https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci v povprečju seksamo dvakrat tedensko

10.07.2012 ob 14:39  

Raziskava o spolnem vedenju med Slovenci je pokazala, da ima 45 odstotkov vprašanih spolne odnose v povprečju vsaj dvakrat tedensko, kar je blizu globalnega povprečja. Raziskavo je za farmacevtsko družbo Eli Lilly v 13 državah izvedla družba SKIM Healthcare, Slovenci pa so po pogostosti spolnih odnosov na četrtem mestu.


Kot je na novinarski konferenci povedal direktor Eli Lilly za Slovenijo Miha Kline, so rezultati pokazali, da so spolni odnosi za Slovence del normalnega življenja. V raziskavi je sicer sodelovalo 1006 ljudi, starejših od 33 let, od tega 60 odstotkov moških in 40 odstotkov žensk v partnerskih zvezah. Po besedah Igorja Bizjaka z urološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje je pri spolnosti zelo pomembna spontanost, saj se načrtovani spolni odnosi pogosto ne izkažejo kot dobri. Rezultati ankete so sicer pokazali, da je spolnost za 92 odstotkov vprašanih Slovencev spontana aktivnost.

Partnerski konflikti pogosto povzročajo probleme v spolnosti

V raziskavi so anketirance spraševali tudi o izgovorih, s katerimi se izognejo spolnim odnosom. Rezultati so pokazali, da četrtina vprašanih Slovencev, večinoma moških, sumi, da njihovi partnerji uporabljajo izgovore, a brez problemov v ozadju. Irena Rahne Otorepec iz ambulante za spolne motnje in partnerske probleme Psihiatrične klinike v Ljubljani je ob tem povedala, da so partnerski konflikti ponavadi tisti, ki povzročajo probleme v spolnosti.

Kot so povedali na novinarski konferenci, je 15 odstotkom Slovencem preveč nerodno, da bi se o spolnosti pogovorili z zdravnikom, medtem ko se je 13 odstotkov vprašanih z zdravnikom o tem že pogovorilo. "Govoriti o težavah v spolnosti je še vedno tabu tema," je povedala Rohne Otorepčeva in dodala, da bi morali tudi splošni zdravniki o tem povprašati paciente. Bizjak pa je dejal, da se je v zadnjih letih povečalo število tistih, ki se v ambulantah o tem pogovorijo.

Svoje težave Slovenci želijo rešiti sami

Glede na rezultate ankete največ vprašanih Slovencev informacije o težavah v spolnosti išče na internetu, kar se zdi Bizjaku tipično za Slovence, ki po njegovih besedah želijo svoje težave rešiti sami. V raziskavi so se osredotočili tudi na motnje erekcije pri moških in ugotovili, da je osem odstotkov Slovencev že uporabilo zdravilo za zdravljenje motnje. V Združenih državah Amerike je delež takšnih moških 29-odstoten, v Mehiki 22-, v Avstriji pa 15-odstoten.

Na novinarski konferenci so poudarili, da kupovanje zdravil za motnje erekcije na internetu ni varno. Po mnenju Klineta pri kupovanju na internetu ogromno tvegamo, saj ne vemo, kaj je v zdravilih ter ali sploh zdravijo težave. Odločitvi za nakup takšnih zdravil preko interneta glede na raziskavo botruje občutek sramu.

STA

    Komentarji

    1. zaskrbljen
      10.07.2012 ob 15:10 zaskrbljen

      kaj pa penzionisti?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2012 ob 15:31 preskrbljen gost

      oni pa 3x..ka maju čas..pa su spočiti..pa jim drujgo nejde po glavi..

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      10.07.2012 ob 16:25 smrt

      @; za buzarante pa nejso delali raziskave kelko krat keri keroga naskoči pri pobiranji žajfe ? tej se tak klestijo ge prijde po šankrejtaj pa parkaj int......... zaj mi pa buziji in njihovi pajdaši namečejo minusov .udri narode

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.