https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hidroelektrarne na Muri: Muri bodo vzele njen turistični potencial

Moravske Toplice, 16.06.2012 ob 8:30  

Včeraj je v Moravskih Toplicah potekal javni posvet na temo »Ali si želimo prihodnost reke Mure s hidroelektrarnami?«, kjer so tudi predstavniki nevladnih organizacij podali svoje mnenje o izvedbi tega projekta.


Sanacija reke Mure je potrebna

Zagovorniki hidroelektrarne na reki Muri so svoje stališče podkrepili z argumentom, da je reko Muro potrebno sanirati. Ob dejstvu, da so Dravske elektrarne dobile koncesijo za sanacijo reke Mure in dovoljenje za morebitno izgradnjo hidroelektrarne na njej, se je včeraj na posvetu postavilo vprašanja, kaj bo s sanacijo reke Mure, če bodo ugotovili, da energetska izraba ni najboljša rešitev za sanacijo Mure.

Pomurje bo s hidroelektrarno izgubilo svojo turistično privlačnost

Branko Drvarič vidi v Muri le mrtvo reko in je zagovornik tega, da se Mura oživi in izkoristi njen potencial: »Mura je mrtva reka, ki le teče mimo, ljudem v gospodarskem smislu ne prinaša nič.« Z njim pa se ni strinjala direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci, Sonja Kreslin, ki meni, da je prihodnost Pomurja v razvoju turizma in kmetijstva, ki sta človeku prijazna. Plavanje, rafting, kolesarjenje in pešpoti v Pomurju bodo po njenem mnenju zgubile svojo privlačnost za turiste, če bodo potekale ob hidroelektrarni. Njeno tezo je podkrepilo tudi pismo Suzane Kolbl, ki ima svoj kmečki turizem v neposredni bližini načrtovane hidroelektrarne in je prav neokrnjenost narave tista, ki vabi njihove goste v ta del Slovenije.

Problem: ohranjanje narave

Omejitev pri gradnji hidroelektrarne na Muri, ki se ga zavedajo tudi v Dravskih elektrarnah, je narava in njen habitat. Kot je povedal njihov predstavnik Jože Milič: »Gradnja bi bila mogoča pod pogojem, da se znotraj območja Natura 2000 na nefunkcionalnih zemljiščih ustvari nadomestne habitate, ki bi kompenzirali izgubo populacij varovanih vrst in habitatnih tipov, ki bi bile uničene zaradi gradnje in obratovanja hidroelektrarne.«

Elektrike imamo dovolj

Velimir Turk iz Gibanja za zdravo življenje Mavrica je opozoril na problem podtalnice. V zajezitvah, ki bi nastale na reki Muri, vidi problem tudi za živali in rastline, medtem ko vidi hidroelektrarno na Muri kot nepotrebno, saj imamo elektrike dovolj.

Nasprotno pa meni Martina Šumenjak, predsednica Združenja za biomaso Slovenija, ki podpira izgradnjo hidroelektrarne na Muri, saj meni, da si moramo prizadevati zvišati delež elektrike iz obnovljivih virov energije.

Mnoga vprašanja še ostajajo odprta

Ob posvetu so se odprla še nekatera druga vprašanja, povezana z izgradnjo HE na reki Muri: Kdo bo potrdil, da predvideni pozitivni učinki, povezani z izgradnjo HE, res držijo? Zakaj ne bo postavljena na mestih, ki so po ocenah najbolj primerna? … prisotni pa so opozorili tudi na pomanjkanje podatkov o tem, kaj HE na Muri za Pomurje res pomeni.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.06.2012 ob 10:28 NEHAJTE PUMPATI FOLK gost

      Vi ste malo bubani. V teh casih se s ten ukvarjati. CE JE SMISELNO NAJ POSTAVIJO! Po drugi strani pa kaksni TURIZEM?????????? GE JE KAKSNI VELKI POMEMBEN TURIZEM OB MURI????? MISLEN NEMATE DRUGEGA DELA???

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.06.2012 ob 11:27 dejan gost

      No kakor koli...gospa Sonja Kreslin nima pojma od pojmov! Žalostno, da se ženska od dolgčasa spušča v take debate. Ko je napisal komentator NEHAJTE PUMPATI FOLK, če so smiselne naj postavijo in to je to! Gremo dalje!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.06.2012 ob 12:37 realen gost

      Elektrarne bodo prinesle dolgoročno več slabega kot dobrega...

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.06.2012 ob 13:00 borko gost

      Saj, naj povejo ka konkretno de hidroelektrarna pomurji dobroga prinesla... po moje nika...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.06.2012 ob 13:01 realist gost

      ne vem zakaj potem avstrijci imajo HE na muri in vzporedno razvit turizem ob HE na visokem nivoju,sano pa mi prekmurce smo najbole pametne na celom svete,pa zaradi zab pa par pticov nemo delali elektrarne rejsan smo nori NAROD BREZ BESED SAM

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.06.2012 ob 13:44 kr neki gost

      Kot so ze predhodniki povedali...ja kaksen turizem pa potem le Prekmurci imamo ob reki Muri?!? Ce bi turisticni delavci bili seveda pametni, pa nazlost niso, bi izgradnjo hidroelektrarn podprli OBENEM pa bi investitorji ZABICALI, da mora narediti vzdolz celotne reke (od G. Radgone pa vse do meje s Hrvasko) naravne kolesarske poti, kjer bodo potem oni lahko postavili svoje kmecke turizme, mline ipd. Skoda mojega casa.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.06.2012 ob 16:38 markec gost

      Turistični delavci so vodili evropske projekte (pobrali denar), za gozdne učne poti ob Muri, kolesarske poti, ki sedaj seveda niso prehodne niti za pešca kaj šele za kolesarja, ob muri so bili zgrajeni privezi- stopnice za spuščanje ali izvlačenje čolnov (rafting po Muri) torej projekt se je izvedel dalje pa za njega nihče ne skrbi, izgovorov je ogromno le dobre volje manjka pa se z majhnimi sredstvi občine ali društva marsikaj stori. Ne čakat na velika evropska sredstva katera bi se razdelila med posameznike, ampak pljunit v roke. Nekoč smo temu rekli udarniška akcija vendar današnja generacija tega noče sprejeti.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.06.2012 ob 17:45 lopovi gost

      te pejneze do pa samo župani pobasali v žepe, mij navadni prekmurci oziroma pomurci pa od hidroelektrarne nemo meli opet nič!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.06.2012 ob 19:05 gost gost

      se vam zdi da je to turizem,"brod v Krogu",kjer je vse zapuščeno in si ga par ljudi lasti ,,in od tega živi.Ti pa ,ki mlatijo prazno slamo mlatijo pa tudi na teh projektih lepo služijo.Po njihovem je boljše kuriti premok,voda v muri pa naj teče in znjim tudi turizem.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.06.2012 ob 22:05 gost gost

      sem proti HE... in jih ne želim v svoji bližini,,,,, ostali si jih lahko zgradite na svojem dvorišču mi je malo mar za to...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.06.2012 ob 0:55 majster gost

      dejan, či štoj nema pojma, te si tou žal tij. Elektrarne na Möri do nan sjebale cejli ekosistem, mikro pa tüdi makro klimo, ka od podtalnice sploj ne gučijmo, pa če zanemarimo fejst važen biotop, šteri bi z elektrarnami za seli zgino. Lekrtke pa dobijmo s toga za dva akumulator na den napuniti.... Ma kakše elektrarne na Möri, ste betežni? V Austriji je tou nika čistak drüjgoga, tan je m?ora z oej kuncof omejena z bregami, či se gladijna zdigne za par metrof, se nikaj ne zgodi, zatou, ka se nema koma rastečti. Tan je nej trbelo nikši pomembni posegof v naravo delati.. V glavnon, mer si dajte že idnouk s tejmi elektrarnami na Möri. Toga nede, pa gotovo. Pika. Amen. Basta!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.06.2012 ob 1:50 mura gost

      mure ne damo!!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.06.2012 ob 9:15 dejan gost

      komentator majster.....................ČE to drži kaj si rekel glede narave in glede pridobivanja elektrike potem je res nesmiselno. Jaz sem tudi napisal, če je smiselno naj postavijo če pa ni pa konec! Ta gospa katero sem omenil pa samo serje glede turizma. Tega turizma imam poln kufer. Naj mi napiše kaj so v zadnjih 10 letit naredili turističnega na muri (kar je omembe vredno)????????????????????????? Samo nekaj se govori in naklada na koncu pa nič, ker so sami nesposobneži. Pomurje je turistično samo zaradi Term in to je to! Turizem je tipičen slovenski izgovor! Samo poglejte kaj je naredil turizem na BUKOVNIŠKEM JEZERU! Včasih smo se tam kopali, taborili. Ko so pa začeli s turizmom pa so vse uničili. Sedaj tam ni več žive duše, razen tečnih ribičev....bravo občina dubrovnik

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.06.2012 ob 10:51 jure gost

      Gradnja hidroelektrarn ob primernem pristopu lahko prinese ogromno pozitivnih učinkov in to z vidika več področij (turizma, kmetijstva, gospodarstva, financ...). Take projekte se, da zelo dobro vključiti v okolje, tako,da ne motijo pretirano izgleda okolice, niti nevem zakaj bi to neki bližnji turisticni kmetiji prineslo kaj slabega. Ce bi bili njeni lastniki pametni, bi dolgorčno iz tega potetnili ogromno dobrega. Tako kot bi ogromno dobrega potegnili prebivapci pomurja. Kdor pa trdi, da elektrike ne potrebujemo, pa samo dokazuje svojo nepoučenost. Poraba epektrike se namreč veča, tudi ce se ne bi, pa jo prodajas sosedom, če je imaš preveč. Slovenija je energetsko samozadostna, to pomeni, da proizvedemo zase dovolj EE, dajmo se potrudit, da bo tako tudi ostalo v bodoče. Poleg tega so hidroelektrarne nujna stvar za izravnavo neenakomerne porabe energije, ker si na žalost še nihče ni izmislil načina kako bi skladiščil elektriko. Razen seveda s črpalno hidroe., ki pa je v slo trenurtno le ena, njena izgradnja pa je hujši poseg v naravo, kokor izgradnja tovrstnih elektrarn (kot npr. Na muri).

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.06.2012 ob 11:30 alf gost

      Jure,eden ceden na tun forome..!Eni pijsejo mure ne damo ka nede vticov....katastrofa kaksi bedaki so eni pomurce zatao pa smo ge smo....!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.06.2012 ob 11:36 dejan gost

      jure se strinjam!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. dobrastreha
      17.06.2012 ob 15:36 dobrastreha

      Elektrike imamo dovolj? Zakaj se pa gradi TE6? Bomo elelektriko poceni izvažali, EKO takso pa plačevali SLO reveži? Nekateri govorniki dalje od Mure ne vidijo. So mar spodnje savske elektrarne zaustavile napredek? Mar niso mirne vode fletne za jadranje veslanje ali kopanje? Mar večina prireditev na reki Muri ne poteka pollegalno ali nelegalno. Se bojimo za svoj zapeček, ga bo morda poplavilo? Morda nas niso povabili h koritu, pa smo zato proti?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.