https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policija opozarja: Kolesarji, na kolesih previdno in trezno!

21.07.2012 ob 10:03  

Policisti pozivajo kolesarje, naj spoštujejo pravila cestnega prometa in so previdni na cestah. Na policijskih upravah namreč opozarjajo, da so v veliko prometnih nesrečah z udeležbo kolesarjev slednji tudi povzročitelji nesreč, najpogostejši vzroki pa so nepravilna smer vožnje, izsiljevanje prednosti in neprilagojena hitrost.


Policisti so v zadnjem obdobju pri  obravnavanju prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji ugotovili, da je "relativno veliko" teh kolesarjev neprimerno opremljenih, ali pa so v času nesreče na kolesu vozili predmete, ki so zmanjševali stabilnost in tako onemogočali varno vožnjo kolesa. Prav tako so pogosto vozili na napačni strani vozišča oziroma po drugih prometnih površinah, ki jim niso namenjene.

Krivi za kar polovico prometnih nesreč

Statistični podatki kažejo, da kolesarji povzročijo velik odstotek prometnih nesreč (na nekaterih policijskih upravah več kot 50 odstotkov), povprečna stopnja alkohola pri kolesarjih, ki so povzročili prometno nesrečo pa znaša blizu 2 promila.

Policisti tako pozivajo kolesarje, naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo, pas oziroma pot, če tega ni, pa naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Če kolesarji vozijo v skupini, pa naj vozijo drug za drugim, poudarjajo.

Prižgite luči

Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti kolesarji na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč, kjer mora biti nameščen še rdeč odsevnik. Na obeh straneh pedalov morajo imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa bočne odsevnike, še opominjajo policisti.

V cestnem prometu sicer sme samostojno voziti kolo oseba, ki je starejša od 14 let, oziroma najmanj osem let star otrok, ki pa mora pri sebi imeti veljavno kolesarsko izkaznico.

Otrok do 14. leta starosti, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, pa sme voziti kolo v prometu le v spremstvu polnoletne osebe. Otrok do 6. leta starosti kolo lahko vozi le na pešpoti oziroma območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe pa tudi na območju umirjenega prometa.

Čelado na glavo

Otroci, mlajši od 14 let, morajo med vožnjo kolesa nositi tudi atestirano zaščitno čelado, kar velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Če otrok med vožnjo nima ustrezne zaščitne čelade, kazen za njegove starše znaša 120 evrov, če mlajši od osmih let samostojno vozijo kolo ali nimajo kolesarske izkaznice, pa je kazen 80 evrov.

Tudi kolesarji, ki ponoči ne uporabljajo luči na kolesu, lahko plačajo kazen v višini 80 evrov, za polovico manjša pa je kazen, če za vožnjo s kolesom ne uporabljajo ustrezne površine. Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola pa se tako za voznike motornih vozil kot tudi za kolesarje gibljejo med 300 in 1200 evri, še opozarjajo policisti.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2012 ob 11:14 lujzek25 gost

      Neprilagojena hitrost z biciklinun????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Truplo
      22.07.2012 ob 6:48 Truplo

      Kup nemogočih napotkov oz. neizvedljivih: naj se kolesar vozi čimbližje desnemu robu cestišča. Pozablja se, da se načeloma pameten kolesar vozi vsak meter od desnega roba in to: ker se prehiteva z avtomobili zelo na tesno ima tako kolesar vsaj mesto, da se nekam umakne in kot drugo, cestišče blizu bankine je navadno tako uničeno, da se tam niti z avti ne vozijo... V Avstriji se lahko dva po dva, če so vsaj štirje, vozijo vštric, ker je takrat prehitevanje varneje, pri nas pa trmasto vztrajajo v vožnji eden za drugim. S tem se kolona npr. petih kolesarjev tako podaljša, niso pa niti počasni, da so razna prehitevanja dobesedno nevarna in se vozi v škarje. Ja, predpise pri nas navadno pišejo taki, kateri svoj živi dan niso sedli na bicikel.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. bono1
      22.07.2012 ob 19:11 bono1

      Se popolnioma strinjam z tem, kar je napisal Truolo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.