https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Nika Zorjan želi Slovenijo osvojiti s skladbo »Fse«: »V primeru zmage gre prekmurščina z mano v Kijev«

17.02.2017 ob 7:00  

V boj za nastop na Evroviziji se danes podaja tudi Prekmurka Nika Zorjan. Slovensko evrovizijsko sceno bo v prvem tekmovalnem predvečeru poskusila osvojiti z drzno potezo, pesem z naslovom »Fse« bo namreč zapela v prekmurskem narečju. Nika nam je zaupala, kaj »fse« lahko pričakujemo od današnjega nastopa. 


Nika, pred meseci si slovensko radijsko sceno navdušila s priredbo Adeline skladbe Hello, ki si jo zapela v prekmurščini in takrat s priredbo »razturala«. Je bil ta uspeh povod, da skladbo v svojem narečju zapoješ tudi na EMI?

Vsekakor je bil uspeh Adeline prekmurske priredbe velik povod, da sem se odločila tudi na EMI pesem zapeti v prekmurskem jeziku. Takrat smo doživeli fantastičen odziv na našo prekmurščino, tudi meni osebno pa je prekmurščina veliko bolj spevna kot knjižna slovenščina. Pa še moj materni jezik je! Na začetku je bila demo verzija skladbe za EMO posneta v angleščini, nato pa smo se z ekipo odločali, ali bi jo v celoti zapeli v angleščini ali raje v slovenščini. Nato pa me je Marjetka (opp. Vovk) spodbudila, naj eno kitico zapojem v prekmurščini. Del besedilo sem res zapela in vsi so bili navdušeni nad tem, kako je zvenelo. Slišalo se je povsem drugače, nekoliko spominjalo na angleščino in francoščino, zvenelo pa je lepo. Kar nekaj ljudi je sicer bilo nekoliko zaskrbljenih, ko sem jim povedala, da bom pela v prekmurščini, saj so menili, da je to zelo drzna poteza. Ko pa so pesem v prekmurščini slišali, so bili večinoma navdušeni nad tem, kako naše narečje paše k spevni melodiji.

»Fse« je naslov skladbe, s katero se boš predstavila v prvem predvečeru. Kaj »fse« lahko pričakujemo od tvojega nastopa?

Fse! Ta naslov se mi zdi bomba! Tako vizualno kot tudi pomensko, saj je zelo zelo močan. Za sam nastop pa si želim, da bi ljudje začutili tako pesem kot tudi mene osebno. Na odru bom sama, v pesem bom predala svojo energijo, svojo zgodbo, za mano pa se bo vrtela projekcija. Več žal ne smem razkriti, zato pa vas vabim, da si ogledate moj nastop na prvem predvečeru.

Besedilo za pesem si tokrat napisala sama. Lahko na kratko za naše bralce povzameš glavni motiv/moto pesmi in od kod si jemala motiviko?

Besedilo sem napisala sama, saj bi po moje zvenelo smešno, če bi na primer kak Ljubljančan napisal pesem v prekmurščini. S skupino, s katero sodelujem, smo se pogovarjali, o čem bi pela in ker jaz najraje pojem o pozitivnih, ljubezenskih stvareh, smo za koncept pesmi izbrali ljubezen med dvema osebama. V zgodbi na začetku pojem o tem, da sem si v ljubezni premislila, vendar nato ljubezen prepozna pravo pot dveh sorodnih duš, ki dihata kot eno in drug drugemu pomenita vse. Skratka, je pozitivna pesem.

Foto: Fb Nika Zorjan

Prekmurščino običajno povezujemo z etno glasbo. Kako pa zveni v moderni pesmi?

Vedno ko ljudem povem, da bom pela v prekmurščini, predvidevajo, da bom pela etno skladbo. Običajno ljudje pesmi takrat, ko pojejo v svojem narečju, obarvajo etno. V mojem primeru pa gre za pesem, ki je bila prvotno napisana v angleščini, je moderen main streem pop radijski komad. Šele potem ko je bil aranžma za skladbo narejen, smo besedilo spremenili v narečje. Jaz menim, da bo t.i. Neprekmurcem komad takoj všeč, se pa zna zgoditi, da ga kdo od Prekmurcev ne bo vzel za svojega, saj ga bo presenetila prekmurščina v moderni skladbi.

Je tudi tvoja nedavna sprememba videza (barve las) obarvana z nastopom na EMI?

Pink sem bila že pred dvema letoma, vendar takrat nisem primerno negovala las in sem zato vmes prešla na rjavo barvo. Vseeno se mi pa zdi, da mi je pink barva pisana na kožo, saj sem pozitivna energična punca in se super počutim v svoji koži. Ko sem izvedela, da sem sprejeta na EMO, sem se odločila, da je čas za spremembo, saj se s takšno frizuro počutim odlično.

Reciva, da na EMI premagaš »fse« sotekmovalce. Pa meniš, da lahko prekmurščina osvoji tudi evrovizijsko Evropo ali pa bi se ob primeru zmage odločila pesem prevesti v angleščino?

V primeru zmage grem v Kijev. Pri Evroviziji je lepo to, da dopušča raznolikost v glasbi. Prekmurščina je zelo speven jezik in tudi nekateri odzivi iz tujine, ki so že prišli, pravijo, da se prekmurščina zelo lepo sliši. V primeru zmage bi prekmurščina definitivno šla z mano v Kijev, bi pa mogoče dodala nekaj delov v angleščini.

Na seznamu nastopajočih je veliko zvenečih imen slovenske glasbene industrije. Za koga meniš, da bo tvoja največja konkurenca?

Težko povem, saj vseh komadov še nisem slišala, za zdaj le izseke. Malenkost seveda pomaga, če si že prepoznaven, se pa znajo na EMI zgoditi preobrati in lahko zmaga nekdo, ki se je šele pred kratkim pojavil na sceni. Sicer se mi pa zdaj dogaja toliko stvari, da niti nimam časa, da bi razmišljala o sotekmovalcih. Vsi smo unikati, vsak ima pripravljen komad, s katerim je pripravljen zastopat barve Slovenije. Sama verjamem, da je vse zgodi z razlogom, torej če mi je namenjeno, bom šla na Evrovizijo, če ne, pa pač ne.

Na velikem evrovizijskem odru si stala že dvakrat kot spremljevalni vokal. Bi lahko rekla, da si zdaj na Evroviziji že »doma«? Kako bi opisala občutke teh dveh izkušenj?

Točno tako kot si povedala. V primeru zmage sta mi dosedanja dva nastopa na Evroviziji velika prednost. Domače so mi tiskovne konference, rdeče preproge, intervjuji, tudi nekateri novinarji, ki so tam konstantno prisotni. Če bi šla znova tja, bi bila to zame mala malica. Skratka počutim se povsem pripravljeno na evrovizijsko dogajanje.

Evrovizija te spremlja že od začetka tvoje glasbene kariere, saj si tudi v šovu Misija Evrovizija bila med najbolje uvrščenimi kandidati. Takrat si kot »tolažilno nagrado« prejela skladbo Čas za nas. Je v letu 2017 prišel evrovizijski čas zate?

Zanimivo povedano. No, to bomo pa videli. Definitivno je najbolj pomembna moja skladba in ves moj nastop. Ne odločamo pa samo mi z nastopi, ampak občinstvo in žirija. Verjamem, da je veliko v rokah občinstva in zato nekoliko tudi apeliram na moje Prekmurce in Prekmurke (smeh). Kot Prekmurka z veseljem in ponosom širim naš jezik, naš dialekt, ki je res speven. V preteklosti sem na Misiji Evrovizija imela neprestano veliko podporo s strani občinstva, pri čemer so mi veliko pomagali prav Prekmurci. Ko moramo Prekmurci stopiti skupaj, to tudi naredimo in verjamem da bo tudi zdaj tako.

Skladba »Fse« že z narečjem nagovarja »fse« Prekmurke in Prekmurce. Kaj bi pa ti rada sporočila svojim lokalnim oboževalcem pred samim nastopom na EMI?

Kot ponosna Prekmurka sem se odločila zapeti v tem narečju. Bi pa seveda bila zelo vesela in hvaležna, če bi bila pesem všečna Prekmurcem in bi zato glasovali zame. Sicer pa: imejte se radi, ostanite pozitivni in zavedajte se, da ste sami kreatorji svojega življenja.