https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Murski Soboti se je začel festival narečne književnosti Dialekta

Murska Sobota, 17.05.2012 ob 11:34  

Temeljni namen festivala je prepoznavati, evidentirati in spodbujati literarno-estetsko kakovostno narečno književnost.


"Narečna književnost je bolj razširjena kot si običajno mislimo," je v nagovoru zbranim ob otvoritvi festivala Dialekta v Murski Soboti povedal Franc Just, programski vodja festivala. Slednji je tudi mnenja, da se narečja velikokrat zlorablja, celo banalizira. "Narečje je lahko zelo kultiviran govor," meni Just.

V Dialekto se na organizacijski ravni vključuje več pomurskih občin, društev in ustanov. Eden od ključnih partnerjev festivala je Zavod za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur iz Gornje Radgone, kjer se je rodila tudi ideja, da bi v okviru narečnega festivala oživili in promovirali lik Apolonije, ki izhaja iz radgonske lokalne "mitologije".

Novosti je več

Letošnja novost v povezovanju z okoljem je tudi sodelovanje s festivalom skečev Prefrigani zgrebaš (Pretkani lanar), ki ga prireja Kulturno-turistično društvo Pečarovci. Tridnevno festivalsko dogajanje pa se bo zaključilo v soboto, 19. maja, z literarnim popotovanjem Glasovi davnine v besedah sedanjosti. Pomembna festivalska novost je tematska knjižna produkcija, ki prinaša dve knjižni novosti – pesniško zbirko Branka Pintariča Kmični smej/Temni smeh in zbornik krajših narečnih dramskih besedil za ljubiteljske dramske skupine.

Letos bogat in nadgrajen program

V okviru festivala je bil že izveden literarni natečaj »Jas/jes/ges/dža lajkan«, katerega nagrajenci bodo prejeli nagrade na prireditvi "Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši", ki je poleg Dialektinega senja temeljna prireditev Dialekta 2012. Dialekta 2012 ponuja pester program dogodkov, med drugim tudi dve publikaciji, in sicer pesniško zbirko Branka Pintariča Temni smeh/Kmični smej ter zbornik krajših dramskih besedil v več slovenskih narečjih. 

Podroben program Dialekte najdete na TEJ POVEZAVI.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.