https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Radgonski verniki romali na Sv. Višarje in Brezje

10.07.2012 ob 7:31  

Na lepo, sončno prvo soboto v juliju je romarska pot sedemdeset radgonskih vernikov vodila na sv. Višarje v Italiji in k Mariji pomagaj na Brezje. 


Svete Višarje so pravi biser naravne lepote, na 1700 metrih nadmorske višine se uživa čudovit razgled na gorske vrhove, ter doline. Na tem kraju, ki ga danes imenujejo pot treh narodov ali tudi božja pot Evrope, se radi srečujejo Slovenci, Italijani in Avstrijci. Pravijo pa tudi, da tukaj so nebesa zares bližje.

Staro izročilo pripoveduje, da je nek pastir iz Žabnic iskal izgubljene ovce. Bilo je leta 1360. Po dolgem iskanju jih je našel na samem vrhu Višarij, klečale so okrog nekega grma. Začudeni pastir je pogleda in našel v grmu lesen kip Marije z detetom. Kip je odnesel žabniškem župniku, naslednji dan pa se je kip čudežno vrnil na Višarje. Spet so ga nesli v Žabnice, toda tretji dan se je ponovno znašel na Višarjah. Žabniški župnik je o vsem tem obvestil oglejskega patriarha, ta pa je ukazal naj na kraju kjer so našli kip postavijo kapelico.

Cerkev na Brezjah izhaja iz 14 stoletja in je posvečena sv. Vidu. Leta 1800 je cerkev postala domovanje kapelice Marije Pomočnice. 1814 leta je Leopold Layer iz Kranja po zaobljubi poslikal kapelico in narisal čudovito sliko Marije Pomagaj. Obisk podobe Marije Pomagaj je za preprostega slovenskega romarja postal skoraj zaveza. Zapisana so čudežna ozdravljenja in zaradi teh je bila podoba v letu 1907 tudi okronana. Leta 1988 je papež Janez Pavel II. cerkvi podaril častni naslov manjša bazilika in jo leta 1996 tudi obiskal ter molil ob milostni podobi Marije Pomagaj.

Prav gotovo je takšno romanje, ki so ga opravili radgonski verniki, pot zbližanja z Bogom in milostjo božje matere Marije. Že naslednje romanje , ki je planirano v  tem cerkvenem letu v župniji sv. Petra je tradicionalno dekanijsko romanje na Ptujsko Goro, ki bo zadnjo nedeljo v avgustu. Za naslednje leto pa načrtujejo romanje k "Majki Bistrički" na Hrvaškem.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

TEKST in FOTO: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.