https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Lions klub Ljutomer: Namesto, da lačnemu ribe podajaš, ga nauči ribo ujeti

24.4.2012  

Lions klubi povezujejo ljudi, ki želijo in dejansko tudi  pomagajo pomoči potrebnim. Z zbiranjem denarnih sredstev ter organizacijo najrazličnejših prireditev in akcij so slovenski lionsi med najdejavnejšimi v Evropi. Predstavljamo vam Lions klub iz Ljutomera, ki zaključuje tretje leto svojega aktivnega humanitarnega delovanja.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Prvi Lions klub na svetu  je bil ustanovljen leta 1917 v Ameriki. Pobudnik ustanovitve prvega kluba je Melvin Jones. Leta 1925 so klubi oblikovali rdečo nit svoje dobrodelnosti, to je boj proti slepoti. Poslanstvo vsakega Lions kluba na svetu je ustvarjanje in krepitev sporazumevanja med ljudmi vsega sveta, človekoljubnost, prostovoljna pomoč lokalno in širše, kjerkoli se pojavi potreba za pomočjo in zmožnost kluba, da pomaga.

Osnovni cilj lionizma je pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. Kot je cilje strnila predsednica Lions kluba Ljutomer Sonja Sunko: »Ob temeljnem programu lionizma, skrbi za slepe in slabovidne, slovenski Lionsi izvajamo še številne druge oblike pomoči: pomoč slušno prizadetim, socialne programe, boj proti drogam, pomoč pri nabavi medicinske opreme, delujemo pri varovanju okolja, pomagamo otrokom in mladim, skratka, odzivamo se na potrebe pomoči potrebnih, če smo za to zaprošeni in je pomoč v naši moči.«

Slovenski Lionsi med najbolj aktivnimi

Danes je Slovenija s 53 Lions klubi, ki združujejo približno 1.500 lionov, med državami z največjo gostoto članov LK na tisoč prebivalcev in ta še vedno raste. V dvajsetih letih delovanja so slovenski Lionsi v človekoljubne namene zbrali več kot 4,5 milijona evrov, opravljenih ur prostovoljnega dela pa niti ne štejejo. Sredstva namenjajo tako posameznikom, največkrat za pomoč slepim in slabovidnim ali drugače zdravstveno prizadetim, odrinjenim na družbeni in socialni rob, kot tudi organizacijam, največkrat za nabavo pripomočkov za boljšo kakovost življenja.

Sonja Sunko, predsednica Lions kluba Ljutomer

Kot pravi Sonja Sunko, so slovenski Lionsi med najbolj aktivnimi v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, v zadnjih letih so bili deležni obiskov štirih predsednikov LCI, kar »govori o pozornosti, ki jo naše delo vzbuja pri vodstvu te humanitarne organizacije.«

Lions klub Ljutomer zaokrožuje tretje leto delovanja

LK Ljutomer je bil ustanovljen aprila 2009. Pobudo je dal bivši guverner Boris Žnidarič, realiziral pa jo je takratni župan občine Ljutomer in poslanec Franca Jurša. Na začetku je klub štel 26 članov, z nekaj izključitvami in nekaterimi novimi člani jih je sedaj znova 26. V Lions klubu se povezujejo ljudje različnih poklicev, ras, veroizpovedi in političnih profilov z namenom, da združijo svoje znanje in moči za dobrobit skupnosti v kateri živijo in delujejo.

Članstvo v klubu je prostovoljno. Član oziroma članica kljuba je lahko vsakdo, ki želi delovati in živeti v skladu s poslanstvom, cilji in etičnimi načeli lionizma; član lahko postane,  ko ga organi kluba sprejmejo v članstvo. Člani se morajo zavzemati za doseganje ciljev kluba, se udeleževati klubskih prireditev, ravnati v skladu s pravili kluba, redno poravnati članarino in morebitne druge prispevke in ne smejo ravnati v nasprotju z interesi kluba in njegovih članov.

Humanitarna dejavnost

»Čeprav smo glede na  število članov med manjšimi LK v Sloveniji, pa smo v treh letih našega delovanja naredili veliko dobrih del, s katerimi smo posameznikom in družinam  pomagali naprej potisniti njihov življenjski voz, ki se je iz različnih razlogov ustavil nekje na njihovi poti,« povzame smisel njihovega delovanja Sonja Sunko.

Ob pomoči v denarni obliki nudijo tudi svetovanje

Zaradi gospodarske krize in posledic recesije potrebe po humanitarni pomoči prebivalstva strmo naraščajo: »Zato smo v tem letu podelili veliko denarnih pomoči v manjših zneskih, kot npr.: za plačilo mesečnih položnic, za priklop elektrike, za plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja, šolskih potrebščin, plačilo vrtca, šolske prehrane otrok, za pomoč študentom, za popravilo ali zamenjavo oken, za nakup drv ali druge kurjave ipd,« navaja Sunkova.

Udeleženci lanskega tabora za otroke iz rejniških družin

Sočasno z materialno pomočjo pa so kar nekaj prejemnikom pomoči nudili tudi izčrpno svetovanje, ki se je zgodilo nenačrtovano: »Očitno so to potrebovali in so se kar sami vračali na pogovor. To dejansko potrjuje vizijo delovanja našega LK, v kateri smo si tudi zadali, da bomo svojo pomoč v čim večji meri izvajali tudi v nedenarni obliki; po eni strani zato, ker nimamo dovolj denarnih sredstev, po drugi strani pa se dobro zavedamo resnice, ki jo sporoča tale kitajski rek : 'Namesto, da lačnemu ribe podarjaš, je bolje, da ga naučiš ribo uloviti.' Tu vidimo še možnosti razvoja našega LK.«

Počitniški tabor za otroke iz rejniških družin

V LK Ljutomer se zavedajo, kako pomembni sta vzgoja in izobraževanje otrok, so se odločili prispevati h kvalitetnejšemu rejništvu. Zato sofinancirajo in s Centrom za socialno delo (CSD) Ljutomer sodelujejo pri izvedbi dnevnega počitniškega tabora otrok iz rejniških družin na območju UE Ljutomer. Tabor so izvedli že lani, Sunkova pa potrjuje: »Za 21 vključenih rejniških otrok ga bomo skupaj s CSD Ljutomer tudi letos izvedli, ker so čisto vsi otroci izrazili željo, da jim tabor omogočimo.«

Sredstva zbirajo na najrazličnejše načine

Humanitarna sredstva za pomoči potrebne pridobivajo na različne načine: z zbiranjem donatorskih sredstev s pomočjo članov LK, organizacijo dobrodelnih koncertov, gledaliških predstav. Priredili so prodajno razstavo likovnih del prleških slikarjev, za novo leto pa v sodelovanju z LK Ljubljana VIVA obdarili 200 otrok iz socialno šibkih družin. »V sodelovanju z LK Murska Sobota in LK Lendava prirejamo dobrodelne prireditve, sodelujemo pa tudi v širših dobrodelnih akcijah,« dodaja predsednica Sunko.

Letos bodo na Triglav popeljali slepega invalida

Poleg aktivnosti za pridobivanje denarnih humanitarnih sredstev pa v tem letu izvajajo vrsto aktivnosti izobraževalne in povezovalne narave, tako v lokalnem prostoru kot širše v svetu, preko projektov, kot so zbiranje rabljenih korekcijskih očal, srečanja z botrskimi klubi, izdelovanja novoletnih voščilnic, sodelovanje pri čistilnih in krvodajalskih akcijah. Na planinski pohod na Lovrenška jezera so s sabo popeljali invalida, ki ima samo pet odstotkov vida, s slepim invalidom pa se poleti nameravajo povzpeti na Triglav. »Dobrodelnih aktivnosti je še veliko, načrtujemo jih z letnim delovnim načrtom, ki ga sprejmemo na skupščini kluba na začetku lionističnega leta,«  dodajajo v klubu.

Letos so z LK Murska Sobota in LK Lendava priredili dobrodelni koncert s Heleno Blagne in Orkestrom slovenske policije.

Humanitarni dogodki do konca lionističnega leta

Poleg že navedenih aktivnosti za pridobivanje denarnih in nedenarnih sredstev, bodo do 30. junija, ki šteje za konec lionističnega leta, izvedli še naslednje večje humanitarne dogodke:

  • 2. junija organizirajo dobrodelni koncerta v sodelovanju z LK Lendava in Murska Sobota v Lendavi;
  • 8. junija prirejajo dobrodelni koncert Partizanskega pevskega zbora, v Domu kulture Ljutomer,
  • Konec junija sofinancirajo tabor za otroke iz rejniških družin na območju UE Ljutomer
  • Planinski pohod na Triglav s humanitarno noto, saj bomo s seboj peljali invalida z izgubo vida,
  • Sodelovanje v dobrodelni akciji lions klubov Pomurja, Rotary kluba in Term 3000 Moravske Toplice.

 

PRIPOROČAMO:

Vsi POM-PLUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.