https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Nuša Rajh - vokalistka, ki računa na London ali Pariz

4.6.2012  
Kako bi se najprej ti opisala v nekaj stavkih?
em vesela gimnazijka, polna zanimivih idej in želj. Poskušam slediti svojim sanjam. Vedno sem zaposlena z raznimi dejavnostmi idej pa mi nikoli ne zmanjka.
Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?
Lahko bi rekla, da se je začelo v prvem razredu odnovne šole. Pridružila sem se pevskemu zboru ampak me je tam učitelj izpisal, češ da ne vem peti. Kasneje sem se v gimnaziji pridružila pevskemu zboru in šolskemu bandu. V bandu sem dobila priložnost, da se solistično pokažem. Takrat sem to smatrala le kot obšolsko dejavnost, potem pa me je kontaktiral Aleš Žganjar, če bi želela nastopiti v njihovem pubu Akcija. Predlog sem z veseljem sprejela in tako sem dobila prvi samostojni koncert.
Kdo te na poti najbolj podpira in kdo je tvoj vzornik?
Podpira me družina in prijatelji. Glede vzornika pa ne morem izpostaviti nekoga, oz. bi rekla da ga mogoče niti nimam. so pa velik vpliv name imeli Johny Cash, Elvis Presley, Etta James, Aretha Franklin, Amy Winehouse,..
Dejavna si na več kulturnih področjih, katero te poleg glasbe najbolj še zanima in kaj bi o udejstovanju na različnih področjih sama povedala?
Res je. Sodelujem pri večih dejavnostih. Polek petja se ukvarjam tudi z gledališčem, v tem pa neizmerno uživam. Tudi v debatnem krožku(angleška debata), sem pa tudi včlanjena v Dijaško sekcijo KOŠ-a(Kluba Ormoških študentov)
V primeru, če bi na primer o svojem petju dobila kakšno zelo negativno kritiko ali pa bi ti celo kdo rekel, da izberi raje drugo pot - bi kljub temu nadaljevala s petjem ali bi se mogoče takrat preusmerila npr. v gledališče ali kam?
Res je. Sodelujem pri večih dejavnostih. Polek petja se ukvarjam tudi z gledališčem, v tem pa neizmerno uživam. Tudi v debatnem krožku(angleška debata), sem pa tudi včlanjena v Dijaško sekcijo KOŠ-a(Kluba Ormoških študentov)
No, ko smo že pri kritikah in podobnem, tvoje sanje so oditi se šolat v tujino. Misliš, da so tam kritiki "hujši" kot v Sloveniji?
Želim oditi v tujino, saj so tam možnosti dosti večje. In verjetno so tudi kritiki večji.
Kam točno pa si se vpisala in ali morda že veš, če si bila kam sprejeta? Kam bi si želela najbolj biti sprejeta in uspeti?
Vpisala sem se na LAMDA (London academy of music and dramatic art) in v Pariz na Akademijo za gledališče. Uradni vpisi so po končani maturi, torej še ne vem če sem sprejeta. To je zgolj informativno. Najbolj pa si želim biti sprejeta na LAMDA.
Kakšen je po tvoje najboljši recept, da nekdo uspe v pevskih vodah? Danes je namreč kar veliko amaterskih pevcev, ki se trudijo, dejansko uspe pa le peščici.
Nekega dobrega "recepta" nimam. Menim, da je najbolje, da se ne pustiš prepričati, da je z glasbo pri nas nemogoče uspeti. In da je mogoče izvajati kvalitetno glasbo, hkrati pa tako, kot mi je všeč.
Zakaj se nisi tudi ti prijavila recimo na kakšen šov kot recimo Slovenija ima talent ali celo X Faktor?
Nimam nič proti taki obliki šovov, Prijavila pa se nisem zato, ker na teh oddajah in tekmovanjih iščejo šov. Kdo bo publiki najbolj všeč.  S tem nočem povedati, da se s temi šovi ne najdejo posamezniki, ki dobro pojejo. PAč koncept tek oddaj mi ni všeč.
Pred časom si tudi medijsko zaprosila za pomoč glede učenja solo petja. Je akcija uspela, si prišla do gospe Nahtigal? (Če ja, opiši malo kako potekajo te učne ure in kaj je tisto, da te je prepričalo iti ravno k njej in ne h komu drugemu?)
Akcija je uspela. Z Natašo že pridno in uspešno vadiva par mesecev in je res super učiteljica, Za njo sem se odločila, ker je res najboljša. To sem izvedela od ljudi, ki se pri njej šolajo, zdaj pa sem se tudi sama prepričala.
Tvoji načrti za prihodnost glede šolanja so vezani na tujino - kaj pa v primeru, če se tujina ne bi izšla? In pa, se nam lahko obeta kaj kmalu v Pomurju kakšen tvoj nastop?
O tem sem veliko razmišljala, saj so možnosti za študij v tujini res majhne. Verjetno bi potem študirala jezike (angleščina, francoščina) ali psihologijo, mogoče filozofijo. Kljub temu pa bi se z glasbo in gledališčem še vedno ukvarjala. Naslednji nastop pa bo 21. 6 na zaključku kulturnega maratona v Ljutomeru.

Gimnazijka Nuša Rajh iz Lahonec, ki zase pravi, da je polna zanimivih idej in želj, ter vedno poskuša slediti svojim sanjam, je z nami delila svoje sanje o glasbenem udejstvovanju v tujini, kamor ji bo morda z odličnim vokalom tudi uspelo priti. 

 

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier.

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Lahko bi rekla, da se je začelo v prvem razredu osnovne šole. Pridružila sem se pevskemu zboru, ampak me je tam učitelj izpisal, češ da ne vem peti. Kasneje sem se v gimnaziji pridružila pevskemu zboru in šolskemu bandu. V bandu sem dobila priložnost, da se solistično pokažem. Takrat sem to vzela le kot obšolsko dejavnost, potem pa me je kontaktiral Aleš Žganjar, če bi želela nastopiti v njihovem pubu Akcija. Predlog sem z veseljem sprejela in tako sem dobila prvi samostojni koncert.

Kdo te na glasbeni poti najbolj podpira, kdo je tvoj vzornik?

Podpirajo me družina in prijatelji. Glede vzornika pa ne morem izpostaviti nekoga, oz. bi rekla, da ga mogoče niti nimam. So pa velik vpliv name imeli Johny Cash, Elvis Presley, Etta James, Aretha Franklin, Amy Winehouse ...

Dejavna si na več kulturnih področjih, bi nam povedala kaj več o tem?

Res je. Sodelujem pri večih dejavnostih. Poleg petja se ukvarjam tudi z gledališčem, v tem neizmerno uživam. Tudi v debatnem krožku (angleška debata), sem pa tudi včlanjena v Dijaško sekcijo KOŠ-a (Kluba Ormoških študentov).

V primeru, če bi na primer o svojem petju dobila kakšno zelo negativno kritiko ali pa bi ti celo kdo rekel, da izberi raje drugo pot - bi kljub temu nadaljevala s petjem ali bi se mogoče takrat preusmerila npr. v gledališče?

Odvisno bi bilo od tega, od koga bi to kritiko prejela. Če bi bilo od koga, ki ve nekaj glasbi, bi verjetno kritiko drugače sprejela, kot od nekoga, ki glasbe ne posluša. Vsekakor sem odprta za konstruktivno kritiko, saj se lahko z le-to izboljšam. Če bi videla, da to ni zame, bi odnehala, ampak bi pošteno razmislila, saj lahko da kritika pride od koga, ki me ne mara ali mu ni všeč zvrst oz. način, ki ga izvajam.

Nuša Rajh - Hiding my heart (live)

No, ko smo že pri kritikah in podobnem, tvoje sanje so šolati se v tujini. Misliš, da so tam kritiki "hujši" kot v Sloveniji?

Želim oditi v tujino, saj so tam možnosti dosti večje. In verjetno so tudi kritiki večji.

Kam točno si se vpisala in, ali morda že veš, če si bila kam sprejeta? Kam bi si želela najbolj biti sprejeta in uspeti?

Vpisala sem se na LAMDA (London academy of music and dramatic art) in v Pariz na Akademijo za gledališče. Uradni vpisi so po končani maturi, torej še ne vem, če sem sprejeta. To je zgolj informativno. Najbolj pa si želim biti sprejeta na LAMDA.

Kakšen je po tvoje najboljši recept, da nekdo uspe v pevskih vodah?

Nekega dobrega "recepta" nimam. Menim, da je najbolje, da se ne pustiš prepričati, da je z glasbo pri nas nemogoče uspeti. In da je mogoče izvajati kvalitetno glasbo, hkrati pa tako, kot mi je všeč.

Zakaj se nisi tudi ti prijavila recimo na kakšen šov kot sta Slovenija ima talent ali X Faktor?

Nimam nič proti taki obliki šovov, prijavila pa se nisem zato, ker na teh oddajah in tekmovanjih iščejo šov, kdo bo publiki najbolj všeč. S tem nočem povedati, da se s temi šovi ne najdejo posamezniki, ki dobro pojejo. Ampak pač koncept teh oddaj mi ni všeč.

Pred časom si tudi medijsko zaprosila za pomoč za učenje solo petja. Je akcija uspela, si prišla do gospe Nahtigal in zakaj si se odločila ravno za njo? 

Akcija je uspela, z Natašo že pridno in uspešno vadiva par mescev in je res super učiteljica. Za njo sem se odločila, ker je res najboljša, to pa sem izvedela od ljudi, ki se pri njej šolajo, zdaj pa sem se tudi sama prepričala v to.

Tvoji načrti za prihodnost glede šolanja so vezani na tujino - kaj pa v primeru, če se tujina ne bi izšla? 

O tem sem veliko razmišljala, saj so možnosti za študij v tujini res majhne. Verjetno bi potem študirala jezike (angleščina, francoščina) ali psihologijo, mogoče filozofijo. Kljub temu pa bi se z glasbo in gledališčem še vedno ukvarjala.

Še za konec - se nam kmalu obeta kakšen tvoj nastop v Pomurju?

Naslednji nastop bo 21.6. na zaključku Kulturnega maratona v Ljutomeru.

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2012 ob 21:19 lejpi gost

      kul ;)

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2012 ob 22:00 gost

      lepo sedi na stolcu..kaj drugega pa ni za slišat..punca stopi na zemljo dokler je čas, da ne boš preveč razočarana..sicer, pa sprejemnega verjetno ne boš nardila..sory...takih "pevk" najdeš v vsaki ulici.. sory..brez zamere...

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.06.2012 ob 11:28 ł gost

      Deklina se precij lovij..ka se ritma tiče..je negotova..težka de, kak je ži nikak pravo.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.