https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: To je pet najlepših prekmurskih jezer

22.6.2021  

Za vas smo obiskali in raziskali pet najbolj znanih in za mnoge najlepših jezer na območju Prekmurja. V poletnih dneh lahko katero od teh obiščete tudi vi. 


Ledavsko jezero

Ledavsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Ledavi, domačini pa mu pravijo tudi Kraško jezero. Nastalo je z zajezitvijo reke Ledave za potrebe regulacije njenega toka, saj je ta pogosto poplavljala po Ravenskem, ob najhujših poplavah pa je bilo v Murski Soboti več kot pol metra vode.

Nepoplavljeni oz. severni del sestoji iz dela, ki je močno zaraščen (prerašča ga vrbje, trnje, rogoz in drug plevel) in travniškega dela, ki mu domačini pravijo Đurdan.

Preraščeni deli so odličen življenjski prostor 25-im različnim vrstam ptic, ki jih marsikje po Sloveniji ne srečamo več. Ekosistem pa odgovarja tudi vidri, ki tu živi in se uspešno razmnožuje.

Jezero je bogato z ribami in dvoživkami in je priljubljena ribolovna točka. Posebej privlačno postaja opazovanje ptic od daleč s spektivi in daljnogledi, ki v prihodnje lahko prispeva k kakovostnemu dvigu ponudbe obiskovalcem. Zaradi varovanja ptic vožnja s čolni in surfi na jezeru ni zaželena.

Soboško jezero

Soboško jezero ali Soboško morje kot nova središčna točka pomurskega turizma je tudi vstopna točka za odkrivanje turističnih bogastev celotne regije. Prepoznano je predvsem po paviljonu Expanu, ki predstavlja Pomurje v malem, sama gostilna pa ponuja različne jedi in osvežitev.

Z ureditvijo novih brežin in zelenih površin ter postavitvijo motoričnega parka z otroškim igriščem, urbano opremo in ureditvijo območja za prireditve in piknike, je postala edinstvena turistična lokacija, ki združuje  zanimive vsebine za turiste in lokalno prebivalstvo.

Svoje motorične spretnosti lahko preizkusite na kar 35 različnih napravah motorik parka, na vodi pa lahko preizkusite SUP ali jadranje ter deskanje na vodi, za otroke skrbi tudi več igral.

Bukovniško jezero 

Bukovniško jezero v občini Dobrovnik, je ena izmed najbolj prepoznavnih turističnih točk Prekmurja.

Poznana je energijskih točkah ter njihovem blagodejnem zemeljskem sevanju, po zdravilni in blagodejni vodi iz izvira Sv. Vida, kapelici Sv, Vida, po samem jezeru in zadnja leta po uspešnem in zanimivem pustolovskem parku.

Je pravi biser Pomurja, saj ponuja celo paleto možnosti za počitek, sprehode, otroško igro, kolesarjenje, piknik v naravi, praznovanje v koči, ribolov in nabiranje nove življenjske energije.


Hodoško jezero

Hodoško jezero se nahaja severno od naselja Hodoš, v severovzhodnem Goričkem blizu meje z Madžarsko. Akumulacijsko jezero je bilo narejeno na Dolenskem potoku in ga imenujejo tudi Dolensko jezero. Okoli jezera je speljana peš pot, na informativnih tablah pa lahko obiskovalci zasledijo več o rastlinstvu in živalstvu samega jezera ter njegove okolice.

Površina umetnega jezera obsega 5,2 ha. Ob Hodoškem jezeru je izvir čiste pitne vode in počivališče.

Hodoško jezero je bilo prvotno namenjeno zadrževanju vode za namakanje kmetijskih površin, zadrževanju visokega vodnega vala, povečanju možnosti za lov na vodno perjad in turističnemu ribolovu.

Celotni del občine Hodoš spada v Krajinski park Goričko in zaradi tega ima Hodoško jezero posebno vlogo, saj je znano kot habitat vidre, saj so prav tu so zabeležili eno večjih populacij vidre na območju Slovenije.

Gramoznica Ivanci

Ivanjsko jezero ali Gramoznica Ivanci leži v bližini istoimenskega naselja in lokalne ceste Gančani - Bogojina v občini Moravske Toplice

Samo jezero, ki je sedaj veliko 20 hektarjev, so nekdaj sestavljali štirje ribniki, postopoma pa so se zlili v eno jezero.

Globoko je 22 metrov in bogato z ribami, kot so amur, klen, krap, smuč ter som, zato je zlasti zanimivo za ribiče.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2021 ob 20:23 KAMENŠNICA NI JEZERO gost

      SOBOŠKO JEZERO - prekleti bedaki kdaj boste razumeli kaj je jezero in kaj je gramoznica - kamenšnica. Gramoznica še nikoli ni bila in nikoli ne bo jezero. Kako boste enemu tujcu turistu razložili ko bo iskal v Soboti jezero, kako ste lahko tako plitvi in delate sami sebi škodo.

      20 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2021 ob 20:53 gost

      še dosti je teh gramoznic,pa vse so lepe

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2021 ob 21:53 ribič gost

      Omenjate samo vidre, kaj pa bobri, katerih je v Ledavi v Ropoči kar nekaj. Sam vem za tri brloge, ki so si jih naredili.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.06.2021 ob 22:10 Prekmurec gost

      Tisti ki je pisal za članek ima sploh končano osnovno šolo? Gramoznica in jezero ni isto! Žalostno da se greste neke novinarje, a nimate osnovnega znanja.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.06.2021 ob 6:33 Darn gost

      Saj tudi mursko- soboški župan ne loči gramoznic od jezera, kako bi pa mogel vedet nek novinar. Zna se, posebno starejši prebivalci Pomurske regije,tu so kopali šoder.** Šoder jama **

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.06.2021 ob 10:33 gost

      Portal Pomurec.com omogoča primitivne in vulgarne komentarje, kakršnih zlepa ne zasledimo v drugih slovenskih medijh. Pomurec.com postaja tako prava sramota za Mursko Soboto in Pomurje.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.06.2021 ob 14:43 Najabaja gost

      Tou je nasa lejpa kamesnica ki spada med jezera,vsaki nevej kak je tou nastalo jezero pa razme vsakse. Končno pa mamo kaj viditi na kamesnice, tu ce exoanoja nebi bilo bi se mij tu kopale pa SUPALI ena pa se srfali! Expano je pa dragi pa ta nejdemo pa se sence nega.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.