https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prostovoljsko delo se lahko spremeni tudi v delovno mesto

Murska Sobota, 07.06.2012 ob 10:53  

Na srečanju nevladnih organizacij v murskosoboški Hiši Sadeži družbe spregovorili o možnostih na področju prostovoljskega dela.


Slovenska filantropija, nosilka Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, je skupaj z Regionalnim stičiščem nevladnih organizacij Pomurja pripravila srečanje nevladnih organizacij z namenom spodbujanja sodelovanja in medsebojnega povezovanja na področju prostovoljstva.

Sprva je Primož Jamšek udeležence seznanil z Zakonom o prostovoljstvu, ki je bil sprejet lanskega marca. Trenutno je sicer v Sloveniji registriranih nekaj več kot 270 prostovoljskih organizacij. Pri slednjih je pomembno, da se pri pridobivanju sredstev in povezovanju s partnerji močno opirajo na konkretne številke. "Te so močan adut pri prostovoljskem delu," meni Primož Jamšek iz Slovenske filantropije.

Slednji je poudaril, da se v Sloveniji vse bolj uveljavlja t.i. korporativno prostovoljstvo. Gre za povezovanje »verige« podjetij, ki pomagajo po svojih močeh. Tak primer so recimo slikopleskarske akcije večih podjetnikov.

Na srečanju v Hiši Sadeži družbe so med drugim spregovorili tudi o priložnostih in ukrepih, ki naj se vključijo v nacionalno strategijo za razvoj prostovoljstva, ki se je že začela pripravljati. "Trenutno smo v stanju, ko morajmo vsaj to, kar imamo, zadržati," je Primož Jamšek v luči aktualnega varčevanja položil na srce predstavnikom nevladnih organizacij. Po mnenju Jamška je prostovoljsko delo lahko tudi odskočna deska za kasnejšo zaposlitev.

V Puconcih iščejo možnosti za dnevno varstvo za starejše

Na srečanju je sicer peščica zbranih podala svoje videnje o trenutnem položaju prostovoljcev in prostovoljskega dela. Nekateri iščejo tudi nove priložnosti. Kot je opozoril predstavnik Društva upokojencev Puconci, Jože Casar, tako že dlje časa iščejo možnost, da bi v Puconcih vzpostavili dnevno varstvo za starejše. "Mnogo starejših si želi druženja v dnevnih centrih," je poudaril Časar.

Marija Horvat iz murskosoboškega društva upokojencev pa je opozorila na še vedno premajhno pozornost do prostovoljskega dela. "Premalo smo cenjeni," meni Horvatova. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.