https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Društvo upokojencev Murska Sobota ob znižanju pokojnin poziva k ukrepanju

11.07.2012 ob 8:35  

Znižanje pokojnin je prizadelo številne prejemnike. Zato Društvo upokojencev Murska Sobota poziva vse oškodovane, da podajo Zahtevo za izplačilo neplačanega dela pokojnine in Ugovor zoper obvestilo o uskladitvi pokojnin.


V Društvu upokojencev Murska sobota (Društvo) vabijo vse zainteresirane upokojence, da pri njih prevzamejo izvod Zahteve za izplačilo neplačanega dela pokojnine, ki je namenjen vsem upokojencem (potrebna je številka in datum odločbe, s katero je priznana pokojnina) in Ugovor zoper obvestilo o uskladitvi pokojnin, ki je namenjen vojnim veteranom (potrebno je potrdilo o priznanju statusa vojnega veterana, potrdilo o opravljanju dolžnosti pri obrambi RS).

Upokojenci proti samovoljnemu ravnanju vlade

Z Zahtevo podpisnik zahteva, da se mu izplača tisti del pokojnine, ki mu je priznan s pravnomočno odločbo po ZPIZ-1, obvestilo o uskladitvi pa mu že pridobljene pravice krati. Te zahteve in ugovori same po sebi nimajo pravne teže ali osnove, saj ni pravnega akta, na katerega bi se ti ugovori ali zahteve lahko nanašale. »Z izpolnjevanjem Ugovorov in Zahtev izkazujemo nekakšen revolt zoper samovoljen način ravnanja vlade. Želimo tudi sprožiti vprašanje o presoji ustavnosti oz. zakonitosti odvzetih pravic s področja pokojninskega zavarovanja, kot tudi opozoriti na kršenje 158. člena Ustave RS (člen o pravnomočnosti),« pravijo na Društvu.

Foto: www.sxc.hu

Šli bodo tudi na sodišče za človekove pravice

Ker same zahteve in ugovori nimajo pravne osnove, je ZDUS preko Varuhinje človekovih pravic dal pobudo za oceno ustavnosti ravnanja vlade, zato bo sedaj treba počakati na odločitev Ustavnega sodišča. Kot pravijo v Društvu: »V primeru za nas pozitivne odločitve, bodo ti Zahtevki in Ugovori verjetno pridobili na "teži",« in dodajajo: »Bomo pa upokojenci uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.«

Ugovor je namenjen vojnim veteranom, ki so se borili za samostojnost Slovenije. Po 5. odstavku 143. člena ZUJF se jim pokojnine ne bi smele usklajevati, vendar kot pravijo upokojenci, se poslana obvestila na to niso ozirala.

Omenjene obrazce lahko pri njih dobijo vsi upokojenci, ne le njihovi člani. Kot sporočajo z Društva, želijo, da se odzove čim večje število oškodovanih upokojencev. Roka za oddajo sicer ni, si pa želijo, da se to opravi čim prej, da se nabere čim večje število Zahtev in Ugovorov, saj kot pravijo, bi to dalo večjo težo in legitimnost njihovemu "pritisku" na vlado.

Obrazce torej vsi zainteresirani dobijo na sedežu društva, na Kocljevi 4, kjer lahko dobijo tudi dodatne informacije, za katere pa lahko pokličejo tudi na telefon 02/ 524 10 84.

Ker ni novih odločb, se ne morejo pritožiti

Poleg samega znižanja pokojnin pa je upokojence razburilo tudi dejstvo, da so o znižanju dobili le obvestila, ne pa tudi odločb. V Društvu upokojencev Murska Sobota menijo, da je to protiustavno, saj se po njihovem mnenju odločbe lahko razveljavi samo z novo odločbo, ne pa z obvestilom: »Tudi zakon ne more spremeniti odločbe. Če ni nove odločbe se ne moremo uradno nanjo pritožiti in tako nam je kršena pravica do pritožbe, kar zagotavlja 25. člen ustave RS.«

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.