https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pohodniške poti v Prekmurju - Prosenjakovska pot

Prosenjakovci, 11.08.2012 ob 10:15  

Ker je Prekmurje znano kot raj za pohodnike vam bomo na Pomurec.com predstavili nekaj pohodniških poti, ki se prepletajo po Prekmurju. Izbirate lahko med okrog 117 km označenih rekreativnih, tematskih in nordijskih poti. Poleg hoje, ki je zelo priljubljena oblika rekreacije boste na pohodniških potepih spoznali tudi kulturno in naravno dediščino ter uživali v čudoviti pokrajini.

Najprej vam bomo predstavili REKREATIVNE POTI (Prosenjakovska pot, Sladka pot, Pot vinotočev, Pot kulturne dediščine, Bernardina pot).

PROSENJAKOVSKA POT

Pot, ki je dolga okrog 8 kilometrov vključuje območje dveh vasi, Prosenjakovci in Selo. Poteka po asfaltnih, makedamskih in gozdnih poteh ter po težavnosti velja za lahko.

Začetna oz. izhodiščna točka je pri Dvojezični osnovni šoli Prosenjakovci, pot se nato po asfaltu nadaljuje do Koltayevega mlina in obnovljenega šolskega vodnjaka pri vrtcu v Prosenjakovcih.  Nekaj metrov stran si lahko ogledate ostanke gradu Matzenau. Ta del poti je ravninski nato se pa začne rahel vzpon do lovskega doma v Prosenjakovcih in še naprej do romanske rotunde v Selu. Končna točka je pri evangeličanski cerkvi v Selu, če pa želite končati na začetni točki pa lahko izberete tudi možnost krožne poti.

 

DOŠ PROSENJAKOVCI

 

KOLTAYEV MLIN - prva elektrarna v vasi. Poganjala jo je voda Ratkovskega potoka, razvila pa se je iz mlina, kjer so okoliški prebivalci mleli žita.

 

OBNOVLJEN ŠOLSKI VODNJAK – globok 10 metrov z okroglim premerom 1,5 metra, nepravilne osmerokotne oblike je bil zgrajen leta 1936.

 

GRAD MATZENAU – zgrajen naj bi bil v začetku 19. stoletja. Gre za razkošno stavbo  v neoklasicističnem slogu kot letno in lovsko bivališče. V preteklosti je grad/dvorec Matzenau obdajal čudovit, urejen park. Danes v parku rastejo nekatere vrste dreves, ki so po Goričkem zelo razširjene, nekaj pa je tudi takih, ki so v teh krajih še danes redkost.

 

LOVSKI DOM PROSENJAKOVCI – zgrajen leta 1946 je prijetno počivališče na poti. V okolici je v senci različnih dreves postavljenih veliko lesenih klopi in miz, kjer si lahko naberete novih moči za nadaljnje raziskovanje kraja. Prav tako je na tem mestu "na voljo" čudovit panoramski razgled na vas in okoliško pokrajino.

 

ROMANSKA ROTUNDA – zgrajena v prvi polovici 13. stoletja. Nekaj metrov severovzhodno od rotunde je pokopališče z nagrobnikom plemiške družine Matzenau iz Prosenjakovec. (Več o romanski rotundi pri predstavitvi druge pohodniške poti).

 

EVANGELIČANSKA CERKEV - najstarejši dokumenti jo omenjajo v letu 1599 in 1601. Zgrajena v neoromanskem stilu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.08.2012 ob 10:52 aja gost

      ''Ker je Prekmurje znano kot raj za pohodnike'' AJA OD KEC PA TAU VAN:) Sploj dale več nemo komentejro!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2012 ob 11:12 markec gost

      @aja če tij ne hodiš še ne pomejni ka drugi ne hodijo :) kelko je meni znano dosta lidij od indri hodi po tej potej tak ka premišlavli prle kak se glasijš :)

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.08.2012 ob 13:20 aja gost

      markec ''Ker je Prekmurje znano kot raj za pohodnike'' Raj za pohodnike je še zdaleč prekmurje. Odijo že, ampak nej dosti napram drugim predelom države. Vej pa v prekmurji razen term je turizem slab. Že v Sloveniji nasplošno turizem malo prispeva k našemu bogastvu. Turizem na goričkon je prispevo tau, ka se zdaj tan imenuje nekšni krajinski park in če ščeš kaj postaviti maš dosti več stroškov. Turizem v sloveniji je na glavo obrnjeni.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.