https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Žerjav: Izboljšati moramo prenos informacije od ideje do izdelka

23.05.2012 ob 10:34  

V Sloveniji manjka učinkovitosti, hitrosti prenosa inovacije iz osnovne ideje do evalvacije v nek izdelek, ki bi ga lahko komercialno tržili, je v Ljubljani izpostavil gospodarski minister Radovan Žerjav. “Ugotoviti moramo, kako izboljšati ta prenos,” je izpostavil.


Žerjav je izpostavil, da je ukrep vlade, s katerim je uveljavila 100-odstotno olajšavo za raziskave in razvoj, pomembno sporočilo. Kljub podpornemu okolju, ki je razvit, je res, da bi lahko bili učinkovitejši, meni Žerjav, ki je ocenil, da so v preteklosti v mnogih podjetjih naredili napake ob reševanju podjetja, ko so ukinjali razvojne oddelke.

“Treba je okrepiti povezavo znanosti in podjetij na način, da pripeljemo raziskovalce iz državnih institutov v realni sektor. Tu smo v zaostanku v deležu raziskovalcev v realnem sektorju,” je poudaril Žerjav na včerajšnji okrogli mizi časnika Delo z naslovom Sposobnost inoviranja – rešilna vrv v gospodarski krizi.

Žerjav: Poskusili bomo tudi s pomočjo sredstev z Bruslja

“Ključno je spremljati nekoga od začetka do ustanovitve podjetja, potrebujemo še nadaljevanje v prvem času delovanja mladega podjetja. Mogoče so to davčne počitnice ali drugi instrumenti,” je prepričan minister, ki meni, da kljub temu, da se znižujejo sredstva za inkubatorje in druge podporne institucije, to ne pomeni, da ne moremo biti s sredstvi, ki so na razpolago učinkovitejši. Ob tem je poudaril, da bodo poskusili tudi s sredstvi, ki so na razpolago v Bruslju.

Direktorica Javne agencije za tehnološki razvoj Mateja Mešl je izpostavila, da smo v Sloveniji inovativni, da pa ostaja problem, kako hitro in uspešno inovacije pripeljati na trg. “Inovativnosti nam ne manjka, na strani učinkov in vlaganj pa zaostajamo v deležu produktov visokotehnoloških, ki prihajajo na trg,” je poudarila.

Tori: Pogrešam vizionarske kupce

Raziskovalce je treba motivirati, da sami gredo v boj, da sami ustanovijo podjetje, je izpostavil soustanovitelj podjetja Zemanta Andraž Tori in dodal, da je treba znižati tveganja in povečati ambicije raziskovalcev. Tori pogreša tudi vizionarske kupce.

“Z inovacijami verjetno ne bomo rešili slovenske gospodarske situacije v nekaj letih, temveč v desetih, dvajsetih letih. Prenašati moramo ljudi, inovatorje iz javnega v realni sektor. Če hočemo imeti ambiciozno gospodarstvo, moramo biti zelo odprti,” je opozoril Tori in dodal, da imamo okolje, ki ne dovoljuje pretoka delovne sile ter izpostavil, da ni treba milijardnih projektov, včasih je dovolj že zmanjšanje birokracije.

Damijan Ružič, inovator in ustanovitelj Tovarne izumov Antena meni, da nekateri največji izumitelji znajo samo izumljati, nimajo pa veščin, ki so potrebne za pot inovacije do komercialnega izdelka. “Če želimo imeti nove ideje, moramo imeti nekaj, kar bo izumiteljem omogočilo, da normalno živijo,” je prepričan.

Delo je preveč obremenjeno

Tori je ob tem izpostavil, da je delo pri nas zelo obremenjeno, sploh visokokakovostni kadri. “Razmišljati moramo o kroženju, ne le o begu možganov,” je opozoril.

Minister Žerjav se je strinjal, da bi moralo biti delo manj obremenjeno. “Ta obremenitev je povezana z najbolj velikimi reformami na trgu dela. Če bi lani pokojninsko reformo sprejeli, bi naredili dober korak, a žal tega lani nismo želeli. Še bolj pomembna je sprememba delovno pravne zakonodaje,” je dejal minister. 

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2012 ob 17:08 kodila gost

      Kaj na nesprejem pokojninske reforme pravi tvoj šef Ivan Janša ? Je zdaj zadovoljen ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.