https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Carigrad - metropola na dveh celinah, ki vas s svojo slikovitostjo ne bo pustila ravnodušnih

8.6.2017  

Danes vas bomo v POM TURAH popeljali v Carigrad, po svetu poznan kot Istanbul, v zgodovini pa tudi kot Bizanc in Konstantinopel. Je največje turško mesto ter pomembno kulturno, gospodarsko in finančno središče ter edina svetovna metropola, ki leži na dveh celinah.


Carigrad leži ob Bosporski ožini in obdaja naravno pristanišče Zlati rog, ima več kot 13 milijonov prebivalcev. V svoji dolgi zgodovini je bil prestolnica Rimskega cesarstva, Vzhodnega rimskega ali Bizantinskega cesarstva, Latinskega cesarstva in Osmanskega cesarstva. Po razglasitvi Turške republike 29. oktobra 1923 je prestolnica države postala Ankara, v kateri je bil med turško vojno za neodvisnost sedež turškega nacionalnega gibanja (vir: Wikipedia). Zgodovinsko središče mesta je leta 1985 postalo del Unescove svetovne dediščine.

Na meji med Evropo in Azijo Carigrad navdušuje številne obiskovalce iz celega sveta. Kljub temu, da je obisk turistov v zadnjih mesecih v tem mest zaradi teroristične ogroženosti drastično upadel, pa se temu slikovitemu mestu številni ne morejo upreti. Mogočne mošeje, v nebo štrleči minareti, palače, bogati in barviti bazarji ter turška kulinarika začarajo praktično vsakogar.

Cerkev svete Božje modrosti ali Hagia Sofia je bila zgrajena kot bazilika, kasneje pa so jo preuredili v mošejo. Danes je to muzej, ki privablja obiskovalce z vsega sveta. Zgrajena je bila leta 537, namenjena pa je bila boguslužju, praznovanju verskih praznikov, družbenim dogodkom in kronanju vzhodnosrimskih cesarjev. Leta 1453 je sultan Mehmed II. cerkev preuredil v mošejo, z leti je postala najpomembnejša mošeja Osmanskega cesarstva. Ko je oblast prevzel Ataturk, so mošejo leta 1935 preuredili v muzej. Bogatijo jo mozaiki in barviti kamniti stebri, veličastnost ji daje mogočna kupola. Atraktivna stavba, ki je uvrščena tudi na seznam Unesca, za nekatere velja tudi za osmo čudo sveta.

Mošeja sultana Ahmeda, oziroma slavna Modra mošeja je bila zgrajena leta 1616, leto dni pred sultanovo smrtjo. Mošejo obišče največ  obiskovalcev, za turiste pa je tako privlačna zaradi slikovite notranjosti. Ime je modra mošeja dobila po modro obarvani kupoli ter notranjosti, ki je bila prvotno obarvana modro. Mošeja se ponaša s šestimi minareti, nahaja pa se v samem zgodovinskem središču mesta, nasproti Hagie Sofije in v neposredni bližini hipodroma.

Konstantinov hipodrom je bil hipodrom in kulturno središče Konstantinopla, glavnega mesta Bizantinskega cesarstva. Na prostoru nekdanjega hipodroma je danes Trg sultana Ahmeda), ki ga včaih imenujejo tudi Konjski trg v Istanbulu. Od prvotnih zgradb se je ohranilo samo nekaj fragmentov. Najbolj v oči bodeta dva obeliska (Konstantinov in Tutmozisovim obelisk) in nemški vodnjak.

Bazilika Cisterna je največja izmed mnogih starodavnih cistern, s katerimi se ponaša carigrajsko podzemlje. Zgrajena je bila v šestem stoletju, nahaja pa se le nekaj korakov od Hagie Sofie. Cisterna je služila kot zbiralnik vode in je z vodo oskrbovala okoliške palače. Razteza se na površini 138 krat 64,6 metrov, veličastnost pa ji daje 336 mogočnih stebrov, ki podpirajo njen strop. Med različnimi stebri najbolj izstopata skulpturi na koncu cisterne, ki ju »nosita« glavi mitoloških bitij Meduz, žensk, ki jim namesto las iz lasišča poganjajo kače.

Grand bazar v Carigradu je eden izmed najstarejših in največjih pokritih bazarjev oz. tržnic na svetu, zgrajen je bil leta 1461. 61 prepletenih ulic, kjer se nahaja več kot 4000 trgovin, privabi dnevno tudi do 400 tisoč obiskovalcev na dan. Labirinti ulic, kjer vas vabijo barviti izdelki, od oblačil, keramike, posode, zlata, preprog, začimb, mil, suhega sadja, turških sladic in še in še, vas vsekakor ne bo pustilo ravnodušnih.

Nedaleč stran od Grand bazarja se nahaja tudi Dišavni oz. Egiptovski bazar, kjer prav tako najdete marsikaj zase, morda celo po ugodnejših cenah, prav tako pa lahko podobne izdelke kupite tudi v mnogih trgovinah, ki bogatijo to evroazijsko mesto.

Palača Topkapi (Topovska vrata) je bila med leti 1465 in 1856 glavna rezidenca osmanskega sultana. Leta 1459 jo je zgradil sultan Mehmed II. Osvajalec. Danes je spremenjena v muzej, obiskovalci pa si alhko tam ogledajo številne predmete in umetnine iz časov sultanov.  Tudi palača Topkapi je na seznamu UNESCOVE svetovne dediščine, obiskovalci pa radi zavijejo vanjo tudi zaradi slikovitega harema.

Galatski stolp so zgradili Genovežani leta 1348 na najbolj severni in najvišji točki galatske citadele. Kamniti stolp, ki meri skoraj 67 metrov poglede privablja nad stavbami na začetku slovite promenade s trgovinami Maxim. Številni turisti se radi povzpnejo nanj zaradi čudovitega razgleda na vse strani mesta, mnogi pa se tudi okrepčajo v kavarni in restavraciji v zgornjem nadstropju stolpa.

Bospor je približno 30 km dolga in na najožjem delu 660 m široka morska ožina, ki deli evropski del Turčije od azijskega in povezuje Marmarsko morje s Črnim morjem. Na marmarski strani ožine leži Carigrad oz. Istanbul, največje mesto Turčije. Z ladjico se lahko z Istanbula odpeljete na izlet po Bosporju, kjer vas bodo očarali zdaj že štirje mostovi, ki povezujejo azijsko in evropsko celino.

Carigrad pa ponuja še mnogo več. Praktično na vsakem koraku vas bo očarala druga mošeja, palača, tržnica, premamile pa vas bodo številne prodajalne turških slaščic in ponudniki lokalne kulinarike. Ob obisku Carigrada vsekakor morate poskusiti njihov sloviti kebab, bo pa izbira med ponudbo težka, saj Turki pod imenom kebab poznajo številne mesne dobrote.

Vir informacij: Wikipedija

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.