https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Salar de Uyuni - največja slana puščava na svetu

3.5.2012  

Na jugu Bolvije vas bo po dolgi nočni vožnji iz glavnega mesta La Paz pričakalo mestece Uyuni, v ozadju katerega se kot prikazen slika 11000 km2 (polovica Slovenije) velika slana puščava.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

V mesecu juliju ko je v Boliviji zima, vas preseneti podatek, da na  skoraj 3600 metrov nadmorske višine težko najdete hotel ali restavracijo, ki sta ogrevana. Ob robu puščave, je tudi »pokopališče vlakov«, ki  mu okolica doda še kanček posebnosti. Puščavo odkrivate s terenskimi vozili, ki so obvezna oprema. Čez dan, ko je jasno nebo in se sončni žarki odbijajo od kristalno bele površine, vas celotno področje prevzame. V daljni preteklosti je tukaj bilo ogromno jezero, ki se je čez tisočletja spreminjalo v slano površino. V bližini so tudi ogromna nahajališča Litija - ki je danes zelo iskan in redek material. Tujih vlagateljev, ki bi investirali v pridobivanje litija je veliko, a politična oblast jim ni naklonjena.

Mestece Uyuni

V okolici je kar nekaj vulkanov in živali, ki naredijo celoto še bolj atraktivno. Prespite lahko v spalnih vrečah v notranjosti hotelov, ki so v celoti  zgrajeni iz soli.  Ponoči se temperature spustijo krepko pod ničlo. Izstopajoč  je tudi otok kaktusov, ki se nahaja približno v središču celotne površine in ponuja izjemen razgled daleč naokoli.  Na svoj račun pridejo predvsem fotografi, saj  je tako kuliso praktično nemogoče najti kje drugje na svetu. Kljub izjemno nizkim cenam v Boliviji, vas tukaj kar konkretno oberejo.

Kot da bi bili na drugem planetu.

 

Pokopališče vlakov

 

Soli izkopljejo še vedno premalo, glede na kapacitete.

 

 

 

V ozadju vulkan

 

Za fotografe ni meja

 

Hotel iz soli

 

Otok kaktusov

 

Flamingi

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2012 ob 19:17 cuker gost

      niiice!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2012 ob 8:37 klincek gost

      avtojan pa nika ne škaudi da se tu vozijo? vacik fajn

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.