https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Lončarski tabor na Gradu

07.07.2012 ob 10:29  

Varstveno delovni center Kranj je javni zavod, ki izvaja socialno varstveno storitev vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji. Osebe z motnjami v duševnem razvoju so v uresničevanju svojega življenja, zaradi svojih znižanih intelektualnih sposobnosti, pogosto povsem odvisni od drugih, ki prepoznavajo njihove potrebe. Z odgovornim in strokovnim pristopom jim omogočajo samouresničevanje in jih potrjujejo v občutku koristnosti in izgrajujejo njihovo pozitivno samopodobo.


VDC Kranj ima v okviru izvajanja storitve vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji dolgoletno in bogato tradicijo oblikovanja gline in ustvarjanja glinenih izdelkov. Uporabniki so aktivni udeleženci tega ustvarjalnega procesa in nekateri so postali že pravi mojstri. Zaradi izjemne lanskoletne izkušnje in ponovno izražene želje, so tudi v letošnjem letu v VDC Kranj, za njihove uporabnike organizirali in jim ponudili možnost vključitve v Lončarski tabor, v času od 29.6. do 2.7.2012.

Tabora se je udeležilo šest uporabnikov. Spremljali sta jih Tatjana Sladič in Andreja Vršič. Za prijetno bivanje in dobro hrano so poskrbeli na OŠ Grad. Vsebino tabora so ponovno zapolnili z veščinami učenja lončarske umetnosti. Karel Šalamon in Štefan Zelko sta z njmi delila veselje in navdušenje nad oblikovanjem glinenih izdelkov ter jim pokazala tudi nekaj svojih » skritih« prijemov oblikovanja gline.

Obiskal jih je tudi g. Herman Rajsar – mojster izdelovanja prekmurskih remenk, ki jih je ob prijetnem druženju popeljal v skrivnosti izdelovanja le teh. Zaradi izjemnega navdušenja uporabnikov Varstveno delovnega centra Kranj, ki so si v lanskem letu ogledali grad Grad, jim je Krajinski park Goričko tudi v letošnjem letu omogočil brezplačen ogled Gradu, za kar so jim hvaležni. 

Ogledali so si kulturne in naravne znamenitosti Goričkega. Zopet so obiskali učno gozdno pot na Tromeji ter imeli priložnost opazovati štorkljo pri hranjenju svojih mladičev. Posebno doživetje je bilo večerno opazovanje lune in zvezd. Karel Šalamon jim je omogočil gledanje skozi teleskop, ki jim je luno  približal skoraj na dotik. Za vso pozornost in trud so se zahvalili s skromnim darilom - njihovim glinenim izdelkom. Njihova plesalka Eva Pirnat pa je zaplesala ples Ciganski čardaš, s katerim je navdušila vse prisotne. 

Po besedah Tatjane Sladič in Andreje Vršič, so preživeli štiri prijetne, nadvse zanimive, ustvarjalne in poučne dni, ki se jim bodo vtisnili globoko v spomin. Obe njihovi Suzani sta se tabora udeležili že drugič. Njunega navdušenja so se nalezli tudi vsi ostali udeleženci. Vsi so soglasno ugotovili, da je Goričko zakon.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.