pol leta začel delati samostojno prek interneta ... Delam od doma več ur na dan in opravljam osnovno delo, ki ga dobim od tega podjetja, na katerega sem naletel na spletu ... Zelo sem vesel, da lahko to delim zaposlitvena priložnost zate… To je zagotovo najboljša služba, kar sem jih kdaj imel… Preverite tukaj ………… 𝐖𝐰𝐰.𝐞𝐚𝐬𝐲.𝐩𝐚𝐲𝐬𝟕𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2024 ob 19:18 orsos gost

      Vidim, da so samo generali in admirali borili,miličari zdajšnji policisti pa so takrat v Dolgi vasi imeli piknike???

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2024 ob 19:30 Karel K. gost

        Joj, kakšna trditev o teh generalih, to so manekeni ne pa vojaški generali, kateri so generalski čin dobili z izobraževanjem in vojaško vzgojo. To so piknik generali.

        3 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2024 ob 21:17 DorothyPierce gost

        Od doma služim dobro plačo £52000–£25090/teden, kar je neverjetno, manj kot eno leto nazaj sem bil brezposeln v groznem ADt gospodarstvu. Zahvaljujem se Bogu, vsak dan sem bil blagoslovljen s temi navodili in zdaj je moja dolžnost, da jih plačam naprej in jih delim z vsemi. Za VEČ INFORMACIJ PROSIMO, preverite to SPLETNO MESTO……. 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲𝐬𝟕𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 18:40 Sukob kult-ura gost

        Sukob ideologije i politike https://youtu.be/Ct0aT5HUtYk https://youtu.be/2f40SuQDDH4

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2024 ob 19:28 Karel K. gost

      Niso pokazali napis v Slovenskem jeziku, je to slučajno ali pomota ali namernost. Slovenija še ni del madžarske ali proktetorat velike Madžarske. Ta osmosvojitev postaja farsa, potegavščina, sramotno dejanje, ponarejena zgodovina podobna tisti, ki so jo spisali Tito in revolucionarji od leta 1941 naprej do leta 1990. To pa zaradi tega, da so si po vzoru Titoizma zasluge prisvojili tisti kateri so se dejansko borili le za to, da bodo lahko v nadaljevanju svoje kariere kot politični funkcionarji. Vse zares zaslužne so zamolčali in so po vzoru titoistov iz leta 1945 spisali na ta način zlagano zgodovino dogodkov okrog leta 1990-91. Danes sem prebral novico, da je eden bager ustavil prodor JNA. To je podobno tistemu, ko so titovi revolucionarji v zgodovinske dokumente posredno zapisali tudi takšne norosti, da je eden revolucionar z enim strelom ubil deset sovražnikovih vojakov. To z bagrom je podobna neumna štorija, saj če bi JLA zares hotela zavzeti Slovenijo in jo prisiliti k vdaji, nebi koristilo niti postavitev sto takšnih bagrov, da bi zaustavili prodor JNA

      4 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2024 ob 21:59 Dobri vojak Švejk gost

        General Kozic, kje si se pa ti boril? Z Janšo v kleti Cankarjevega doma ali doma skrit, čakajoč da te osvobodijo srbski bratje? A boš zanikal zgodovinsko vlogo Kučana in Drnovška pri osamosvojitvi? A boš zanikal, da je bilo 90% častniškega kadra v TO članov Zveze komunistov, po tvoje udbašev, titoistov in čebinarjev?

        14 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.06.2024 ob 20:33 Karel K. gost

      Obisk današnje spominske seje v DZ dokazuje, da se slovenska politična srenja obnaša kod da ima isti status, kot cerkev, da so ločeni od države. Oboji se samo borijo za državniške fotelje in druge funkcije doma in v Bruslju ter po svetu. Tudi kar se tiče pravnega reda, delujejo kot cerkev, saj se ravnajo po sebi prirejenem pravnem sistemu, katerega ščasoma prilagajajo svojim potrebam, da niso za nič krivi.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 23:10 Danas bila bi demokracija gost

        https://youtube.com/shorts/udUP80RCRto https://youtu.be/gMFRzhQKLNs https://youtu.be/D4eaimOSxvk

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.06.2024 ob 21:39 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.06.2024 ob 23:12 Kobra gost

      Oj karči, velika mdžarska ja to je to potem država v kateri smo prej živeli,pa ajde naj bo pač tak bilo,še dlje nazaj prašiča Marija Terezija pod Keri smo živeli,kaj pa poveste na zelo demokratočne države španijo fracncijo portugalsko in njihova osvajanja kolonij,naprimer Francija v začetku 90- tih testirala atomsko bombo na atolu muraroa,....kaj pa so te slavne države imele tam za iskati,Velika Britanija v Hongkongu???malo presodite pa potem naišite kdo se bogatil po teh državah zaj pa špilajo demokratične države seveda na videz ker so še vedno povsod prisotni.zemljevide teh držav poglejte kaj je njihovega pa kaj ni,američani vsepovsod špilajo šerifa pa zapravljajo davkoplačevalski denar.pa seveda živlenja svojih državljanov,je pač da so v Lendavi dvojezični pa manjšina,če se Tito nebi dal podkupiti svinjam kapitalističnim bi Slovenija bila dosti večja

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2024 ob 23:34 Karel K. gost

        Kapitalizem je bil divji, vendar se je dal reformirati in je postal znosen demokratični politični sistem. Titoizem in Stalinizem pa se ne dasta reformirati, tadva sistema se mora odstraniti s silo. Madžari še vedno ne morete preboleti Trianona (glede na izrazoslovje in popačeno slovenščino mislim, da ste madžar). Orban na odprti sceni poizkuša dobiti nazaj ozemlja katera so si madžari in njihovi predniki, ko so pridrveli tam izza karpatov, spet povrniti. Podpira Ruse z upanjem, da bo dobil nazaj del Ukrajine, kjer živijo madžari. Prav tako cilja na Prekmurje v Sloveniji, Slovaške si ne upa vznemirjati, prav tako ne Romunije in Srbije. Tito se ni nikomur dal podkupiti ampak so ga prisilili v umik s slovenskega ozemlja ki zdaj pripada Italiji. Če nebi bbilo njega, Kardelja, Ribičiča, bi že takrat lahko Slovenija postala samostojna država (1945) s Trstom in celotno to krajino. Tudi avstrijska koroška in sedaj madžarsko Porabje bi bilo zraven, vendar ni nihče od teh ljudi ni hotel živeti v titoistični državi_blaznosti, zato so rajši ostali zunaj meja, ne pa da bi se priključili Titovi Jugi.

        2 12 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.06.2024 ob 23:23 Karel K. gost

      Osamosvojitev se je morala zgoditi, saj ozemlje Republike Slovenije ni moglo ostati nikogršnje ozemlje, ko pa so Hrvati, ali bolje rečeno njihova Diaspora bili odločeni, da bodo živeli v samostojni državi. Srbija se je borila za "Veliko Srbij, o neki Jugoslaviji niso sanjali. O Jugoslaviji sta sanjala le zadnji diktator Titove Jugoslavije Drnovšek in slovenski diktator in titoist Kučan, ki sta s pomočjo Adžiča poizkušala nemogoče, to pa je ohraniti Jugoslavijo na čelu katere bi bil Kučan. Saj pa JLA ni napadla z vso silo ampak so v akcijo poslali mlade vojake, kateri so služili vojaški rok v Sloveniji. Miloševič je to izkoristil in je potem preko te Kučanove in JLA akcije izsilil prek mednarodne skupnosti, da je iz Slovenije odpeljal kar nekaj koristnega in takrat modernega orožja potrebnega za ustvaritev Velike Srbije. Če bi se JLA borila s to močjo kot na Hrvaškem, bi v dveh dneh zmlela slovensko TO, ki je bila neizurjena in brez orožja, le s puškami in teh niso imeli vsi na razpolago. To je pač s Titoistične Juge podedovano prepričanje, da se vse mora napihniti in vedno mora biti zmaga pa čeprav je poraz vmes.

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.06.2024 ob 7:27 gost

        Gorički zgodovinar z Nobelovo nagrado Karči se je palik razpiso do konca. Lejko še kakši esej o Titoji napiše.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.06.2024 ob 12:48 Pero gost

      Dva osvoditelja z belimi lasmi sta se v Murski sumi skrivala čakala Srbe zaj sta glavna!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.06.2024 ob 22:20 Kobra gost

      Oj karči nisem jaz madžar daleč od madžarske meje sem doma nikoli ne bom madžar,proslava v Lendavi itak ni bila na nivoju,primer vaše trditve sem hotel opisati kaj je v primerjavi nekega namišlenega pomadžarjenja Lendave od tistih svetih držav v Evropi ki so osvajale Afriko in tam ropale zaj so pa velike demokratične države ponosne na svojo hudobijo,po kaj so šli Francozi v Maroko ,mogoče tam pamet iskat? Veste karči vseh teh hudobij ne morem napisati kere so delale te zaj svete demokratične države,ker bi moral pisati cel dan,polno tega vem vse uradno a se ne govori o tem,kaplja v morje je neko namišljeno pomadžarjenje Lendave,sicer pa če Hrvati kupili Panvito švabi postavili v ms wolford delajo pod pritiskom za majhen denar zakaj nebi madžari postavili nogometne akademije v Lendavi,pač mam tako službo ka San veliko prisoten po celem Prekmurju pa dosti tega vem.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.