https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V lendavskem Leku v enem letu zapakirali milijardo tablet

Lendava, 19.04.2012 ob 9:45  

V lendavskem Leku so včeraj s slovesno prireditvijo obeležili 30 let delovanja Leka na tej lokaciji. Ob tej priložnosti so pripravili dan odprtih vrat, kjer si je širša javnost lahko ogledala Lekov obrat v Lendavi, se seznanila z minulim poslovanjem podjetja in načrtih za prihodnost.


Od kozmetike do zdravil

V Leku v Lendavi so se včeraj spominjali začetka obratovanja majhnega obrata, ki se je v treh desetletjih razvil v pomemben del Sandoza, ene vodilnih globalnih generičnih farmacevtskih družb. V Lendavi so leta 1982 pričeli s proizvodnjo kozmetike, kmalu pa so dejavnost razširili s proizvodnjo aktivnih zdravilnih učinkovin. Eden njihovih pomembnejših proizvodov je protimikrobno zdravilo gentamicin, saj so eden redkih dobaviteljev le-tega za najzahtevnejše svetovne trge.

Navdušenje nad razvojem Lekovega obrata v Lendavi in delom zaposlenih je izrazil Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka: »Kar se je začelo kot ideja pomagati k hitrejšemu razvoju regije in obenem izkoristiti spodbude, ki jih je omogočal tedanji čas, je preraslo v dve nenehno rastoči proizvodni enoti, katerih izdelki so danes prisotni na večini najpomembnejših svetovnih trgov.«

Kako pomemben je Lek za Lendavo in okolico je izpostavil župan Občine Lendava, Anton Balažek, saj kot pravi, lendavska lokacija Leka »že tri desetletja prinaša zaposlenim socialno varnost in se aktivno vključuje v tukajšnje življenje«.

Vojmir Urlep, Anton Balažek in Gizela Štampar (od leve proti desni)

Letos v Leku obeležujejo tudi 20 let od začetka proizvodnje kalijevega klavulanata, ključne sestavine širokospektralnega antibiotika, najbolje prodajanega izdelka v Sandozu. Gizela Štampar, direktorica Proizvodnje Lendava, začetek te proizvodnje izpostavlja kot ključni mejnik v razvoju Lekove lokacije v Lendavi.

V enem letu zapakirali milijardo tablet

Vlogo lendavske lokacije Leka je v Sandozu utrdil Pakirni center Lendava. Ta je uradno začel obratovati pred tremi leti, obseg dela pa v pakirnem centru stalno narašča. Z ene pakirne linije so se razširili na zdajšnjih šest, lani pa so v enem letu zapakirali eno milijardo tablet, s čimer so  prestopili prag za vstop med velike proizvodnje in ključne lokacije Sandoza. Kot je napovedal direktor Pakirnega centra Lendava, Anton Južna, v tem in prihodnjem letu načrtujejo nove naložbe za širitev proizvodnih zmogljivosti.

Skrbijo tudi za okolje

Kot so predstavili, je v Leku ena prednostnih nalog varovanje okolja in nenehno zmanjševanje vplivov na okolje. V Lendavi uporabljajo sestavine, ki niso nevarne za okolje in ljudi, k čistejšemu okolju pa so pripomogli tudi s sodelovanjem pri postavitvi Čistilne naprave Lendava.

Štamparjeva je poudarila tudi družbeno odgovornost podjetja, pri čemer  se dejavno vključujejo v življenje lokalne skupnosti: »S pokroviteljstvi in donacijami podpiramo številne organizacije in posameznike v našem lokalnem okolju, ki delujejo na področju humanitarnih dejavnosti, zdravstva, vzgoje, izobraževanja in kulture.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.04.2012 ob 10:12 Pika gost

      V enem letu so zapakirali milijardo tablet. Niso pa povedali, da delavci delajo po 6 nočnih, sedmi dan po je že popoldanska izmena, da so v nočnih izmenah tudi mamice z malimi otroci. Delavci so primorani zaradi krize na tlačansko delo, če pa slučajno kdo ima kake pripompe se ve, kje se znajde. Poleg tega vsakodnevne grožnje, da če se ne bodo prilagajali temu režimo, lahko proizvodnjo selijo v tuje države. Vsaj g. župan in lokalni veljaki bi lahko ob obisku podjetja delavce vprašali po režimu dela. Mislim, da potem ne bi tako ravnodušno sedeli v prvi vrsti in poslušali kako se gradijo gradovi v oblakih.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.