https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Neustrašne gasilke iz Renkovcev, ki pogasijo tako ogenj kot žejo

10.4.2012  

Ekipa članic Prostovoljnega gasilskega društva Renkovci v aprilu obeležuje prvo obletnico obstoja. Elana polne in neustrašne gasilke ob tej priložnosti predstavljamo tudi v rubriki POM-PLUS.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Desetina, zbor!

Ekipo članic Prostovoljnega gasilskega društva Renkovci, ki povprečno šteje 21 let, trenutno sestavlja dvanajst mladih Renkovčank. Najmlajša šteje 17 let, najstarejša jih ima 35. Ekipa gasilk, ki je zmes študentk, srednješolk, športnic, mamic in še kaj, se je oblikovala lanskega aprila, že kar nekaj časa prej pa je med nekaterimi članicami tlela želja po ustanovitvi članske ekipe gasilk v Renkovcih. Vse sedanje članice, z izjemo ene, so bile namreč gasilke že v mladih letih. Samo pobudo o ustanovitvi pa je dal poveljnik Simon Matjašec.

Ekipo članic PGD Renkovci sestavljajo Mojca Matjašec, Tajda Matjašec, Vanja Matjašec, Nataša Balaic, Helena Zavec, Katja Kavaš, Neva Pantović, Mateja Draškovič, Katja Kalina, Tatjana Bencak, Patricija Režonja in Marjanca Magdič. Vsaka izmed punc v tekmovalni ekipi zaseda točno določen položaj. Koordinatorka ekipe je Mojca, drugače pa punce pravijo, da med njimi hierarhije ni. Ker so prijateljice, jim čas, ko imajo vaje ali sestanke, mineva v prijetnem in zabavnem vzdušju. Ker so v ekipi same punce, bi marsikdo pričakoval tudi konflikte in spore. Dekleta pa pravijo, da med njimi konfliktov praktično ni, če že kdaj pridejo v kakšno dilemo, to hitro razrešijo in takoj pozabijo.

Prvo leto obstoja za članice zelo uspešno

Ekipa se je v prvem letu delovanja zelo dobro vpeljala. Renkovske gasilke so se izkazale na gasilskih tekmovanjih, kjer so na občinskem tekmovanju dosegle nepričakovano prvo mesto, na regijskem tekmovanju, ki je bilo septembra v Žižkih, pa so od 21 ekip dosegle 14. mesto, na kar so punce, glede na to, da je ekipa zelo mlada in brez tekmovalnih izkušenj, zelo ponosne.

Velik del srečanj med dekleti predstavljajo njihove vaje, priprave na tekmovanja. Z vajami pričnejo po veliki noči, najprej enkrat tedensko, nato pogosteje. Ko se bližajo pomembna tekmovanja, pa se pripravljajo skoraj vsak dan. Sicer pa so v prvem letu sodelovale na mnogih veselicah in proslavah. Slovesna oblačila so tako oblekle tudi na proslavi v Beltincih, Nedelici in Ivanjcih.

Pogasijo tako ogenj kot žejo

Dekleta so pripravljena poprijeti tako za gasilsko cev, kot tudi za natakarski pladenj na gasilski veselici. Pravega požara punce sicer še niso gasile, so se pa z ognjem srečale na izobraževanjih in na gasilskih vajah v mesecu požarne varnosti. Udeležile so se tako vaj vseh gasilcev turniške občine kot tudi vaje, namenjene izključno članicam. Ob tej priložnosti so dekleta gasila travnik v Nedelici, kjer so preizkusila težo zaščitnih oblačil in spoznala novo gasilsko opremo.

Gasilstvo kot način življenja

Dekleta pravijo, da jim gasilstvo veliko pomeni. V prvi vrsti gre tu predvsem za izkazano pripravljenost pomagati v primeru ogroženosti, biti prostovoljna gasilka pa jim pomeni tudi druženje, razgibavanje, marsikateri med njimi pa tudi nadaljevanje tradicije, saj je pri številnih članicah gasilcev več družinskih članov.

Gasilstvo je marsikateri članici PGR Renkovci postalo že skoraj način življenja. Pravijo, da se skoraj vsak vikend v toplih mesecih kaj dogaja. Pa naj bodo to proslave, veselice, tekmovanja, vaje ali sestanki. Dekleta pravijo, da ta srečanja najbolj pogrešajo v hladnih mesecih. Po zimskem počitku so se znova srečale na vseslovenski čistilni akciji, zdaj po veliki noči pa se bodo začele pripravljati za tekmovanja. Letošnji urnik se že polni. Čaka jih kar nekaj prireditev, med drugim bodo pomagale pri izvedbi gasilske veselice v Turnišču, sodelovale v Gomilici na proslavi, na občinskem srečanju v Nedelici, udeležile se bodo raznih tekmovanj (kot tekmovalke ali pa le kot spodbuda drugim skupinam), v Renkovcih pa konec avgusta pripravljajo 80. obletnico tamkajšnjega gasilskega društva.

Letos v ekipi pričakujejo podmaldek, iz vrst mladincev se jim bo namreč pridružilo nekaj deklet. Tekmovalna desetina bo sicer ostala nespremenjena, nove članice pa bodo del ekipe pri vseh ostalih aktivnostih.

Dekleta tudi dobro sodelujejo z moškim delom gasilskih skupin, že zaradi tega, ker so med njimi mnoge sorodstvene vezi. Skupaj tako skrbijo za izvedbo veselic, se udeležujejo tekmovanj, kjer navijajo eni za druge, če je potrebno pa na vajah izvedejo tudi kakšno zamenjavo.

Brez veselice ne gre

Kot je za gasilce znano, se tudi članice PGD Renkovci rade zabavajo. Poleg obvezne udeležbe na gasilskih veselicah so to potrdile tudi z udeležbo na vaških športnih igrah Zabavajmo se skupaj v Renkovcih. Priznale so, da se rade poveselijo, pravijo pa, da za to, da se imaš fajn, ni potrebno biti pod vplivom „določenih substanc“.

Maskota Purdi zime ni preživela

Dekleta je v prvem letu spodbujala tudi njihova maskota. To je bil njihov Purdi, poljska buča, ki pa letošnje pomladi žal ni dočakal. Purdi je del ekipe postal v drugi polovici minulega leta. Članica Katja je Purdija našla na eni izmed vaj v Gomilicah, ko so gasilke trenirale za štafeto. Punce pravijo, da je bil Purdi prav posebna poljska buča. Katja je iz njega izrezala maskoto, dekleta so ga vzljubila in tako jih je Purdi nato spremljal vsaj v mislih na njihovih tekmovanjih in srečanjih.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.