https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Zoran Hoblaj - direktor, ki so mu najbolj pomembna jasna navodila

Rakičan, 1.2.2012  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorja Doma starejših v Rakičanu, Zorana Hoblaja. Univerzitetno diplomirani pravnik je na tej funkciji od maja lani, pred tem pa je bil vodja pravne in kadrovske službe v rakičanskem domu starejših.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Zoran Hoblaj je univerzitetno diplomirani pravnik, ki je svojo poklicno pot začel na Zavarovalnici Triglav, nato v privatnem podjetju, kjer se je ukvarjal s pravni zadevami in trženjem. Nato ga je pot vodila v Lendavo v Elektromaterial, kjer je deloval kot pravnik, za tem pa je bil deset let vodja mestnih četrti v Murski Soboti. Zdaj je že skoraj štiri leta v Domu starejših v Rakičanu, kjer je preden je postal direktor, bil vodja pravne in kadrovske službe.

Čeprav Hoblaj vodi javni zavod, se tako kot v drugih oblikah vodenja sooča s kriznimi časi. "Mi kot javni zavod nimamo velikega manevrskega prostora za izogibanje tistih zadev, ki so za nas obvezne. Se pa zagotovo v tem času bistveno bolj usmerjamo k varčevanju in racionalnem poslovanju. Tako da kriza se je dotaknila tudi zavodov, in čeprav smo sami javni zavod, nismo financirani iz javnih sredstev, zato moramo gospodariti kot kakršno koli podjetje," pravi Hoblaj.

Zaradi obnove objekta varčujejo na vseh ostalih področjih

Pri javnih zavodih velja neka specifika, kljub temu pa se zaradi prilagajanja razmeram na trgu morajo kdaj pa kdaj odpovedati tudi kakšnemu od poslovnih prijemov, ki bi jih sicer uporabili. "Naša branža sama po sebi ni pridobitna dejavnost, tako morebitni presežek moramo vračati v našo dejavnost. Veliko sprememb ni, moramo pa znotraj razpoložljivih sredstev pametno razporejati. Na primer trenutno se lotevamo obnove objekta, zato varčujemo na vseh ostalih področjih," pove Hoblaj.

Konkurenca na področju domov za starejše v Pomurju je velika

Dom starejših Rakičan je pred časom dobil tudi svojo enoto v Murski Soboti, tako da se več ne soočajo v tolikšni meri s prostorsko stisko. "V Pomurju se je na področju domov za starejše zgodil boom in nastala je velika konkurenca, čakalna vrste so male. Dejansko se moramo na trgu boriti za vsakega stanovalca, tako da smo morali kar potruditi, da smo Mursko Soboto napolnili. To nam je sicer uspelo hitro, v treh mesecih, tudi zdaj pa vlada veliko zanimanje za dom v Murski Soboti," pove Hoblaj in doda, da je konkurenca je vedno dobrodošla, že zaradi njih samih, ker so prisiljeni, da se trudijo ponujati višji nivo storitev.

Za razliko v gospodarskem sektorju pa med javnimi zavodi ni kakšnega zbijanja cen. "Sami nismo čisto svobodni pri oblikovanju cen, razlika je samo v tem, da mi stari zavodi dolga leta nismo posodabljali in vlagali v infrastrukturo, ter si to vračunali v ceno, medtem pri novejših domovih, tudi pri našem v Murski Soboti, so investicije že vkalkulirane v ceno," pravi Hoblaj.

Dober manager mora ustvariti harmonijo

Standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem v rubriki Fokus, je tudi, kakšne lastnosti mora imeti dober manager, odgovori pa so v večini primerov podobni. In kako vidi dobrega managerja Hoblaj? "Predvsem širino dojemanja, sprememb okolja, širino pri upravljanju s človeškimi viri, sodelovanje s sodelavci, da veš prisluhniti. Na koncu koncev dan danes ni toliko pomembno, da bi dober manager poznal vse detajle, vsa področja, zato ima svoje pomočnike in vodje. Mora pa znati vse skupaj dati v harmonijo, da sodelavcem proste roke in veliko razgovora," pravi Hoblaj ter doda, da oceno, če je sam dober manager, morajo podati drugi.

"Sam vedno poudarjam, da neka avtoriteta je danes izven konteksta v smislu sodobnih načinov vodenja. Sam poskušam biti pristopen do vsakega posameznika in tisti, ki so me spoznali, vedo, da če so kdaj koli kaj rabili, sem skušal pomagati. Zaupanje pri delavcih je pomembno, da vedo, da boš zanje naredil vse kar je v tvojih zmožnostih," meni Hoblaj.

V javnem sektorju je potrebno prevzeti odgovornost in se ne izgovarjati

Kakšen pa je sam pri svojem delu? Velja za zagovornik avtoritativnega vodenja ali je bolj »mehki« manager? "Zagotovo spadam med mehkejše managerje, vendar vedno poudarjam, da ima vse svoje meje. Direktor more potegniti črto, prisluhniti mnenjem in predlogom, ter vse skupaj zbrati in sprejeti odločitev. V javnem sektorju moramo vse bolj prevzemati odgovornost za svoje odločitve, ne pa se izgovarjati na sistem, situacijo ali stanje na tržišču," pove Hoblaj.

Kaj pa je za prvega moža Doma starejših Rakičan najpomembnejša prvina posla? "Realizacija dogovorov. Beseda, zapis ali dogovor, kar si se z nekom zmenil, mora držati. Na tem se gradi zaupanje," pravi Hoblaj. S kakšnimi prijemi v smislu dela s človeškimi viri pa se kot manager poslužuje pri vodenju sodelavcev? "Zame so najbolj pomembna jasna navodila. Menedžerjev v smislu velikih avtoritativnih vlog več ni, ker so ti časi za nami. Pomemben je pogovor s sodelavci, odgovornost, ki je v javnem sektorju premalo poudarjena, ter jasni okvirji za zaposlene. Če slednje imamo, potem ni težav, da se delujejo v mejah teh okvirov," pove Hoblaj.

Morala je bila v času osamosvojitve in divje privatizacije porinjena na stranski tir

Kakšno pozornost pa naš sogovornik posveča predpostavki, managerji kot moralne avtoritete? "Mi smo to moralo v času osamosvojitve in divje privatizacije porinili strašno na stranski tir in to ni dobro. Ker če so ti managerji nek vzor ostalim, kako naj bi bilo, potem jim dajejo napačno sporočilo. Tu se bo managerska struktura morala malo potruditi, da bo dajala drugačne vzore kot doslej. Je pa seveda razlika med moralno avtoriteto in avtoriteto, ki si jo ustvarja na popolnoma napačen način," meni Hoblaj.

Kaj pa mu predstavlja njegova pisarna? Je raje v njej ali na terenu? "Sem kar dinamičen človek in imam rad, da grem ven, torej k našim poslovnim enotam, k zunanjim institucijam, s katerimi sodelujemo. Menim, da je oseben stik zelo pomemben in se naredi več kot po telefonu. Kar se pa mora opraviti v pisarni, pa ne moreš mimo."

 

NAJ 5 Zorana Hoblaja:

Navdihujoča oseba: Nelson Mandela

Glasbena skupina/izvajalec: Poslušam ogromno glasbe, če pa moram izbrati ene, pa je to Pink Floyd.

Knjiga: V zadnjem času berem veliko knjig s strokovnega področja, drugače pa knjige Dana Browna.

Kraj v Pomurju: Celo Pomurje je lepo, saj rad njem kolesarim in uživam, če se pa morem odločiti za en kraj, pa je to Bukovniško jezero.

Želja v življenju: Osebno zadovoljstvo. Če imaš to, imaš vse.

 

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.