https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V Lendavi razpravljali o možnostih in priložnostih pomurskega gospodarstva

22.03.2012 ob 12:00  

Včeraj so se v Lendavi na Panonskem forumu zbrali vidnejši akterji pomurskega gospodarstva. Na forumu, katerega rdeča nit so bile gospodarske možnosti Pomurja, je o trenutnih slabih gospodarskih razmerah in njihovem reševanju, spregovoril tudi mag. Radovan Žerjav.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovan Žerjav in moderator foruma Peter Frankl sta uvodoma spregovorila o dilemi, pred katero se je znašla nova vlada: kako spodbuditi gospodarsko rast in obenem varčevati. Kot pravi minister za gospodarstvo, bo določena vsota iz proračuna namenjena vzpostavitvi konkurenčnejšega okolja. Obenem bo potrebno sanirati banke, za kar pa, po besedah Žerjava, v proračunu ni denarja, zato bodo v težnji po dokapitalizaciji bank iskali nove strateške partnerje. Ta je po besedah Žerjava nujno potrebna za vzpostavitev učinkovitejšega sodelovanja bank s podjetji in posledično višanju ravni slovenskega gospodarstva.  

Preveč se bojimo tujega kapitala
Govorci na forumu so se strinjali, da Pomurje ima potencial, vendar ga ne zna izkoristiti. Prednost Pomurja vidijo v sami lokaciji, leži namreč na stičišču več evropskih gospodarskih poti, v zgrajeni avtocesti in vzpostavljenih številnih industrijskih con na ugodnih lokacijah. Problem pa je, da te kapacitete ostajajo neizkoriščene. Ob pomanjkanju domačega kapitala, moramo privabiti tuje vlagatelje, ki pa jih lahko pritegnemo z vzpostavitvijo prijaznejšega in konkurenčnejšega poslovnega okolja.

Treba spremeniti šolski sistem
Gostje na forumu vidijo problem Pomurja tudi v pomanjkanja kadrov. Podjetja v domačem okolju ne najdejo kvalificiranih delavcev, kajti šolski programi ne usposabljajo ljudi, ki bi jih tu potrebovali, številno delovno silo podjetja tako dobijo iz sosednjih držav. Kot pravi Igor Magdič, glavni mož Term Lendava, je treba ustvariti pogoje, da bodo delovna mesta spet cenjena, in spremeniti mišljenje: „Pojdi v šolo, da ti ne bo treba delat.“

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2012 ob 20:03 kodila gost

      Dosti govorjenja, malo haska.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2012 ob 11:22 gost

      bla..bla..bla..potem pa na kosilo..stara praksa...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.