https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Pomurski folklorni skupini gostovali na Koroškem

Črna na Koroškem, 29.08.2012 ob 8:00  

Prejšnjo nedeljo so se poustvarjalci ljudskega plesa, glasbe, petja in šeg na gaudi v času turističnega tedna v Črni na Koroškem dobili že enajstič. Tam sta bili tudi dvoji folkloristi iz Pomurja in sicer FS KUD Razkrižje, otroška in odrasla FS KTD Moščanci.

Gostitelji so bili kot vselej domači folklorniki, člani Folklorne skupine KD Gozdar iz Črne na Koroškem, ki so zastopali Koroško z našimi plesi in glasbo. Tokrat festival žal ni bil mednaroden, so pa bili udeleženci priča novemu slovenskemu valu folklornega ustvarjanja prek izjemno kvalitetnih folklornih skupin iz različnih pokrajin. Tako so poleg koroških lahko videli še plese Prekmurja, Gorenjske in Bele Krajine v folklornih kostumih, značilnih za te kraje. Sodelovale so FS KUD Razkrižje, otroška in odrasla FS KTD Moščanci ter FS Ajda KD Jožeta Paplerja iz Besnice v sodelovanju s OFS Podkuca KD Dobrava Naklo.

Vse sodelujoče je ob prihodu prijazno sprejela županja Črne na Koroškem, mag. Romana Lesjak, ki je v sproščenem vzdušju na kratko predstavila kraj in njegove posebnosti, nato pa je do besede prišla tudi poslanka Državnega zbora ga. Polonca Komar. Sledila je izmenjava simboličnih daril in zelo okusna in bogata pogostitev, ki jo je tokrat pripravila turistična kmetija Plaznik iz Bistre, ter prijetno druženje in spoznavanje.

Srce prireditve je kot vsako leto začelo biti v pravih ritmih, ko se je skozi Črno sprehodila povorka vseh sodelujočih folklornih skupin, ki se kljub izjemni vročini niso ustrašile in se pri spomeniku s kratko plesno predstavitvijo pokazale prisotni množici. Ples se je ob povezovanju ge. Vesne Burjak, predsednice Zveze kulturnih društev, nadaljeval v dvorani Kulturnega doma, kjer najbrž ni bilo obiskovalca, ki bi ne bil navdušen nad letošnjimi gosti. Po končani prireditvi so gostje in gostitelji še skupaj prigriznili jedi, ki jih je pripravila Gostilna Rešer, in popili kozarček ali dva za zdravje in dobro voljo. Tudi glasbe ni manjkalo.

Tekst in foto: Mojca Pori

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.