https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študentski dirkalnik do 100km/h v manj kot 3,5 sekundah

13.06.2012 ob 13:38  

Študenti mariborske fakultete za strojništvo so danes na mariborskem Glavnem trgu predstavili dirkalnik GPE12, ki so ga razvili v letošnjem študijskem letu. Ogledal si ga je tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav in ga označil za "pomemben signal za Evropo", ni pa si upal sesti za volan.


Sposobnosti dirkalnika so študenti prikazali z vožnjo čez Stari most, svoje vozne spretnosti pa sta v njem pred zbrano množico preizkusila tudi mariborski župan Franc Kangler in rektor univerze Danijel Rebolj. Minister Žerjav je dejal, da se je ob pogledu na vozilo "prestrašil", zato je odklonil vabilo za volan. Kljub temu je študentske napore pozdravil in projekt označil za dokaz Evropi in svetu, "da imamo tudi v Sloveniji avtomobilsko industrijo, da imamo znanje na tem področju, da znamo iskati inovativne rešitve".

Prav tako se mu zdi projekt pomemben za nadaljnjo poklicno pot študentov. "S takimi projekti postavljamo študente na pravo pot. Tako vedo, da brez trdega dela in veliko znanja ni mogoče uspeti. Delo in znanje - to je prihodnost," je poudaril.

100.000 evrov vrednosti

Pri izdelavi najnovejšega modela dirkalnika je sodelovalo 33 študentov. Tehta 210 kilogramov, največja moč motorja je 85 konjskih moči, formula pa z njim doseže pospešek od nič do sto kilometrov na uro v manj kot 3,5 sekunde.

Projekt na mariborski fakulteti za strojništvo teče že več let, letošnji model dirkalnika pa je najboljši doslej. Z njim bodo študenti sodelovali na tekmovanjih v Veliki Britaniji, Avstriji in Nemčiji. Prototip je po besedah vodje projekta Dina Florjančiča vreden okoli 100.000 evrov, ki so jih zbrali s pomočjo sponzorjev. Vozilo so izdelali s pomočjo Kovinarstva Bučar, glavna letošnja novost pa je obširna uporaba kompozitnih materialov. Vozilo odlikuje manjša teža, zaradi česar je mogoča večja hitrost.

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2012 ob 18:58 lajči gost

      tou pa neje hec, pa še kul zgledne :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.