https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Čarobna dolina, ki ponuja mirna in nepozabna doživetja v neokrnjeni naravi

4.9.2022  

Trenta z okolico je priljubljena izletniška destinacija, saj ima mnoge naravne in kulturne znamenitosti. Med njimi najbolj izstopajo Velika in Mala korita Soče, izvir Soče, alpski botanični vrt Juliana, korita Mlinarice in Kugyjev spomenik.


Trenta je slikovita ledeniška dolina, ki se nahaja v Triglavskem narodnem parku v Julijskih Alpah. Je najvišji predel Soške doline. Ledeniki, najbolj pa hitro vrezovanje reke Soče, so izoblikovali dolino v obliki črke V. Iz osrednje doline Trente se zajeda nekaj manjših slikovitih stranskih dolin, kot so Zadnjica, Vrsnik, Lepena, Mlinarica in druge. Zadnja Trenta se odpira v smeri od izvira Soče proti zahodu. Na začetku doline se dviguje piramida Jalovca. Reka Soča je 137 km dolga reka v severni Italiji in zahodni Sloveniji. Zaradi njene čudovite kristalno zelene barve ji pravijo tudi Smaragdna reka.

Trenta je poznana po kraškem izviru reke Soče, katere znamenitosti so globoka korita. Izvir je eden najlepših kraških izvirov v slovenskih gorah. Ogled izvira Soče se začne po markirani poti od Koče pri izviru Soče. Pot je urejena in v zgornjem delu zavarovana s klini in jeklenicami. Kraški izvir je priljubljena turistična točka, najlepša pa je v spomladanskem in poletnem času. Vode na višini 1100 metrov visoko vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se nato kmalu razširi. Pri izviru reke Soče se prične tudi 20 km dolga učna sprehajalna Soška pot. Reka teče proti jugu in se blizu Trsta v Italiji izlije v Jadransko morje. Staro ime za Sočo je bilo Šnita. 

Velika korita Soče se nahajajo na reki Soči pri dolini Lepene. Korita so vrsta plitve in ozke skalnate doline s prepadnimi stenami. Ponekod so široka le slaba dva metra. Smaragdni tolmuni se prepletajo 750 metrov v dolžino, obdajajo pa jih stene v višino od 10 do 15 metrov. Globina narašča ob strugi navzdol in je močno odvisna od količine vode, ki niha za dobrih 10 metrov. Velika korita si lahko ogledate z lesene brvi in občudujete smaragdno barvo reke Soče, ki jemlje dih s svojo lepoto.

Lahko pa se sprehodite po Soški poti ob Soči navzgor, kjer vas bo pot pripeljala do Malih soških korit. Ta sicer niso tako mogočna kot Velika, vendar so vseeno vredna ogleda. Mala korita Soče so dolga 100 metrov, globoka do 6 metrov in ponekod ožja od enega metra. Destinacija je zanimiva v vseh letnih časih. Še posebej osvežujoče je poleti, ko reka prijetno hladi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2023 ob 21:01 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2023 ob 23:24 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website----------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.