https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Socialni demokrati: Župan ni sposoben političnega dialoga

Murska Sobota  

 V zadnjih dneh  je župan MO Murska Sobota Anton Štihec v svojem medijskem pojavljanju ponudil odstop v primeru, da pred tem odstopi vsaj polovica mestnih svetnikov. Pri tem je med svetniškimi skupinami, od katerih pričakuje to dejanje, poleg strank SDS in LDS omenjal tudi svetniško skupino Socialnih demokratov, ki so podali svoje stališče do županovih odločitev ter namigovanja na korupcijo in zakulisno dogajanje v svetniški skupini Socialnih demokratov. Do županove zahteve so kritični tudi v LDS in SDS.


Kot razloge za svoj, po mnenju Socialnih demokratov, nekoliko nenavaden predlog, navaja župan med drugim tudi domnevno sporno zakulisno dogajanje in politično korupcijo, kar naj bi občutili tudi občani Mestne občine v svojih denarnicah. "Pravi, da si želi sprememb do katerih, naj pride na novih volitvah, za katere verjetno upa, da bo po njih dobil takšno sestavo Mestnega sveta, ki se bo brez večjih pripomb podrejala njegovi volji," je mnenje Socialnih demokratov.

Socialni demokrati: Ni nobenih spornih ozadij

"V svetniški skupini Socialnih demokratov odločno zavračamo tako navedbe o spornih ozadjih kot tudi  predlagane odstope mestnih svetnikov, saj menimo, da želi župan z njimi odgovornost za vedno težjo finančno situacijo in razvojno brezperspektivnost Mestne občine Murska Sobota zvaliti na Mestni svet, ki pa, kot tudi sam velikokrat ponavlja, nima operativnih pristojnosti za reševanje teh zadev," povedo v svetniški skupini SD.

Socialni demokrat podprli proračun, župan obračunava z drugače mislečimi

V svetniški skupini SD podajo stališče o županovih zahtevah po odstopu svetnikov: "Tovrstne zahteve nas posebej čudijo v času, ko smo praktično soglasno podprli proračun MOMS za leto 2012 in v njem vse projekte, ki jih je predlagal župan. V svetniški skupini SD  smo sicer prepričani, da predlagane naložbe v raziskovalne vrtine za geotermalno energijo v višin 3 milijone EUR niso prava odločitev, saj bi v Murski Soboti gotovo našli možnosti za koristnejšo uporabo tega denarja, a smo projekt podprli na podlagi zagotovil in zaveze župana, da v celoti prevzema odgovornost zanj."

Ne more en človek sprejemati odločitev za celotno občino

"Zdaj, ko bi bilo potrebno predlagane projekte izvesti, pa se župan ponovno zateka v brezpredmetna prerekanja in obračunavanja z drugače mislečimi, ki ne vodijo nikamor." Dejstvo je namreč, pravijo v svetniški skupini SD, da je dialog in soočanje različnih mnenj nujna sestavina demokratičnega procesa, ki zagotavlja, da se med različnimi alternativami izberejo optimalne rešitve v danem trenutku. "Ne pristajamo na način razmišljanja, ki išče rešitve za nastale problema na način, da se drugi umaknejo s političnega prizorišča in se na ta način odpre pot, da en človek sam odloča o vseh zadevah pomembnih za Mestno občino," komentirajo.

V SD podpirajo vse projekte, ki so v dobro občanov

Svetniki Socialnih demokratov so, pravijo, v prvi vrsti zavezani sprejemanju odločitev v dobro občanov: "Zato tudi podpiramo vse projekte MOMS za katere menimo, da so sprejemljivi, pri drugih pa jasno argumentiramo svoje nestrinjanje in tudi predlagamo smeri, v katerih je potrebno iskati rešitve. Pri tem se zavedamo svojih pristojnosti in delo opravljamo zakonito. Edini zavrnjeni projekt v zadnjem letu je bila izgradnja poslovno garažne hiše na Kocljevi ulici, kjer je bil po našem mnenju sporen predlagani način financiranja, ki navkljub poplačilu celotnega dolga za izgradnjo, Mestni občini ne bi prinesel tudi lastništva objekta."

Štihcu predlagajo, da naredi najprej nekaj sprememb pri sebi

Nasvet Socialnih demokratov županu pa je tak: "Tudi g. Štihcu predlagamo, da začne opravljati delo, za katerega je bil izvoljen in svojo funkcijo izvaja v skladu s pričakovanji občanov, tako da bomo lahko čez slaba tri leta na volitvah argumentirano presojali o njegovih dosežkih. Pred tem pa je seveda nujno, da naredi nekaj sprememb pri samem sebi, saj ni treba biti preveč moder za spoznanje, da je potrebno spremembe v odnosih začeti pri sebi. Iskanje rešitev v odnosih s poskusom spreminjanja drugih je ponavadi obsojeno na neuspeh."

SD: Treba je upoštevati mnenja drugih

"Predlagamo spremembo v smeri večje odprtosti za dialog in upoštevanje mnenj drugih, kar bo aktualnemu županu Mestne občine Murska Sobota koristilo tudi pri njegovem zastopanju naše občine v organih kot sta na primer Svet regije ali svet javnega podjetja CERO Puconci,  kjer po enakem vzorcu kot smo mu priča v Mestnem svetu, nikakor ne najde skupne besede z ostalimi člani in pogosto ostaja popolnoma sam, s tem pa lahko škodi interesom Mestne občine Murska Sobota in njenih občanov," so jasni v svetniški skupini Socialnih demokratov.

SD, LDS, SDS: Štihec si hoče vse podrediti, drugače misleči naj po njegovem odstopijo

Za časnik Delo je vodja svetniške skupine SD Goran Miloševič povedal, da ima Štihec možnost, da odstopi, ne vidi pa razloga za odstop svetnikov; javno ponujanje odstopa pa po mnenju Miloševiča predstavlja "Štihčevo nesposobnost za vodenje političnega dialoga". (Delo)

Do Štihčeve zahteve so kritični tudi v svetniški skupini LDS; Marjan Gujt je za Delo komentiral: "Dejstvo je, da uprava dela po Štihčevem diktatu, česar si zaposleni ne upajo povedati, ker se ga bojijo. Štihec je samovoljen človek. Če napoveduje svoj odstop, naj to tudi stori."(Delo)

Kot je za Delo povedal vodja svetniške SDS Robert Celec, župan vali krivdo na svetnike iz treh strank, v javnosti pa hoče ustvarjati vtis izrednega stanja: "Štihec v javnosti želi ustvariti vtis izrednih razmer v občinskem svetu, krivci zanje pa bi naj bili svetniki iz treh strank, ki ne razmišljamo vedno tako kot on, pač pa v korist prebivalcev občine. Poudarili smo, da zaupamo v strokovno delo občinske uprave. Res pa je, da dela tudi tako, kot ji Štihec ukaže, čeprav se z njim ne strinja. Svetniki smo soglasno sprejeli občinski proračun in potrdili vse pomembne projekte, seveda z našimi pripombami". (Delo)

In kaj pravi župan?

Župan je glede na očitke svetnikov iz omenjenih svetniških skupin v intervjuju za Murski val povedal: "Če imajo pogum, naj odstopijo, sam ga imam za takšno odločitev dovolj. Tako, da svetniki ne upoštevajo dela občinske uprave, v kateri so strokovnjaki, se ne da delati. S tem ne kaznujejo mene, pač pa občanke in občane," je povedal Anton Štihec.« (Delo)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. agrotron
      09.02.2012 ob 17:02 agrotron

      Mislin, da po tistem kaj in kako smo spremljali sejo in nadaljevanje seje OSMS je župan pravi đek kda vas more poslušati kakšne norosti kvasite in zdaj te vij pravli što je sposoben dialoga, što pa tira kaprice. Meni se zdi, da je Rudaš še najinteligentnejši (žau ali pa nasrečo)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. xerox
      09.02.2012 ob 17:19 xerox

      Agrotron ne ven če tij glij poznaš Rudaša? Kak dugo je v politiki glejda samo na svoje koristi, pa seveda €€€... Što da več od tistoga je, pa tisto gučij... Ge je on vse že nej bil. Najprle v LDS, te že v SD, decembra je kandidejro pri TRS-e... Znajde se on, znajde... Še kda je delo v Pomurskon tiski ga je vedno vüja bolejla ka si je lejko bolniško pijso, den prlej je pa mali fuzbal špilo. Te ga je pa vüja nej bolejla...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Drznost
      09.02.2012 ob 21:32 Drznost

      "Vodja svetniške skupine SD Goran Miloševič" ALI ni ravno on bil pred nekaj meseci obtožen neke goljufije???? Nekaj je o tem pisalo da so si med sabo SD jevci nekaj talali? Pa še vedno je pri koritu??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.