https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Panvitina srčna pot od včeraj tudi uradno odprta

Moravske Toplice, 01.02.2012 ob 12:56  

Včeraj so v Moravskih Toplicah slovesno otvorili Panvitino srčno pot; tako je skupina Panvita svoje jubilejno leto – praznuje namreč 90-letnico delovanja – pričela z darilom lokalni skupnosti.


Panvitina srčna pot predstavlja urejeno pot za nordijsko hojo v Moravskih Toplicah, ki je od včeraj tudi uradno odprta. Pot je rezultat odločitve, ki jo je Skupina Panvita sprejela skupaj s partnerjem Društvom za zdravje srca in ožilja Pomurje in podporniki projekta: Občino Moravske Toplice, Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota, Turistično informativnim centrom in Termami Vivat.

Alojz Glavač, Peter Polanič in Ivan Markoja (od leve proti desni).

Ambasadorja poti sta športnica Marika Kardinar in igralec Gorazd Žilavec, ki sta ob otvoritvi z gosti pot tudi prehodila. Od otvoritve dalje bo na Panvitini srčni poti vsak torek ob 16. uri potekala vodena vadba v organizaciji strokovnjakov Centra za nordijsko hojo Murska Sobota.

Glavni cilj je ozaveščanje

S Panvitino srčno potjo želijo Skupina Panvita in podporniki projekta ozaveščati ljudi o srčno žilnih boleznih, ki so najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji, ter o različnih oblikah preventive. Srčno-žilne bolezni so namreč še vedno najpogostejši razlog smrti v Sloveniji, saj za njihovimi posledicami vsako leto umre med 7.000 in 8.000 ljudi, razlike v umrljivosti med posameznimi slovenskimi regijami pa niso zanemarljive.

Pomurci smo še posebej ogroženi

Statistika kaže, da je zdravje Pomurcev še posebej ogroženo, saj beležijo višjo stopnjo umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni od slovenskega povprečja. Ob tem se je pomembno zavedati, da v boju proti srčno-žilnim boleznim nismo nemočni. Dejavnike tveganja je namreč moč zmanjšati že s preprostimi spremembami življenjskega sloga, s pravilnimi prehranskimi navadami in redno telesno dejavnostjo. Panvitina srčna pot je zato namenjena priljubljeni, preprosti in finančno nezahtevni obliki rekreacije - nordijski hoji.

Prehodite lahko krajšo ali daljšo pot

Panvitina srčna pot vključuje krajšo in daljšo izvedbo. Krajša pot, imenovana »Testiraj se«, je dolga 3 km. Namenjena je preizkusu fizičnih spodobnosti in poteka po urbanem središču Moravskih Toplic. Daljša je imenovana »Vzemi si čas za svoje srce« in je dolga 7 km, obiskovalca pa popelje tudi po slikovitem prekmurskem podeželju. Vsak torek ob 16. uri bo obiskovalcem na voljo vodena vadba, ki se bo zaključila z meritvami holesterola in sladkorja v krvi. Prav tako bodo obiskovalcem na voljo za izposojo palice za nordijsko hojo.

S simboličnim prerezom traku na izhodišču Panvitine srčne poti v neposredni bližini Term Vivat so Peter Polanič, predsednik uprave Panvita, Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice, in Ivan Markoja, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja za Pomurje, Panvitino srčno pot slavnostno odprli. Otvoritev sta s svojim nagovorom pospremila tudi ambasadorja poti, sicer Prekmurca, športnica  Marika Kardinar in igralec Gorazd Žilavec.

Po uradnem delu otvoritve so imeli gostje priložnost preizkusiti krajšo Panvitino srčno pot pod strokovnim vodstvom inštruktorja iz Centra za nordijsko hojo Murska Sobota; Društvo za zdravje srca in ožilja za Pomurje pa je izvajalo meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.

Mag. Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita, je ob dogodku izpostavil: »Sodeč po raziskavah,  opravljenih v Sloveniji in Evropi, potrošniki doprinosa zdrave hrane in zdravega načina življenja ne smatrajo kot dovolj relevantnega v boju proti srčno-žilnim boleznim. Skupina Panvita se je zato odločila aktivno pristopiti k tej problematiki. Tako smo prvi rejec v Sloveniji, ki zagotavlja svinjino z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki zmanjšuje tveganja za srčno-žilna obolenja. Poleg našega prispevka k zdravi prehrani smo se s Panvitino srčno potjo odločili, da potrošnike  pozovemo tudi k rekreaciji. Sporočilo tega našega družbeno-odgovornega projekta torej je, da lahko vsak posameznik z več telesne dejavnosti in pravilnimi prehranskimi navadami zmanjša svoje tveganje za bolezni srca in ožilja.«

Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice, je ob otvoritvi izpostavil pomembnost tega prispevka za lokalno in širšo skupnost: »Naša občina slovi po svoji turistični ponudbi ter z njo privablja turiste iz Slovenije in tujine. Panvitina srčna pot je našo ponudbo dodatno obogatila. Sedaj lahko turistom ponudimo urejeno pot za nordijsko hojo z informacijskimi tablami tudi v tujem jeziku. Predvsem sem vesel, da lahko na takšnih projektih dokazujemo vzajemni interes in prispevek lokalne gospodarske družbe, nevladne organizacije, strokovnjakov in lokalne skupnosti.«

Ivan Markoja, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja za Pomurje, je ob otvoritvi izpostavil predvsem zdravstveni vidik: »Veseli nas, da smo v sodelovanju z družbo Panvita in njenimi partnerji pridobili novo infrastrukturo, ki nam bo pomagala zasledovati naš dolgoročni cilj – izboljšati kazalnike obolevnosti za srčno-žilnimi boleznimi v Prekmurju. Z veseljem bomo v naše društvo sprejeli tudi nove Prekmurske člane, kjer jim nudimo številne oblike svetovanja in izobraževanja na področju srčno-žilnih bolezni.«

Marika Kardinar, večkratna svetovna prvakinja in rekorderka v kegljanju, je pojasnila svojo odločitev za ambasadorstvo Panvitine srčne poti: »Kot Prekmurka in športnica močno podpiram sporočilo Panvitine srčne poti v Moravskih Toplicah. Prekmurje je s svojimi naravnimi danostmi dokaj neizkoriščeno, a odličen poligon tudi za rekreativne športnike, ki se zavedajo, da redna telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje. Trdno verjamem, da  imamo redno telesno aktivni ljudje manj težav z zdravjem, manj smo utrujeni, bolje spimo in zato tudi bolje živimo. Tudi za preprečevanje različnih bolezni srca in ožilja je redna telesna aktivnost izrednega pomena, zato je prav,  da delimo to sporočilo

Ambasadorja Panvitine srčne poti Gorazd Žilavec in Marika Kardinar. 

Gorazd Žilavec, igralec, je Panvitini srčni poti je pozdravil Panvitino srčno pot z besedami: »Na zdrav življenjski slog v hitrem življenjskem tempu pogosto pozabimo, zato smo vsi začudeni, ko nas oz. našega bližnjega doleti bolezen. Panvitino srčno pot toplo pozdravljam, saj nas opominja, da je preventiva vedno boljša kot kurativa. Za Prekmurce, ki nas srčno žilne bolezni še posebej ogrožajo, je ta  pobuda  izjemno dobrodošla. Vabim vse Prekmurce, da jo preizkusijo, saj je nordijska hoja primerna za rekreativce vseh starosti in različnih stopenj telesne pripravljenosti.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.