https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Študentsko delo: zvišanje dajatev za podjetja z 12 na 23 odstotkov?

Ljubljana, 24.04.2012 ob 8:52  

Vlada namerava v okviru varčevalnih ukrepov zvišati koncesijsko dajatev podjetij za opravljeno študentsko delo. Po novem bi za opravljeno delo podjetja morala odšteti dobrih deset odstotkov več, saj bi se dajatev zvišala z zdajšnjih 12 na 23 odstotkov.

 

Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da bi se z zvišanjem koncesijske dajatve bistveno zmanjšal obseg študentskega dela z zdajšnjih 300 na 200 milijonov evrov. Študentski servisi s tem ne bi bili nič na slabšem, napovedi jih pa vseeno vznemirjajo, saj bi podjetja v primeru zvišanja dajatve najemala manj študentov.

Foto: Ciril Jazbec

Manj študentskega, več rednega dela?

Kot poroča časnik Finance, v nekaj največjih podjetjih večinoma še ne razmišljajo o nižanju urnih postavk kot tudi ne o zmanjšanju obsega študentskega dela. Čeprav bi to za njih pomenilo večje stroške, so ti v njihovih očeh še vedno sprejemljivi.

 

 

Foto:sxc.hu

S spremenjeno zakonodajo lahko pričakujemo zmanjšanje študentskega, hkrati pa mogoče povečanje rednega dela. Nobena skrivnost namreč ni, da imajo podjetja raje študente kot redne zaposlene, zaradi česar pa se povečujejo fiktivni vpisi in brezposelnost.

Študentska organizacija za ukrepe

Potrebo po varčevanju razumejo tudi študentski organizaciji, saj kot so povedali za Finance, se prav tako zavedajo, da breme varčevanja moramo nositi vsi državljani, zato so tudi privolili v nižanje koncesijskih dajatev. Zanje je pomembno predvsem, da se v študentsko problematiko ne posega delno, ampak se želijo pogovarjati o tematiki kot celoti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.