https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Raziskava: Športni napitki so škodljivi

25.07.2012 ob 11:10  

Športi napitki so postali skorajda že obvezna oprema športnikov, saj naj bi blagodejno vplivali na telo ter uspešno preprečevali dehidracijo. Nova raziskava pa je razkrila prav nasprotno, da so učinki teh pijač lahko celo škodljivi. Prav tako so proizvajalci teh pijač denarno podpirali znanstvenike, ki so nato zagovarjali pitje športnih pijač.


Marketinška sporočila proizvajalcev in nasveti strokovnjakov športnike prepričujejo, naj pijejo tekočine, preden sploh postanejo žejni. Javnost in športniki so namreč bombardirani z nasveti, kdaj, kaj in kako naj pijejo med športnimi aktivnostmi.

Hidriranost med športom nekoč ni imela velike vloga. Pred nekaj desetletji so maratoncem celo odsvetovali pretirano pitje tekočin, saj naj bi jih upočasnile. Debata o hidraciji med športom je glede na raziskavo, objavljeno v znanstveni reviji British Medical Journal, v ospredje prišla šele, ko so začele podjetja za proizvodnjo pijač sponzorirati znanstvenike, ki so razvili posebno znanstveno področje, namenjeno hidraciji. Znanstveniki pa so imeli vpliv na športne organizacije ter tudi splošno javnost.

Foto: sxc.hu

Neupravičen strah pred dehidracijo?

Tako se je začel širiti strah pred dehidracijo in njenimi posledicami, ki je zagon dobil ob popularizaciji prostočasnega teka. To vedno večje tržišče so izkoristili proizvajalci športnih pijač. Prodaja teh pijač v Veliki Britaniji presega 330 milijonov evrov letno, tržišče v ZDA pa je bilo leta 2009 vredno dve milijardi evrov, potrošnja pa se iz leta v leto veča.

Za tem se skriva sožitje med znanostjo in trženjem. Proizvajalci športnih pijač, kot je na Gatorade, ki je od leta 2001 podružnica PepsiCo, so med drugim podpirali raziskave Avstralskega inštituta za šport in ameriškega Združenja atletskih trenerjev. Začelo se je širiti prepričanje o nevarnosti dehidracije in o tezi ničodstotne dehidriranosti, se pravi, da morajo športniki piti kolikor lahko, da izboljšajo svoje zmogljivosti.

Odsvetujejo pretirano uporabo športnih pijač

Glede na rezultate raziskave v British Medical Journal pa pitje pretiranih količin tekočin med športnimi aktivnostmi ni potrebno. Prav tako odsvetujejo pretirano uporabo športnih pijač, saj so visokokalorične in vsebujejo veliko sladkorja, ki prispeva k debelosti. Zato raziskovalci pitje teh pijač priporočajo samo športnikom, ki potrebujejo dodatne kalorije, sladkorje in soli, rekreativni športniki in ljudje, ki niso preveč telesno aktivni, pa takšnih pijač ne potrebujejo, saj jim ob primerni prehrani teh snovi ne primanjkuje, je še razkrila raziskava.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.