https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Pomlad je čas nabiranja zdravilnih zelišč

16.4.2023  

Spomladi je narava najbogatejši vir zdravilnih zelišč. Vse rastline lahko tudi posušimo in jih shranimo za hladnejše dni in jih uporabimo ob raznih obolenjih in prehladih skozi celo leto. Narava ponuja vse, kar potrebujemo.


Pred nabiranjem zelišč se predhodno poučite o rastlini, ki jo boste nabirali. Nabirajte le zelišča, ki jih poznate, in dele rastlin, ki jih potrebujete. Najboljši čas za nabiranje zdravilnih zelišč je dopoldne, ko rastline niso več mokre od jutranje rose. Če je predhodno deževalo, počakajte vsaj tri dni, da bodo zelišča primerno suha. Nabrana zelišča posušite in si pripravite zalogo čajev, s katero boste krepili imunski sistem in si pomagali ob obolenjih in prehladih. 

Zdravilna zelišča, ki jih nabiramo spomladi

Pljučnik ima vijolično, rožnato, modro ali belo obarvane cvetove. Cveti od marca do konca maja, uspeva pa večinoma v vlažnih predelih, na robovih listnatih gozdov in na travnikih. V tem času ga najdete tudi ob bregovih reke Mure. Spomladi ga nabiramo za čaj, ki ga pijemo ob močnih prehladih, kašlju in pljučnicah. Pljučnikova sluz pomaga pri tegobah z dihali in črevesju ter blaži vnetja sluznic v prebavilih. Njegova učinkovitost pri zdravljenju pljučnih bolezni je zaradi visokih vsebnosti kremenčeve kisline, rudninskih snovi, smole in čreslovin. Uporabni so listi in cvetovi rastline.

Marjetica je pri nas zelo poznana in razširjena rastlina, ki žal večino časa ostaja podcenjena. Najdemo jo na travnikih, pašnikih, ob poteh in na vrtovih. Je odlično zdravilno sredstvo pri pljučnih boleznih, pri želodčnih težavah in slabokrvnosti. Čisti kri, pospešuje prebavo in pomaga pri ledvičnih boleznih. V zdravilne namene nabiramo cvetove in liste, ki jih v senci in na prepihu posušimo takoj, ko jih naberemo. Zunanja uporaba zelišča se izvaja v obliki oblog ali kot dodatek kopeli, kot taka pa marjetica pomaga pri celjenju ran, zdravljenju kožnih izpuščajev ter drugih kožnih vnetij. Sveže nabrani cvetovi, ki imajo  rahel in blag kisel okus, se uporabljajo tudi kot kulinarični dodatek jedem. Lahko jih uporabite pri pripravi juh, omak, solat ali kot dekorativno popestritev jedi.

Rman je s številnimi zdravilnimi učinkovinami ena izmed najbolj zdravilnih rastlin pri nas. Že od nekdaj so ga uporabljali kot zdravilno rastlino in tudi v kulinariki. Spodbuja prekrvavitev, zelo učinkovit je pri ženskih boleznih, pri težavah s prebavili, čisti kri. Rmanov čaj uporabljamo pri vročini, prehladu, gripi, gastrointestinalnih težavah, pri celjenju ran, kot analgetik pri glavobolih ali kot blago pomirjevalo. Sveže mlade rastline pa lahko dodamo solatam in smutijem.

Trobentice sodijo med najbolj zgodnje pomladne cvetlice in so tako znanilke pomladi. V zdravilne namene lahko nabiramo korenine, cvetove in liste. Najpogostejša uporaba trobentic je za pripravo čaja iz svežih ali posušenih cvetov. Vsebuje veliko vitamina C in na telo deluje očiščevalno ter krepi imunski sistem. Posušene korenine so dobre za umirjanje bronhialnih težav, saj spodbujajo izkašljevanje sluzi, mirile in blažile pa naj bi tudi revmatska obolenja. Listi in cvetovi se uporabljajo za lajšanje raznoraznih bolečin, trebušnih krčev, za odstranjevanje morebitnih črevesnih zajedavcev ter za celjenje lažjih ran. Čaj čisti kri, ledvice, sečila ter krepi srce in ožilje.

Kopriva je edinstvena med našimi lokalnimi rastlinami. Uporablja se tako v kulinariki kot v zdravilne namene. Najboljše koprive za nabiranje in uživanje so spomladi, ko začnejo odganjati mlade rastline. Kot čaj koprivo uporabljamo za razstrupljanje, čiščenje in hujšanje, saj spodbuja delovanje trebušne slinavke, žolčnika, jeter in želodca. Iz telesa odvaja strupe in odpravlja spomladansko utrujenost. V prehrani uporabljamo čim bolj mlade vršičke in liste koprive. Te lahko uporabimo v solatah, namazih, kot nadomestek za špinačo in za pripravo omlet in polivk. Prav tako jih surove dodajamo v smutije. Posušene lahko zmeljemo v prah in z njim obogatimo najrazličnejše jedi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2023 ob 6:36 Pohorčan gost

      Šmarnice so najbojše,,,,,,zadenejo na pune hamre.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2023 ob 23:33 gloraducane gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.05.2023 ob 19:42 SUSAN BENSON gost

      Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete finančno pomoč? Jaz sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec. Potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo za dokončanje vašega projekta? Če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da kontaktirate moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojilnih storitev, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, zavarovanimi in nezavarovanimi posojili in številnimi drugimi. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@ gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447360502110 in v trenutku prejmite odgovor. Za dosego cilja potrebujete posojilo pri zanesljivem in kompetentnem podjetju. Smo podjetje za celovite finančne storitve in smo zavezani, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev posameznikom in podjetjem na najučinkovitejši in najhitrejši način.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.