https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

17. obletnica najdbe ostankov Titanika

01.09.2012 ob 14:02  

Leta 1985 so 73 let po nesreči veličastne čezoceanske ladje Titanik, našli njegove ostanke na dnu oceana.

Skupina raziskovalcev na čelu z Robertom Ballardom in Jean-Louisom Michelom so 1. septembra leta 1985 odkrili na dnu ostanke Titanika. Lastnica ladje je bila družba White Star Line, zgradili pa so jo v ladjedelnici Harland and Wolff v Belfasu. Titanik je bil druga od treh sestrskeih ladij, prva je bila Olympic, tretja pa Britanic (originalno ime je bilo Gigantic). Ladje so bile v tistem času najbolj luksuzne in največje na svetu.

Foto: wikipedia

V času izgradnje je bil Titanik največji parnik na svetu, potonil pa je med svojim prvim potovanjem čez Atlantik v nedeljo, 14. aprila 1912. Tega dne je ob 23.40 trčil v ledeno goro, dve uri in štirideset minut kasneje pa je potonil. Takrat v ledeno mrzli vodi je umrlo 1.517 ljudi, na ladji pa je bilo ob izplutju 2.223 potnikov. Rešilo se je 706 potnikov od tega največ žensk in otrok.

Titanik je bil dolg 269 metrov, širok 28 metrov, težek 46.328 ton, višina ladje pa je bila 18 metrov. Imela je štiri 19-metrske dimnike, od katerih pa eden ni delovel, ampak so ga ladji dodali, da bi delovala bolj impresivno. Bila je prva ladja, ki je imela na krovu bazen, telovadnico, turško kopel, knjižnico in igrišče za skvoš. Sobe v prvem razredu so bile zelo okrašene, pohištvo je bilo ročno izdelano in ornamentirano, vse so bile oblite z dragocenim lesom.

Ladjo je ekipa našla na globini 3.800 metrov jugovzhodno od Novofunlandije. Odkrili so, da se je ladja prelomila na dva dela, deli ladje, pohištvo, jedilni pribor in osebni predmeti potnikov pa so bili raztreseni več kot 2,6 kvadratnega kilometra okrog razbitin. Od leta 1994, ko je lastništvo nad razbitinami dobila družba RMS Titanic Inc., je bilo na površje prinešenih že več kot 6.000 artefaktov. Morje in mikroorganizmi pa naj bi v naslednjih petdesetih letih ladjo popolnoma razgradili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2012 ob 21:06 kiflek gost

      Od 1985 do 2012 je 27 lejt nej pa 17... žalostno

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.