https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Neurje po Pomurju največ škode povzročilo na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih

12.07.2012 ob 14:45  

Močan dež s točo je sinoči po več krajih v Sloveniji poplavil večje število objektov in podiral drevje. Neurje je škodo povzročilo v Ljubljani, Bovcu, Prekmurju in mariborskem območju, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Po prvih podatkih je toča naredila v Pomurju precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih.


V Pomurju je v sredo po 19. uri toča z močnim vetrom zajela naselje Otovci v občini Puconci. Odkrito streho so sanirali domačini. Posledice neurja v Pomurju sicer niso tako hude, kot je sprva kazalo. Po ocenah domačinov na območju Otovcev, kjer so ponekod zelo poškodovani predvsem sadovnjaki in vinogradi, naj bi bila škoda od 40 do 60-odstotna.

Nebo nad Vidonci (foto: Gabrijel Pilaj)

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa. Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci v občini Puconci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, dokončna sanacija pa bo potekala danes.

V naselju Pušča je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, v naselju Jamna v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa kletne prostore stanovanjske hiše.

Sicer pa je toča večinoma padala med dežjem, na različnih koncih in zelo selektivno, tako da so razlike med poškodovanimi površinami zelo velike, na nekaterih njivah je škoda precejšnja, nedaleč stran pa je skoraj ni, je za STA povedal direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja.

Toča v Černelavcih (foto: Mitja Celec)

Drugih ocen o škodi za zdaj še ni, sicer pa jo bodo ugotavljale zavarovalnice. Država namreč sofinancira zavarovanje kmetijskih površin proti toči, zato dobijo odškodnino le kmetje, ki imajo sklenjena zavarovanja.

Preberite tudi:

FOTO: Hude nevihte nad Pomurjem ponekod prinesle tudi točo

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.