https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Se med počitnicami odpravljate na smučanje? Ne pozabite na varnost

25.2.2024  

S prihodnjim tednom se za šolarje začenjajo zimske počitnice. V tem času bodo urejena in domača smučišča polna otrok, najstnikov in družin. Med zimskimi aktivnostmi pa kljub razposajenosti ne smemo pozabiti na pazljivo in odgovorno ravnanje.

Po podatkih Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve so se v letošnji smučarski sezoni do sedaj zgodile 303 nesreče na 19 slovenskih smučiščih. V njih je bilo udeleženih 310 ljudi, med katerimi je bilo največ smučarjev (258) in deskarjev (45). Največji delež ponesrečencev je starih od 11 do 14 let, slaba polovica (47 odstotkov) vseh udeležencev pa je mlajša od 20 let.

Prav tako podatki kažejo, da je najpogostejši vzrok za nastanek nesreče pomanjkljivo smučarsko znanje. Ravno zato je pomembno, da mlade opomnimo na spoštovanje pravil, uporabo brezhibne opreme in jih spodbudimo k varnemu ravnanju na smučišču. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi najmlajšim ter začetnikom smučanja in deskanja.

10 pravil obnašanja na smučišču

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je za večjo varnost postavila deset pravil obnašanja na smučišču. Ta pravila moramo spoštovati vsi udeleženci na belih strminah.

  • OBZIRNOST DO DRUGEGA: Smučar se mora tako obnašati, da ne ogroža ali poškoduje drugega.
  • SMUČARSKO ZNANJE: Smučar ne sme voziti na pamet. Hitrost mora prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču in gostoti smučajočih.
  • IZBIRA SMUČINE: Hitrejši smučar mora tako izbrati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj.
  • PREHITEVANJE: Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v taki razdalji, da ima prehitevani dovolj prostora za smučanje.
  • V SMUK – NADALJEVANJE: Predno smučar odsmuča po progi, mora pogledati navzdol in navzgor, če je varno zanj in za druge.

  • USTAVLJANJE: Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen v sili, vendar naj se čimprej umakne.
  • VZPENJANJE – SESTOPANJE: Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča.
  • UPOŠTEVANJE OZNAČB: Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučiščih.
  • POMOČ PRI NESREČI: Pri nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu.
  • DOLŽNOST LEGITIMIRANJA: Smučar, kot udeleženec ali priča, odgovoren ali ne, se mora pri nesreči pustiti legitimirati.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2024 ob 16:16 gost

      Na počitnice se odpravljajo zdravniki keri že 2 meseca izsiljujejo vlado za še več in več denarja. Za postavljajo bolnike keri so pa prav oni tisti keri to zdravniško drhal plačuje prek davkov. Ko ima zdravnik 25. 000 tisočakov plače pa še več zahteva si zasluži da ga iz države Slovenije v rit brsnejo na luno pa naj tam štrajkajo. Edina država v svetu kjer zdravniki izsiljujejo vlado za megalomansko plačo. Večina pa jih drugo nedela hodi spat v službo zjutraj pridejo samo na vizito potem pa grejo ob 13 k zasebniku za tretji zaslužek delat. Tako ko delajo v javnem zdravstvu se drema in šeče po bolnici popoldne pa pri zasebniku malo kao delajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.