https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Društvo upokojencev Murska Sobota - vzamejo si čas eden za drugega

1.5.2012  

Društvo upokojencev Murska Sobota deluje že od leta 1947 in trenutno združuje več kot tisoč članov, od tega je vsaj tretjina aktivnih in se udejstvujejo na različnih področjih. 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

"V društvenih organih se trudimo, da bi se čimveč starejših vključilo v programe naših aktivnosti, ponujamo jih več kot 15, s področja športa, kulture, družabništva ter sociale. Za vsakogar se najde nekaj," pravijo v murskosoboškem upokojenskem društvu. Njihovi člani se tako lahko pomerijo v šahu, balinanju, streljanju z zračno puško in pikadu, prav tako se lahko sprostijo ob ribolovu, razgibajo s kolesarjenjem, plavanjem, rekreacijsko gimnastiko, se izražajo v literarni ali likovni sekciji, zapojejo v pevskem zboru ali pa se lotijo ustvarjanja pri sekciji ročnih del. 

Prostovoljstvu dajejo posebno pozornost

V zadnjem času precej pozornosti posvečajo tudi prostovoljstvu. "Tisti, ki želijo pomagati starejšim, ki to pomoč potrebujejo, se lahko pridružijo skupini prostovoljk, ki po potrebi in želji posameznika obiščejo na domu in nudijo občasno fizično pomoč ali pa jim naklonijo nekaj časa ob pogovoru in klepetu." 

Njihove prostovoljke so skozi zadnja leta nudile osnovno pomoč 2664 osebam, ob koncu leta 2011 pa so obiskale 143 starejših in jim razdelile pakete s hrano, vrednostne bone in pakete z oblačili. Ob božičnih praznikih so obiskale člane, starejše od 80 let in jih obdarile z voščilnicami, ki so jih izdelale članice ročnih del. Za prostovoljno delo je komisija za socialno varstvo skupaj z osmimi prostovoljkami prejela priznanje MOMS. 

Glede na precejšnje število članov, za komuniciranje z njimi uporabljajo razne metode, od pošte, telefona, oglasne deske, do sredstev javnega obveščanja ter elektronsko pošto. 

Ne obupujejo 

"Čeprav današnji časi upokojencem niso najbolj naklonjeni, ne obupujemo, ampak si drug za drugega vzamemo čas," modro razmišljajo v upokojenskem društvu. Po njihovem mnenju je vredno spoštovati njihove izkušnje, znanje in modrost iz njihovega aktivnega obdobja. 

"Zavedati se je treba, da je potrebno bremena in odgovornosti enakomerno porazdeliti ter biti pravičen do upokojencev in tudi tistih, ki še pridejo za nami," še dodajajo. Pravijo, da se zavedajo odgovornosti v domači lokalni skupnosti, zato si prizadevajo se vključevati povsod tam, kjer mnenje starejših lahko pripomore k uspešnejšemu razvoju. 

Hkrati si želijo, da bi se manj upokojencev znašlo na robu preživetja in se jih s tem potisnilo na rob družbe in družbenih sprememb, da jih ne bi socialno izključevali. "Naša želja je, da se v naše društvene programe vključijo še tisti, ki jih to zanima ali si tega želijo."

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2012 ob 21:28 .. gost

      Ni mi všeč Pomurec.com, zato že enkrat izbrišite to vsiljivo okence..že ste dosadni bogme..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.