https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kriminalisti na Pristopu zaradi projekta Pomurje

20.04.2012 ob 11:43  

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo prostore agencije Pristop, so za STA potrdili na agenciji. Gre za preiskavo o domnevnih nepravilnostih v zvezi z izvajanjem zakona o pomoči Pomurju.


Po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za policijsko preiskavo, povezano z domnevno nezakonito delitvijo razvojnega denarja za Pomurje, v katero naj bi bil vpleten tudi nekdanji državni sekretar Andrej Horvat. Prekmurec Aljoša Bagola, kreativni direktor na Pristopu, je ob tem danes zjutraj na svojem twitter profilu zapisal: "Crknjenega od dvodnevnega snemanja me zbudijo novice o kriminalistični preiskavi v firmi ... Casual friday pa tak."

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so že oktobra lani skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvedli 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Že takrat so preiskovali sporne posle, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurju. Z Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskovalci urada skupaj s policisti ljubljanske policijske uprave izvajajo preiskovalne ukrepe v okviru obsežne kriminalistične preiskave resnih oblik gospodarske kriminalitete, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo.

Foto: MMC RTV SLO

Hišne preiskave na področju Ljubljane

Preiskovalci preverjajo več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Hišne preiskave se na podlagi odredb okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo na območju ljubljanske policijske uprave na petih naslovih, pri čemer se preiskujejo tako zasebni kot poslovni prostori in eno osebno vozilo. V preiskavah se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih eni osebi odvzela prostost in jo začasno pridržala.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti sodeluje 34 kriminalistov in policistov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete, poudarjajo na Generalni policijski upravi.

STA 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.