https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Poletno gledališko izobraževanje v Ljutomeru

Ljutomer, 24.08.2012 ob 10:15  

V Ljutomeru so ta teden na svoj račun prišli mladi gledališčniki oziroma tisti, ki jih veseli tovrstno izražanje. Pravkar namreč poteka poletno gledališko izobraževanje. Začeli so ta teden, in sicer s tridnevnim intenzivnim gledališkim seminarjem.


Sprva so se v igri urili mlajši otroci (od prvega do petega razreda osnovne šole), včeraj in danes pa so na vrsto prišli malo starejši. Obiskali smo jih na vajah ter jih povprašali o njihovi odločitvi za udeležbo na seminarju ter igralskih željah v prihodnje. Prav tako smo poklepetali tudi z mentorico Majo Gal Štromar.

Otroci na seminarju spoznavajo nove načine izražanja, imajo raznovrstne delavnice, pripravljajo dialoge in monologe ter ustvarjajo v skupinah.

Na vprašanje, zakaj so se udeležili tega seminarja, izpopolnjevanja v igri, so odgovorili, da zaradi popestritve počitniškega časa, ker jih veseli tovrstno izražanje, da bi izgubili tremo pred nastopanjem, pridobili nove izkušnje, se naučili obnašanja na odru ter se naučili sproščenosti na odru. Nekateri že delujejo v gledaliških skupinah in verjamejo, da jim bo to izobraževanje prineslo tudi veliko pozitivnega pri raznih pripravah na gledališke predstave.

Dijakinji pa sta povedali, da se želita v prihodnosti profesionalno ukvarjati z igro in sta se v ta program vključili, da odkrijeta svoje potenciale ter vidita, ali imata smisel za igro ter da še dodatno raziščeta sami sebe.

Mentorica seminarja je Maja Gal Štromar, ki je na Mednarodni šoli za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu zaključila študij gledališke igre. Kot dramska igralka je bila nekaj let stalno angažirana v Slovenskem Ljudskem Gledališču v Celju in v Drami Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, gostovala pa je tudi v mnogih drugih gledališčih (Gledališče Koper, Teatro Miela, Koreodrama itd.) in izvedla številne avtorske projekte, tako doma kot v tujini.

Deluje kot svobodna umetnica, ukvarja se z gledališčem, s filmom, pisanjem, prevajanjem in s poučevanjem dramske igre doma kot v tujini. Natopila je v 26 filmih. Zadnja leta preko Zavoda za kulturne dejavnosti AMANART pripravlja svoje gledališke predstave.

Do sedaj je objavila osem literarnih del: "Goga 66000", "Na predpomlad mi reci ti", "Že češnječas", "Amigdalino srce", "Lju.beznica ali Svetloba po dekretu", "Misli name, ko ti je lepo", "Alma Ajka" in "Boginja z zamudo-Dea in ritardo". Pred izdajo sta roman "Potaknjenci" in didaktično delo "Črkolandija".

Gal Štromarjeva je povedala, da je v Ljutomer prišla na povabilo Mire Rebernik Žižek, koordinatorke OI JSKD Ljutomer, ki je izrazila željo po izobraževanju mladih, predvsem zato, ker so zelo močni kar se tiče gledališkega izraza na tem področju. "Vemo, da se igralec nikoli ne neha izobraževati. Dobro je začeti z mladimi, s čisto majhnimi, zato da se res čisto od začetka začne, da se začne vzgajati gledališki duh že pri malih".

Kot je še povedala, je seveda opazna razlika med mlajšimi in starejšimi udeleženci izobraževanj. "Starejši smo po navadi že precej izoblikovani, kar je lahko seveda dobro, po drugi strani pa ta izoblikovanost prinaša tudi neko zakrknjenost, recimo več treme, ali tudi več predsodkov, ki jih imamo starejši. Smo že nekako tako ukalupljeni, zelo težko se sprostimo in imamo tudi določene koncepte, pa vnaprej pripravljene vzorce, vzorce razbijat pa je zelo težko".

Poudarila je, da je pri mlajših otrocih seveda lažje, ker nimajo vnaprej določenih vzorcev ali nekih obnašanj, zato so bolj sproščeni. Po drugi strani pa je pri mlajših določene stvari malo težje delati, ker marsičesa še ne morejo razumeti tako kot starejši ali odrasli. So pa vsekakor zelo odprti za nove zadeve, imajo ogromno domišljije ter energije.

Seveda je prijeme potrebno prilagoditi stopnji in starosti otroka. "Danes smo delali monologe. V skupini mamo dve srednješolki, ostali otroci so na višji stopnje osnovne šole, za njih so te vaje zelo zahtevne, vendar jim zelo dobro sledijo. Poudariti moram, da so zelo dojemljivi. Težko je reči, da otrok nečesa ne razume. Otrok že razume, samo ga je treba nekako pripeljati do tega, do bistva. Ne smeš ga obremenjevati z nekimi težkimi koncepti, teorijami, ampak ga moraš z igro pripeljati do razumevanja", je še poudarila mentorica seminarja.

Letos poteka poletno gledališko izobraževanje prvič v taki strnjeni obliki. Prihodnji teden bodo nadaljevali z delom. Začel se bo namreč dvodnevni intenzivni gledališki seminar na temo raziskovanje igralčevega potenciala.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.