https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

FOTO: Splavi na Muri nekoč in danes

7.7.2021  

Do leta 1920 na slovenskem delu reke Mure še ni bilo nobenega mostu. Prehod preko reke so nekoč omogočali le brodi. Danes so brodi na Muri turistična točka, lokacija številnih dogodkov in prireditev. Na brodih prirejajo tudi poroke.

Brode na Muri najdemo v Ceršaku, pri Ižakovcih, na Melincih, v Bistrici in še kje. Brod je sestavljen iz dveh plitvih čolnov, ki sta med seboj povezana z nosilno ploščadjo. Na brodu se običajno tudi pokrita krmarjeva hišica. Ob tem je brod pripeti na jekleno vrv napeljano čez reko. Vodni tok skrbi za "pogon" broda. Za prevoz z brodom je treba plačati simbolični znesek (za pešca in kolesarja približno 1 evro, za motorno vozilo ali traktor pa 2-3 evre).  

Prvi most na Muri so zgradili leta 1922 med Veržejem in Dokležovjem. Na tem mestu najdemo tudi spominsko tablo, ki stoji v neposredni bližini Dokležovja. Danes se Pomurju lahko pohvali tudi z najdaljšim rečnim mostom v Sloveniji, 833 m dolg most na avtocesti med Vučjo vasjo in Bakovci (zgrajen leta 2003). Na Muri je nekoč bilo več kot 40 mlinov, ki so mleli žito s pomočjo vode iz reke. To je bil predvsem čas pred drugo svetovno vojno. Danes je pri nas na reki Muri delujoči še Babičev mlin v Veržeju, mlin v Ižakovcih, na Otoku ljubezni, kjer je v mlinu urejen tudi muzej. V Avstriji je obnovljen mlin na Muri v Murecku, na Hrvaškem mlin na Muri najdemo v Žabniku pri Svetem Martinu. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2021 ob 19:36 Hope gost

      I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… …… .https: //bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.