https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kamenci: Iz starega železa nastajajo umetniške skulpture

Kamenci, 14.06.2012 ob 10:25  

Te dni v romskem naselju Kamenci štirje umetniki iz Slovenije in Madžarske iz starega železa ustvarjajo nenavadne umetnine.


Med 11. in 15. junijem v romskem naselju Kamenci v Črenšovcih poteka mednarodna kiparska forma viva na temo Romi – državljani Evrope. Na koloniji, ki je del čezmejnega projekta Roma Caravan, umetniki iz Slovenije in Madžarske, ob asistenci otrok in mladostnikov iz romskega naselja, ustvarjajo skulpture iz starega železa.

Kot je povedal vodja kiparske kolonije Tibor Frančič, bo v okviru kolonije nastalo pet skulptur na temo sožitje v Evropi in vključevanja Romov v družbo, ki bodo združevale evropsko in romsko simboliko. Ena od skulptur bo imela obliko konjske glave in bo simbolizirala romsko svobodo in pot. Violina bo simbolizirala romsko življenje z glasbo, skulptura zmaja, ki so si ga umetniki sposodili iz romske mitologije, pa pomeni sigurnost in pozitivno energijo. Izpod rok umetnikov bo nastala tudi plošča s simboli, ki bo združevala pretekle aktivnosti v romskem naselju, povezane z Evropsko unijo.

Umetnikom pri delu pomagajo tudi domačini iz Kamencev, tamkajšnji otroci pa radovedno opazujejo, kaj nastaja izpod rok spretnih ustvarjalcev, jim prinašajo materiale in podajajo orodje.

Skulpture bodo v prihodnjih dneh razstavili v romskem zeliščnem gaju in s tem nadgradili obstoječo formo vivo izpred nekaj let.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      14.06.2012 ob 13:10 smrt

      rejsan se brigajo fejst za purdije .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.