https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Praga - slavno mesto ob Vltavi s tisočerimi znamenitostmi

9.2.2012  

Kdor ima rad zgodovino in arhitekturo, mu bo glavno mesto Češke Praga zagotovo všeč. Mesto, ki mu je prizanesla tudi druga svetovna vojna, ima izredno bogato dediščino zgodovinskih zgradb in nedotaknjeno mestno podobo kot nobena druga prestolnica v Evropi.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Praga leži ob reki Vltavi in ima okoli 1,2 milijona prebivalcev. Ima dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro Hradčani in Mala Strana na levem ter Stare Mesto in Nove Mesto na desnem bregu reke, ki je v preteklosti mesto že večkrat poplavila. Arhitekturno izstopajo predvsem Hradčani, kjer se nahaja nekdanji dvorec čeških kraljev, sedaj sedež češke vlade. Projekt prenove je v času predsednika Masaryka izdelal znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Le-ta je zaslužen tudi za prenovo praškega gradu, kjer je moč videti od pastoralnega pa vse do gotskega stila. Gre za velik kompleks, na katerem se najdejo stolnica, cerkve, palače, kipi, skulpture ter vrtovi z čudovitim razgledom na mesto. Leta 2006 je bil na grajskem dvorišču v Plečnikovo čast kot uradnega arhitekta v času prenove od leta 1920 do 1935 odkrit spomenik.

Spomenik na praškem radu v čast Jožeta Plečnika

 Mala strana oziroma majhna četrt predstavlja skromnejši predel mesta, ki se privija se privija k vznožju grajskega griča in ga obdaja reka Vltava. Gre za eno najslikovitejših delov Prage, s hišicami, palačami, cerkvami, ki se stiskajo ena ob drugo vzdolž strmo vzpenjajočih se ulic. Ena od teh uličic je tudi Nerudnova, ki vodi do samostana Strahov, kjer je tudi muzejska knjižnica teološke in filozofske fakultete. Ta predel mesta s starim delom povezuje sloviti Karlov most, ki je zdaj, ko na njem več ne poteka transportni promet, priljubljeno sprehajališče številnih turistov. Na mostu, kjer so nekoč izvrševali usmrtitve, zdaj zaslužek iščejo številni slikarji, glasbeniki in drugi umetniki.

Karlov most iz 13. stoletja, ki so ga gradili 45 let. Danes namenjen zgolj peščem in kolesarjem, na njem so ves čas trume turistov ...

 V starem mestnem jedru je najbolj oblegana turistična točka staromestni trg z veličasnimi mestnimi hišami in palačami, cerkev sv. Miklavža ter staromestni magistrat, kjer se zbirajo množice, da bi videle krožeče figurice, ki jih poganja mehanizem astronomske ure. Vredna ogleda je tudi židovska četrt s številnimi sinagogami, židovskim muzejem in pokopališčem, zanemariti pa ne gre Stanovskega gledališča, Betlehemsko kapelo in Smetanov muzej. Prehod med starim in novim delom mesta predstavlja poznogotski Smodniški stolp, ki na vrhu ponuja čudovit pogled na vse strani Prage.

Smodniški stolp

 V novem delu mesta se nahajata pomembni prometni žili Na prikope in Narodni trida, ki skupaj z Vaclavovim trgom tvorita sodobno mestno jedro s trgovinami, bankami, hoteli, gledališči in kavarnami. Na koncu trga je broneni kip dobrega kralja Vaclava in narodni muzej, ki se ga smatra kot neporušljiv spomenik češkemu nacionalizmu 19. stoletja, nič manj bleščeča pa ni njegova notranjost kot hramba neskončnih arheoloških, naravoslovnih in kulturnih zbirk. V tem predelu mesta so priljubljene turistične destinacije še občinska hiša, narodno gledališče, Karlov trg in trg republike. Tudi v preostalih predelih Prage ne manjka znamenitosti kot so 60-metrski "Eifflov stolp" na hribu Petrin, mestno pokopališče v Višegradu, preko dvestometrov visok televizijski stolp v Žižkovu in še mnogo drugega.

Pogled iz narodnega muzeja na kip in trg kralja Vaclava

 

Gotska katedrala Sv. Vida

 

Astronomska ura iz leta 1410, ki me drugim prikazuje položaj sonca in lune in ob vsaki polni uri kipce apostolov ...

 

Straža na praškem gradu ...

 

Pogled z gradu razkriva marsikaj ...

 

Ena od večih sinagog ...

 

Židovsko pokopališče

 

Nočni pogled na Vltavo

 

Več kot 200 metrov visoki televizijski stolp z restavracijo na vrhu ...

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.