https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Področje Murske doline izpostavljeno podzemni vodi s pesticidi in nitrati

Maribor, 15.03.2012 ob 13:35  

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor (ZZV MB) je skupaj s partnerji v sklopu četrtega letošnjega delovnega srečanja zainteresiranim javnostim predstavil projekt MURMAN, njegove cilje in aktivnosti.


Evropski projekt MURMAN – Skupno trajnostno upravljanje sistema javne oskrbe s pitno vodo na čezmejnem območju Murske doline, je skupen projekt strokovnjakov in institucij iz Slovenije in Avstrije. "Ključna vsebina in namen projekta MURMAN je postopoma prenesti čezmejno sodelovanje na področju oskrbe s pitno vodo v celotne vertikale deležnikov obeh regij. Prav tako pa tudi na horizontalne nivoje, se pravi med ustreznimi institucijami obeh regij. Povezovanje pomeni korak k eni od pomembnejših usmeritev Evropske skupnosti o regionalnem sodelovanju in povezovanju," je povedal mag. Slavko Lapajne iz ZZV Maribor. Letos se bodo partnerji srečali še na jesenskem delovnem sestanku, vmes pa pripravljajo še delavnice na različne teme povezane s problematiko oskrbe s pitno vodo. Projekt MURMAN se bo zaključil leta 2015.

 Geografsko območje vodonosnika Murske doline na čezmejnem območju Avstrije in Slovenije

Analize trendov posameznih podnebnih parametrov in negativne posledice človekovih dejavnosti, kot so urbanizacija, promet, kmetijstvo, industrija, energetika in tudi turizem, kažejo, da bodo učinki vseh sprememb še naprej negativno vplivali na količino in kemijsko sestavo podzemne vode na območju Murske doline. Prav to je razlog, da so se združili strokovnjaki obeh regij, z namenom izboljšanja kakovosti življenja in povezav med mestnimi in podeželskimi območji v čezmejni regiji, kjer glavni vir pitne vode zagotavlja podzemna voda iz porečij Mure in Drave. 

Projekt MURMAN iz geografskega vidika pokriva območje z več kot 350.000 prebivalci. Omenjena populacija je pod pritiskom dolgoročno nesprejemljivih obremenitev podzemne vode, onesnažene z nitrati in pesticidi. S projektom želijo partnerji doseči, da bo na podlagi raziskav, prenosu znanja med strokovnjaki različnih institucij in osveščanja javnosti, le-ta pripomogel k stalnemu obvladovanju kakovostnih vodnih virov in podzemne vode. Zniževanje ravni podzemne vode ne pomeni le znižanja količin vode, temveč tudi posledično povečanje koncentracije posameznih onesnaževal v podzemni vodi.

Podzemna voda v vodonosniku Murska dolina kot čezmejni vir čezmejne regije.

Ključne aktivnosti v prihajajočih mesecih so povezane predvsem z izgradnjo dveh opazovalih piezometrov na območju Murske Sobote. Izvajali se bodo preskusi različnih načinov gnojenja in aplikacije tretiranja s pesticidi, kar bo podlaga za svetovanje in izobraževanje pridelovalcev, hkrati pa tudi pripravljavcev uredb o vodovarstvenem območju. Lokacije piezometrov so že določene, v teku je tudi priprava dokumentacije. Podoben piezometer bo zgrajen na območju Maribora, vendar na mestnem območju z namenom spremljanja vplivov poselitve na stanje podzemne vode, posledično pa tudi pitne vode.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.