https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

10 nedokončanih zgradb s celega sveta

26.4.2020  

Leta in leta lahko traja in zahteva ogromno trdega dela in milijone evrov, da se dokonča zgradba, znamenitost ali spomenik. Ne glede na ves ta trud pa lahko včasih znamenitosti ostanejo tudi nedokončane. Razlog za to so pomanjkanje delovne sile in denarja ali celo smrt vpletenih v grajenje.

Nekatere nedokončane znamenitosti so prav tako lepe in si zaslužijo obisk. Kar je prav tako dobro, kot tisto kaj bi lahko bilo. Poglejte si seznam desetih nedokončanih znamenitosti tega sveta.

10. Spomenik Crazy Horse

Ko ljudje pomislimo na velikanski spomenik v severni Dakoti, nam takoj pride na misel Rushmore. Vendar je še en spomenik, ki bo zasenčil Rushmore, če bo kdaj dokončan. Visoko v gorovju Black Hills sedi spomenik Black Horse.

Projekt je začel Korczak Ziolkowski v letu 1948 in je delal na njem vse do svoje smrti leta 1982. Poglavar Henry Standing Bear, ki je bil poglavar Oglata Lakote ga je povabil, da naj izsklesa spomenik, ki bi počastil vse Indijance severne Amerike. Spomenik naj bi bil upodobitev vodja Lakote Crazy Horse.

V devedesetih se je začela iz gorovja Black Hills že pojavljati glava spomenika Crazy Horse. Za slednjo so porabili večino časa in meri 22 nastropij visoko. V zadnjih sedmih desetletjih so razstelili in odpeljali na milijone skal ter kamnov z lokacije. Celoten spomenik bo visok več kot 64 nastropij in že samo Crazy Horseve oči so široke 5 metrov. Izklesevanje njegove roke lahko traja še kar nekaj let.

Foto: visitrapidcity.com

 9. Mingun Pahtodawgyi

V majhnem mestecu Mingun, ki leži v regiji Sagaing v severnozahodni Burmi, se nahaja Mingun Pahtodawgyi. Kralj Bodawpaya je hotel zgraditi največjo pagodo na svetu. Ogromen gradbeni proces se je začel leta 1790, vendar projekt ni bil dokončan.

Kralj Bodawpaya je za gradnjo tega projekta uporabil na tisoče sužnjev in zapornikov, ki jih je pridobil z vojnimi kampanijami. Gradbeni proces je začel terjati državne finance in ljudje so ustvarili prerokbo, ki je govorila, da bo kraljestvo propadlo takoj, ko se bo gradnja pagode končala. Variacije prerokbe so tudi govorile, da bo tudi kralj umrl z kraljestvom.

Nedokončana pagoda je visoka 50 metrov, kar je samo ena tretjina njene načrtovane višine. Njeni temelji so veliki približno 42 kvadratnih metrov. Zaradi potresa v letu 1839 so vidne velike razpoke v Mingun Pahtodawgyi. 

Foto: tripadvisor.co.nz

8. Stolp Hassan

Stolp Hassan znan tudi kot Tour Hassan je velikanski minaret v Rabatu, glavnem mestu Maroka. Projekt, ki ga je naročil Yaqub al-Mansur v 12. stoletju naj bi bil največji minaret na svetu in mošeja, katere del naj bil bi bil največji. Gradba projekta je prišla do konca štiri leta po smrti al-Mansurja.

Ogromna mošeja naj bi bila glavna atrakcija glavnega mesta ter posvečena sultanovi zmagi nad španskimi kristjani. Stolp trenutno meri v višini 44 metrov, kar je malo nad polovico načrtovane višine. Obstaja približno 200 stebrov razpršenih na mramornih tleh, ki ponazarjajo kako velika naj bi bila mošeja, če bi jo dokončali. V njej bi lahko bilo 20.000 vernikov naenkrat. V letu 2012 je dobila status svetovne dediščine.

Foto: morjeplovec.net

7. Katedrala Sv. Johna The Divine

Ena izmed največjih cerkev na svetu je nedokončana mojstrovina. V vodniku katedrale Sv. John The Divine iz 1921 pravijo, da bi lahko trajalo 700 let, da se gradnja konča zaradi njenega pravega gotskega načina gradnje in pomanjkanja bogate podpore.

Častiti Horatio Potter je pomagal začeti gibanje za gradbo katedrale, vednar je preminil leta 1887, še preden se je gradnja začela. Njegov nečak Hanry Codman Potter je začel iskati finančno podporo za izgradnjo katedrale in sčasoma so kupili 13 hektarsko posestvo. Temelje so postavili leta 1892 in leta 1899 imeli prvo mašo.

Katedrala Sv. Johna The Divine se nahaja na Amsterdamski aveniji v New Yorku. Stara je že več kot stoletje in gradili jo bodo še v naslednjih desetletjih. Trenutno ni časovnega načrta kdaj jo bodo končali, ker je financiranje trenutno razvščeno tako, da služi skupnosti v raznih načinih.

Foto: stjohndivine.org

6. Ta Keo

Ta Keo je tempelj-gora, ki se nahaja v starodavnem mestu AngKor in obsega pet svetišč postavljenih v obliki piramide. Lahko bi bil eden izmed največjih templjev, vendar ni bil nikoli dokončan. Čeprav je nedokončan je dovolj velik, da se ga vidi tudi od daleč. Glaven tempelj je velik pet nadstropij, kjer se zadnja piramida dviga 14 metrov višje od druge terase. Pet velikih stolpov je postavljenih tako, da tvorijo uincunx (geometrijski vzorec sestavljen iz petih točk, razporejenih v predložku kjer štirje tvorijo kvadrat ali pravokotnik, peti je na sredini, zunanje stene so pa obkrožene z obrambnim jarkom).

Velika znamenitost je zgrajena iz peščenjaka in razlog, zakaj ni bila dokončana, je neznan. Obnovljeni napisi kažejo, da je bilo grajenje ustavljeno po tistem, ko je strela zadela tempelj, ki velja za zloben omen. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da se je mlad kralj Jayavarman V boril za vzdrževanje svojega prestola, kar je povzročilo, da se gradnja ni končala. Tudi nedokončan tempelj je veličasten za ogled.

Foto: voyagesdechannaryetfrancois.com

5. Piramida Neferefre

Faraon starodavnega Egipta je Neferefre zgradil v nekropoli Abusirja. Umrl je še preden je bila piramida končana in je bila kmalu pretvorjena v mastabo ter mrtvašnico. Piramida se je začela z velikim temeljem, ki je bila približno tako velika kot piramida v Sahuri. Gradbeniki so skopali jamo v sredini, kjer naj bi se nahajala grobna komora.

Vhodni hodnik je bil zgrajen na severni strani in jarek vodi od vhoda do jame. Posmrtni ostanki faraona kažejo, da je umrl v zgodnjih letih pri njegovih 22. ali 23. Samo en korak piramide je bil dokončan, kar mu je dalo obliko mastabe. Mrtvašnico so končali v treh fazah in je bila sestavljena iz predsobe in treh komor.

Foto: pinterest.com

4. Narodni spomenik Škotske

Narodni spomenik Škotske se nahaja visoko na Calton Hillu v Edinburghu. Namesto, da bi bil narodni zaklad, kot so upali, je ponavadi imenovan kot “sramote Škotske” zaradi števila nedokončanih del. Spomenik naj bi bil v spomin škotskim vojakom in mornarjem, ki so umrli v Napoleonovih vojnah, vendar ni bil nikoli končan.

Temelji spomenika so bili postavljeni v letu 1824, vendar se je gradnja hitro ustavila v letu 1829, ko je zmanjkalo denarja, ki so ga zbrali z samoprispevki. Večkrat so že poskusili dokončati velik spomenik, vendar ostaja že zelo nedokončan. Dokončan spomenik bi spominjal na Parthenon v Atenah, ampak ima trenutno samo 12 stebrov.

Foto: tripadvisor.sk

 3. La Sagrada Familia

La Sagrada Familia katera vleče svoj navdih iz narave in vere je bila v gradnji že od leta 1882. Končano je 70 odstotkov bazilike, delajo še na gradnji šestih osrednjih stolpov. Po več kot 130 letih gradnje je gradbišče mogoče le še manj kot desetletje stran od končanja gradnje.

Skupne stroške gradnje velike cerkve, ki se nahaja v Barceloni je skoraj nemogoče ugotoviti, ampak je letni poračun približno 27 miljonov dolarjev, ki je plačan z vstopninami in zasebnimi donacijami. Najvišji stolp bo dosegel 127 metrov, kar bo pomenilo, da bo ena izmed najvišjih vernih stavb v Evropi. Napovedujejo, da bo zgradba končana leta 2026, vendar bo temu mogoče dodanih še nekaj let zaradi dekorativnih elementov.

 Foto: bookmundi.com

2. Bara Kaman

Bara Kaman je nedokončan mavzolej Adi Adil Shah II, ki je bil osmi in predzadnji kralj Adil Shah dinastije v Bijapuru v Indiji. Cilj je bil, da zgradijo mavzolej, ki bo večji in lepši kot kakorkoli. Bara Kaman pomeni “12 obokov” in stavba naj bi vsebovala 12 obokov, ki bi bili zgrajeni horizontalno in vertikalno ter bi obkrožali grobnico Ali Adil Shad II.

Gradnja mavzoleja se je začela v 1672, ampak ni bila nikoli dokončana. Rečeno je bilo, da ko se mavzolej konča, bi se naj senca dotaknila Gol Gumbaza. Alijev oče ni hotel, da Bara Kaman odvzema od Gol Gumbaza, zato ga je umoril, še preden je lahko končal svoj projekt.

Za posestvo sedaj skrbij Archaeological Survey of India. Vrt spredaj je zelo vzdrževan in obiskovalci lahko uživaju ob pogledu na oboke in obožujejo arhitekturno znanje.

Foto: flickr.com

1. Hotel Ryugyong

Hotel Ryugyong naj bi v severni Koreji odprli  že leta 1989, vendar stavbe nikoli nisi dokončali. Tistega časa bi bila sedma največja stolpnica in najvišji hotel na svetu. Gradnja se je začela leta 1987, vednar je ekonomska depresija ustavila delo. Hotel naj bi sestavljalo 3000 sob, sedem vrtljivih restavracij, kazinoji, nočni klubi in avle.

Ta piramidi podoben hotel, še čaka na prvega gosta. Gradba 105 nadstropnega hotela naj si se pa kmalu ponovno pričela. Nekaj dela je bilo narejenega čez leta, ampak hotela še niso odprli. Hotel Ryugyong bi bil eden izmed najbolj izjemnih krajev za ogled, če se seveda kdaj odpre.

Foto: atlasobscura.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2020 ob 19:26 Komunajzar šalabajzar gost

      Kje so pa Zokijeve Stožice?

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2020 ob 19:59 gost

      ZOKI JE ZA VAS JANŠISTE NIČVREDNE VELIK VELIK GOSPOD A VI Z JANŠO SMRDLJIVCI.

      16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2020 ob 20:15 .............. gost

      Zoki je kralj, samo z bedaki ne more delat, sam za sebe dela zadosti, še preveč. Eden najboljših gospodarstvenikov na naši zemlji, pa če je to komu všeč ali ne.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2020 ob 21:14 r gost

      zoki je najveci lopov na celon planete

      8 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2020 ob 21:45 gost

      VEČJI LOPOV OD ZOKIJA JE VAŠ JANŠA IN SDS----------SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE. TO JE RESNICA.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.04.2020 ob 6:59 Xy gost

      Pa kaj ima kulturna dediščina skupnega z zokijem in Janšo? To komentarji se nikak ne rimajo z novico.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.04.2020 ob 10:56 LillaIa gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ..................................... >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.04.2020 ob 18:24 Ne laži gost

      San vido v žijvo La Sagrada Familia, tou je neverjetno kakšni mojstri so tou delali, takši detajli ka je rejsan fajn za viditi.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.