https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Boris Štivan: Člani Mure 05 bodo imeli vedno doma vzgojene nogometaše

Murska Sobota, 18.06.2012 ob 12:13  

Prihodnji ponedeljek, 25. junija, se bo v Murski Soboti začel drugi Murin nogometni tabor. O njem smo se pogovarjali s strokovnim vodjem Športnega društva nogometne šole Mure 05 Borisom Štivanom, ki se je ozrl tudi v začetek ob njegovem prihodu in pretekli uspešni sezoni.

Koliko otrok se je prijavilo in ali ste s prijavami zadovoljni?

Na tabor se je prijavilo 120 otrok in s to številko sem zelo zadovoljen.

Lani je bila krstna izvedba tabora, kakšne razlike pa se glede na prvi tabor obetajo letos?

Mislim, da je že lani tabor v popolnosti uspel. Lani se je tabora udeležilo 86 otrok, letos je ta številka kar precej večja.  To je kar velik organizacijski zalogaj in upam, da bodo otroci skozi teden, ki ga bodo preživeli z name zelo zadovoljni. V tem letu bo za strokovnost skrbelo še več trenerjev kot lani, prav tako bo več animatork, otrokom pa smo poleg nogometne igre pripravili še ostale aktivnosti. Otroci bodo deležni tudi osrednjega gosta tabora, ki pa je zaenkrat še skrivnost.

Kakšni so cilji in nameni tega tabora?

Namen tega tabora je predvsem, da otrokom zagotovimo druženje v času počitnic, tistim, ki pa si želijo še kaj več in bi morda radi nadaljevali z nogometom pa, da se pridružijo eni izmed nogometnih šol, ki delujejo v našem prostoru.

Kaj lahko poveste o taboru, kar do zdaj še ni bilo znano javnosti?

Verjetno si eni ne predstavljajo, koliko truda je potrebno vložiti v organizacijo takega projekta. Naj povem, da smo mi začeli prve aktivnosti peljati že meseca februarja, da je bil ustanovljen pripravljalni odbor za izvedbo tabora in da bo v času tabora aktivno delalo na tem projektu 25 ljudi.

Bo Murin tabor postal tradicionalen in bo prirejen vsako leto?

To je naša želja in cilj in mislim, da bo tako.

Pred kratkim je bilo ustanovljeno novo nogometno društvo, s katerim se je nogometna šola ločila od matičnega kluba. Je bil to nujno potreben korak in kakšne prednosti to ima?

Za ta korak smo se predvsem odločili iz enega preprostega razloga, da bi članom Nogometne šole zagotovili čim bolj kvalitetno in organizirano vadbo. Vsekakor pa bo med obema subjektoma ostalo sodelovanje, ki bo definirano z medsebojno pogodbo. Nogometni šoli je interes, da je članska ekipa uspešna, enako pa mora biti interes na drugi strani, da je Nogometna šola uspešna, saj na tak način dobijo igralce, ki so izšolani doma in so za člansko ekipo najcenejši in vedno zahvalni.

Ozrimo se še malo v preteklost. Ko ste prišli na sedanjo funkcijo v Muro 05 stanje v mlajših selekcijah ni bilo ravno rožnato. S čim ste se takrat pravzaprav spopadli?

Res je. Stanje v Nogometni šoli Mura 05 ob mojem prihodu s 1.1.2011 res ni bilo rožnato. Nogometna šola je bila v globoki organizacijski in kadrovski krizi. Število otrok je drastično padlo, strokovni kader je zapustilo kar nekaj trenerjev, denarja je primanjkovalo za normalno delovanje. Vendar s prvimi ukrepi smo uspeli stvari zajeziti, kar hitro so se začele stvari popravljati in nogometna šola je začela služiti svojemu namenu. Zagotovljeni so bili nujni  pogoji za začetek tekmovanja vseh selekcij, ki so tekmovale na nivoju MNZ Murska Sobota in NZS. Sčasoma so prišli prvi pozitivni rezultati, število otrok pa se je iz dneva v dan večalo, tako, da je ta številka sedaj že čez dvesto.

Pereča tematika med starši in javnostjo v tistem času je bila uvedena vadnina, s čimer se niso vsi strinjali. Lahko danes rečete, da je bilo to prava poteza?

Vadnina je trenutno eden izmed glavnih virov financiranja naše Nogometne šole. Potezo, ki so jo naredili moji predhodniki je za pozdravit, mogoče je na začetku višina vadnina bila kamen spotike pri starših. Sedaj je ta na neki razumni meji in starši nimajo nobenih pripomb glede plačevanja vadnine, kvečjemu to stvar podpirajo.

Uspeli ste pridobiti veliko število novih otrok, kar je zelo pomembno za kvalitetno delo ...

Moram povedati, da sem s trenutno številko zadovoljen. V letu 2011 smo  vse sile usmerili v to, da v Nogometno šolo pripeljemo čim več novih nogometašev. To je bil eden izmed predpogojev, da Nogometna šola sploh začne normalno funkcionirati. Tu moram poudariti, da v nižjih selekcijah imamo stvari zelo dobro popolnjene, tudi s kvaliteto, kar pa nebi mogel povedati za selekciji U16 in U18, kjer nam trenutno primanjkuje dovolj kakovostnih nogometašev, da bi na državnem nivoju igrali kako vidnejšo vlogo.

Kako ste zadovoljni z rezultati nogometne šole v zadnji sezoni?

Naši osnovni cilji so doseženi, Vse ekipe, ki so tekmovale na nivoju države so svoj status obdržale še za naslednjo sezono. Naše mlajše selekcije, ki tekmujejo na območju MNZ Murska Sobota so na samem vrhu po rezultatski plati. Število nogometašev je preseglo številko 200, po nižjih selekcijah imamo določeno kvaliteto, kar je garancija za uspešno delo naprej. Nogometna šola je postala prepoznavna navzven. V zadnjem času smo dobili kar nekaj novih državnih reprezentantov v selekciji U15 in U17. Naše mlajše selekcije so osvojile kar nekaj močnih turnirjev doma v Sloveniji, kot tudi v tujini. Skratka lahko ugotovimo, da smo na pravi poti.

Medtem ko tisti najmlajši redno pobirajo pokale in medalje po različnih turnirjih, pa kadeti in mladinci niso tako uspešni. Zakaj?

Kot sem že omenil, naše mlajše selekcije so konkurenčne vsem ekipam v državi. Problem se pojavi, ko primerjamo malo starejše vrstnike, konkretno kadete in mladince. Tu sta predvsem dva razloga in sicer prvi je, da se je pred dvema letoma praktično članska ekipa ND Mura 05 obdržala na podlagi mlajših nadarjenih igralcev, ki so praktično preskočili kadetsko in mladinski ligo in so se priključili članski ekipi. Drugi problem pri tem pa je nastal, da nihče od odgovornih, ko se je ta situacija zgodila ni poskrbel, da bi se ta nastala vrzel v mladinski in kadetski ekipi s kvaliteto popolnila. Naša naloga pri tem pa je, da se ob prihajajočem prestopnem roku obe ekipi popolnita s kvalitetnimi igralci iz našega prostora in se tako zagotovi zadostno število igralcev, prav tako pa bo zagotovljena konkurenca med igralci, kar je zelo bistven faktor pri tekmovanju. Tu moram poudarit, da je naša vizija, da se do ranga, kjer naše selekcije začnejo tekmovat na državnem nivoju, pripelje čim več kvalitetnih igralcev, kajti le na ta način bomo konkurenčni ostalim ekipam v državi.

Pri kateri starosti je tista meja, ko se nogomet ne igra več samo za rekreacijo in zabavo, pač pa je potrebno trdo delati, da se v njem uspe?

Tu moramo ene stvari ločiti, pri mlajšim selekcijah predvsem pri začetnikih nikakor ni v ospredju rezultat. Tu je predvsem poudarek na igri. Skozi to igro pa otroci spoznavajo elemente nogometne igre. Čez čas pa ta stvar postaja vse bolj resna in tam po desetem letu lahko govorimo, da se začne trdo delati, v kolikor želiš v nogometu uspeti. Moram pa poudariti, da je program dela v naši Nogometni šoli za vsako starostno skupino posebej pripravljen.

Na katere igralce in selekcije v bodoče moramo biti pozorni?

Naši cilji so dolgoročni. Mi moramo z našim strokovnim delom doseči, da so vse naše selekcije dobre in kvalitetne. Je pa res, da trenutno določene selekcije izstopajo od ostalih. Te selekcije so U7, U8, U9 in U10, tudi s selekcijo U14 smo lahko zadovoljni. V naslednji sezoni pa se bo tem selekcijam sigurno pridružila še kaka. 

Če vprašamo drugače - ali se z delom kot je trenutno v podmladku lahko obetamo, da bo tudi v bodoče ogrodje članskega moštva sestavljeno iz doma vzgojenega kadra?

V to sem prepričan, v mlajših selekcijah je ogromno talentov in to je garancija, da bo članska ekipa ND Mura05 vedno imela v svojih vrstah doma vzgojene nogometaše.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2012 ob 11:25 celec gost

      jaz celec vas vprašam kam pridemo z taknim delom

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.