https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Vinska vas s čudovitim razgledom na slovensko obalo

2.5.2022  

V severnem delu Šavrinskega gričevja, le nekaj kilometrov od Kopra, se nahaja »vinska vas« Marezige.

Naselje, ki ima okoli 400 prebivalcev, je znano po predvsem po refošku in malvaziji, vsako leto se tam odvija Praznik refoška, pred leti pa so tam odprli prvo vinsko fontano za degustacijo vin v Sloveniji.

Praznik Refoška se v Marezigah odvija že od leta 1972, in sicer v mesecu maju, ob obletnici ene izmed prvih oblik upora proti fašizmu: Marežanskega upora, ki se je zgodil 15. maja 1921.

Dogodek je danes velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev vina, na katerem se promovira kvaliteta vin, vinska kultura, etnološka in kulturna dediščina Istre, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev.

V letu 2018 so Marežgani za ljubitelje vina in gurmane odprli vinsko fontano, kjer je mogoče okušati tako odprta kot tudi vrhunska vina slovenske Istre ter dobrote istrske kuhinje. Vinska fontana pa ponuja tudi čudovit razgled na slovensko obalo.

Ob fontani stoji tudi spomenik 87 padlim borcem ter žrtvam fašističnega in nacističnega nasilja, delo inženirja arhitekture Badjure. Nedaleč stran pa je tudi cerkev sv. Križa iz poznega srednjega veka.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2022 ob 17:45 Turizem gost

      Tej se bar znajo iti, mij v Prekmurji pa li tou žveplenico čez edno njivo pa pol loga.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2022 ob 19:07 AAAAAAAAAAAAA gost

      Kak pa z naš ka se znajo iti, nej važno ka majo važno je či tou ka majo stržijo, ne pijši na pamet.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.