https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

»Mure je dovolj za vse, ni dobro, da teče v prazno«

27.06.2012 ob 6:00  

Mihalič, Slavinec, Anželj, Drvarič in Krapec ne želijo, da bi reka Mura »tekla v prazno«. Menijo, da je čas, da Pomurje izkoristi (energetske) potenciale še »nedotaknjene« reke.


Prvi mož Regionalne razvojne agencije (RRA) Mura Danilo Krapec pravi, da se v razvojni agenciji, ki jo vodi, zavzemajo za sonaravni trajnostni razvoj. Krapec si tudi želi, da bi vse razprave o razvoju regije in pomembnem dogajanju v njej, morali graditi na konstruktivnih pogovorih.

V zvezi z možnostjo hidroelektrarn na reki Muri je Krapec dejal, da so zadeve večplastne in da je potrebno dobro premisliti, kako je možno izkoristiti energetski potencial Mure. "Mure je dovolj za vse in ni dobro, da »teče v prazno«. Zavzemam se za to, da se z najsodobnejšimi tehnologijami izkoristi energetski potencial Mure," je med drugim dejal Krapec.

Prvi mož RRA Mure je apeliral tudi na predstavnike različnih interesnih skupin, ki po njegovem mnenju lansirajo različne variante, ki nimajo trdnih temeljev, namesto da bi se pogovarjali o bistvu.

Mihalič: Priskledniki, novinarji in kvazi strokovnjaki zavajajo ljudi

Rafael Mihalič, pomurski akademik s fakultete za elektrotehniko, meni, da v Sloveniji ni dober čas, da bi se delili na nasprotnike in zagovornike, ampak da začnemo z resno razpravo. "O energetiki razpravljajo ljudje, ki o tem nimajo pojma, skupaj s podporo novinarjev in različnih prisklednikov," je bil kritičen Mihalič. Slednji meni, da precej samooklicanih okoljevarstvenikov ljudi zavaja zavestno. "Apeliram na tiste, ki so proti, da povedo, zakaj so proti."

Drvarič: Mura odteka mimo nas

Predsednik Pomurskega razvojnega sveta Drago Drvarič, sicer tudi prvi mož puconske Keme, meni, da je potrebno dobro analizirati, ali v prihodnosti potrebujemo električno energijo, ki bi jo hidroelektrarne na Muri proizvajale. "Pomurje si mora postaviti vizijo, kako bomo ali bi radi živeli čez 20 let. V tem kontekstu se mi poraja vprašanje tudi o izkoriščanju reke Mure. Menim, da bi morala ta pokrajina doživljati prenovo v celoti."

Drvarič meni tudi, da je reka Mura lahko izvor nove kulture in novih načinov življenja na obeh straneh reke.  Po njegovem prepričanju zdaj »Mura odteka mimo nas«, zato pozitivno gleda na posege v Muro. "Mnogi, ki nasprotujejo hidroelektrarnam na Muri, sploh nimajo predstave, kaj bi hidroelektrarne prinesle," je med drugim dejal Drvarič.

Krapec: Naj ne prevlada neumnost ljudi

Direktor Pomurskega razvojnega inštituta Darko Anželj se je pridružil mnenju Drvariča in dejal, da so hidroelektrarne na reki Muri lahko dobra priložnost za regijo. Anželj je ob tej priložnosti predstavil tudi nekaj možnih scenarijev za postavitev hidroelektrarn na Muri in potencialne koristi. Slednjih se je dotaknil tudi Mitja Slavinec, ki meni, da je hidroenergija poleg obnovljivih virov in sončne energije priložnost za Pomurje. Tudi Danilo Krapec je ob koncu  še enkrat spomnil na, po njegovem mnenju, velike potenciale reke Mure. "Upam, da razvojne priložnosti, povezane z reko Muro , ne bodo splavale po njej zaradi človeške neumnosti."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2012 ob 8:16 felix gost

      Kelko od teh strokovnjakov pa živi ob sami Muri? Kakšen nizki vodostaj ma zadnja leta me zanima, kelko haska bi bilo, razen grobega poseganja v samo Muro in njeno okolico. Majstri, nejsmo mi za takšne stvari, rajši jo namenite za turizem in tu nekaj zriktajte, ka do se pejnezi obračali. Ne gledajte samo na to ka do gradbeni tajkuni mafnoli pa vi kakšno mastno provizijo s ten. Delajte elektrarne na Savi, tan dosta več vode teče.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2012 ob 8:34 brane gost

      najbole ironično je tau ka zagovorniki delajo tau ka sami očitajo nasprotnikon. odavlejo meglo kak tau očitajo drüjgin. vsi veselo izpostavljajo ka je tau enkratna priložnost za regijo, pa ka mo vsi meli korist od toga pa razvojne priložnosti. nišče pa ne povej ka točno so te priložnosti in koristi. je mogauče tau ka de par lidij dobilo zaposlitev v okviri toga projekta, medten gda do dravske elektrarne obračale miljone na račun našega skupnega bogastva? je tau mogauče tau ka de par občinskij šerifov daubilo miloščino s kero do se lejko pred volivcami hvalili. in ja, mura ima potencial, takšen in drugačen. moramo ga izkoristit - definitivno. ampak moramo do toga prijti z lastno vizijo. namesto ka bi gradili regijo na lastnon znanji pa iznajdljivosti, jo razprodajamo in se veselimo drobtinic ki ob ton odpadajo.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.06.2012 ob 10:18 iii gost

      Nasprotniki elektrarn so navadni bleferji in brezdelneži, sami uporabljajo avte, klime, bencin, dizel, kurijo les, kosijo travo itd. Na račun svojega bleferstva pa še zraven dobro služijo, nej mi v prekmurji mo vse proti, te mo se pa opet čudili zakoj gospodarstvo tak slabo, zakoj smo nerazviti itd. glavno ka so baote!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PREKMUREC
      27.06.2012 ob 10:41 PREKMUREC

      Sigurno se da najti vmesna pot pa ka bi obe strani najšle najbole prilično rešitev. Elektrarne nucamo. Ka se nede zgoudilo kak je bilo s cukerno fabriko, ka smo jo doj zaprli zaj pa dosta drakši cuker kupuvlemo. Edina možnost ka bi ge sprejemo argument nasprotnikof je, ka fesjt zmanjšamo potrejbo po elektriki in te jo dejansko nemo nucali. Tou verjetno nede šlo ka nišče nebi rad na sebi šparo zato pa se trbej zgučavati, ka se elektrarna napravi, ta pa je družbeno odgovorna in vlaga del sredstev v urejanje narave okroug elektrarne.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.06.2012 ob 11:20 Piki gost

      Pred davnimi davnimi leti so se strokovnjaki odločili da je potrebno Prekmurje oziroma Pomurje izsušiti. Izginili so bereki mrtvice tudi dolžina mure se je zmanjšala Rezultat pomanjkanje vode, žabe so skoraj izginile kvaliteta življenja se je zmanjšala. Še daleč za nami bodo naši zanamci popravljali neumnosti, katere so bile povzročeno od naših že pokojnih strokovnjakov in katere še bodo z zdajšnjimi strokovnjaki. Z tehniko in energetiko se ukvarjam že vrsto let, vem da brez nič ni nič ampak ekonomska računica če jo združiš z kvaliteto življenja je nična. Premislimo o drugih alternativah ki jih ni tako malo in ne popuščajmo energetskim lobijem.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. jimmy80
      27.06.2012 ob 11:54 jimmy80

      zakoj se nič ne gučij o toploj vodi ka nas obkorža...zakoj se nebi segrevali z njo in izkoristile njeni potencial? aja nišče nebi preveč zaslužo...:)

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.06.2012 ob 12:29 profesor gost

      postavite te elektrarne in ne poslusajta navoscljive seljake!

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.06.2012 ob 13:16 gost gost

      to so lobisti ki bi radi provizije potegnili.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. denimb
      27.06.2012 ob 14:46 denimb

      MURE ne damo!!!pa leko oni gočijo ka šejo!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.06.2012 ob 17:21 Glavca gost

      Slika pove vse : najprej superuradnik, zraven njega gospod, ki ima očitne notranje napetosti, nato sledi pavlinjekov zet, potem veliki razvojnik in na koncu še gospod, ki je prodal Kemo Avstrijcem, in ti bi naj skrbeli za naš razvoj .. HA HA, se vidi kdo je prisklednik. Da malo osvežimo spomin na prvega v vrsti: http://24ur.com/novice/slovenija/slovenski-super-uradnik.html

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.06.2012 ob 12:07 Vučko Miran gost

      ZASTAVLJA SE VPRAŠANJE: KDO IN IZ KAKŠNEGA INTERESA STOJI ZA ZGORNJO GARNITURO OSEBKOV, KI VSILJUJEJO LJUDEM OPCIJO, S KATERO SE UNIČUJE HABITAT!? DRUGO VPRAŠANJE: ZAKAJ TI ISTI OSEBKI NE PREZENTIRAJO LJUDEM TUDI ALTERNATIVNIH VIROV ENERGIJE, KI DELUJEJO V PRAKSI PO CELEM SVETU IN NISO EKOLOŠKO OBREMENJUJOČI ( NPR. SOLARNE ELEKTRARNE IN ELEKTRARNE NA GEOTERMALNI BAZI ?! ŠE ZDALEČ NISEM EDINI, KI MU TA GARNITURA SMRDI PO KORUPCIJI. NA LJUDEH JE, A JIM BODO NASEDLI ALI NE.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.06.2012 ob 12:34 Vučko Miran gost

      ELEKTRIKE JE DOVOLJ ZA VSE, NI DOBRO, DA TEČE V PRAZNO.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.06.2012 ob 12:38 Vučko Miran gost

      LJUDJE POTREBUJEJO DELO IN DOBRO PLAČO, NE PA PROJEKTOV, OD KATERIH SE DEBELIJO LE REDKE, MASTNE, BIROKRATSKE RITI.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.