https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Preverite, katera živila ne smete jesti skupaj

21.7.2019  

Mislite, da se prehranjujete zdravo, a imate kljub temu težave z napihnjenostjo, prebavo, vetrovi ali bolečinami v trebuhu? Ste pomislili, da so za te težave morda krive nepravilne kombinacije živil? 

Prebavne motnje, vetrovi, napihnjenost, bolečine v trebuhu in druga neravnovesja v našem telesu, ki vplivajo na naše počutje in zdravje, lahko povzročajo nepravilne kombinacije živil. Zdrav način prehranjevanja ne pomeni, da se moramo osredotočiti le na eno zdravo živilo, ampak moramo pozornost usmeriti na celoten obrok. Da postane obrok breme za naš želodec pa je že dovolj eno samo živilo. 

Kombinacija paradižnika in kumar 

V poletnih mesecih, ko je na vrtu veliko zelenjave, si radi privoščimo osvežilno solato iz paradižnika in kumar, ki pa sta nekompatibilni živili, kar pomeni, da je nikoli ne bi smeli uživati skupaj, saj ju želodec drugače predeluje. Ker telo drugače absorbira hranljive snovi iz paradižnika in kumar, to posledično vpliva tudi na prebavo in pojavi se lahko tudi želodčna kislina. Kumare kot same pa rade povzročajo zgago. 

Sadje

Sadje je tisto živilo, ki ga morate jesti samostojno in nikoli po obroku. Če želite jesti sadje, ga jejte pred obrokom, da ga bo želodec imel čas prebaviti. Sadje kot samo je hitro prebavljivo, fermentacija pa lahko vpliva na druga živila, kar potem povzroči napihnjenost, trebušne krče in vetrove. Med sadnim in drugim obrokom mora preteči vsaj 30 minut. 

Proteini in škrob

Največja napaka, ki jo dela večina ljudi, je združevanje živil, ki vsebujejo proteine z živili, ki vsebujejo škrob. To v praksi pomeni, da ne smemo jesti krompirja, testenin in riža z mesom. Kombinacija škroba in proteina namreč povzroča vetrove in napihnjen trebuh.

Kaj pa sadje in jogurt?

Večina ljudi si za zajtrk privošči jogurt v kombinaciji s sadjem. Kmalu za tem pa začutite nelagodje v želodcu, kajti kombinacija sadja in jogurta vpliva na prebavo, ki se upočasni, ter se spremeni črevesna flora in začnejo se proizvajati toksini. 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2019 ob 13:27 paradajz gost

      Vi ,ki pišete kaj je zdravo skupaj gesti in kaj ne nimate pojma .Od kar pomnim ko sem še živel na kmetiji smo poleti skoraj vsak dan jedli paradajz ,ugurke in papriko tikvin olij pravzaprav oljovo zelenjavo in zasekov kruh .Nikoli nikomur ni bilo slabo ali ,da bi ga zajebavalaprebava .Ne pišite kar nimate pojma

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2019 ob 13:43 lulu gost

        Sveta boža istina, pa še šobska solata je iz te kombinacije z dodatkom sira tak ka te novi izum malo vprašljiv oz če si spucaš črevesje ka jetu narobe?

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2019 ob 16:15 DF gost

        Zato ste pa zdaj Prekmurci najbolj betezni na stara leta. Poglejte se, redki ste tisti, ki nimate po 40 - em letu bleka kod sod. JEJ ZMERNO IN FUKAJ POLNO. Vi pa ravno obratno. Pa s tem nikogar ne zalim, samo dejstva sem zapisal.

        6 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2019 ob 18:30 mrkevca gost

      DF @@@ Tij nemaš bleka ka skoro da nemaš kaj žrejti .Tij ,če bi mel raka pa bi bilo dosta prekesno nesnaga pritepena .Mij ne hodimo v Lazarov dom gejst kot tij .Takšnim ka vse požerejo pravimo SVINJE in to si ti

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2019 ob 19:08 Lendavski nadvojvoda gost

      Torej,tak je s tem,jej kar ti paše in kar imaš.Edina dieta je raznovrstnost,pa kakša žganica na tešče,kak dedki,preden so šli v štalo.Nikakor pa ne nasedat bledim,koščenim nutricionistkam.DF,če nimaš "bleka",niti babe nemreš pritisniti,tak,ko si že malo v letih.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.07.2019 ob 21:20 DF gost

        Od tega, da jo ded z blekom stisne zenska nema nika. Ko pa v sebi cuti 22 cm dolgo bogastvo, pa dobro zna zakaj je noge narazen in v luft dala.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.07.2019 ob 21:05 mrkevca gost

      DF Zaradi mene tij lahko gejš tűdi človeči drek ali crkotino .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.07.2019 ob 19:48 gost

      Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljši rezultatt. Več o tem lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.07.2023 ob 21:54 john vick gost

      Z zbiranjem informacij iz zanesljivih virov vam želimo zagotoviti posodobljen jedilnik. Torej, če se želite družiti s prijatelji in družino in iščete 24 Chicken Philippines Menu. Potem je ta posodobljen seznam menijev točno to, kar želite.…………..>>>foodshosting.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.