https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Rojstvo otroka v Borejcih kot svojevrsten praznik

Borejci, 26.02.2012 ob 21:45  

V majhni prekmurski vasici Borejci sta po naključju, kar drug za drugim, včeraj v roku pol ure na svet prijokala mala Naja in Lian, ki pa nista dvojčka! Rodili sta ga namreč dve različni mamici. Tega dogodka so se vaščani zelo razveselili, zato so ga proslavljali kar ves konec tedna. Oglejte si fotografije z nedeljske zabave v vaško-gasilskem domu.

Za marsikateri slovenski kraj je bilo to proslavljanje rojstva otrok svojevrstno družabno srečanje in svojevrsten vaški dogodek, na katerem je prišla izrazito do izraza vaščanska povezanost, ki jo v današnjih časih precej pogrešamo. Vikend v majhni vasici je tako pomenil zares poseben dogodek za vaščane, zaradi česar je pritegnil tudi našo pozornost. 

Nastiljanje slame ob rojstvu otroka je star prekmurski običaj; tako star, da se le redko kdo spominja, zakaj slamo sploh trosimo. Obstaja več različič, zakaj ta običaj sploh obstaja - po eni naj bi ta običaj nekoč označeval sramoto, po drugi pa naj bi slamo in perje trosili zato, da bi otrok spal na mehkem. Kakor koli že, rojstvo otroka je veliko veselje, zato se po tem, ko sorodniki, prijatelji, sosedje in drugi natrosijo slamo, gostje še poveselijo ob jedači in pijači.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gizmogremlin
      26.02.2012 ob 23:00 gizmogremlin

      Tao pa je fejst zanimive članek za cejlo pomurje.....D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. xerox
      26.02.2012 ob 23:08 xerox

      Nika bole, pa nika menje je nej zanimijve kak vse drujge veselice...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Drznost
      26.02.2012 ob 23:44 Drznost

      V murski se včasih narodi tudi pet otrok v enem dnevu pa nobene žurke

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. flozo
      27.02.2012 ob 1:33 flozo

      Fotogalerija zasebne zabave? c-c-c

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.