https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prejk 12 bo razkrival ustvarjalno delo Prekmurcev

Murska Sobota, 04.09.2012 ob 12:04  

Projekt Zavoda DrMr PREJK 12 je del programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 – Pestro enotedensko dogajanje bo obiskovalce seznanilo z ustvarjalnim delom Prekmurcev in s sodobnimi umetniškimi praksami ter jih skušalo motivirati za nadaljnje ustvarjanje. 


Projekt PREJK 12, ki je del programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, se bo v prvem delu septembra odvil v Murski Soboti. V dobrem tednu bodo obiskovalcem na voljo številni glasbeni, vizualni in drugi dogodki, umeščeni v lokalna degradirana okolja. Organizatorji trdno verjamejo, da je prepletanje preteklosti in sedanjosti ter tradicije in sodobnih trendov ključ do razvoja in kakovostnega ustvarjanja.

Glavnino dogodkov bo predstavljala sodobna glasba

Na današnji predstavitveni novinarski konferenci, ki je v organizaciji Zavoda DrMr potekala v Murski Soboti, so vodja projekta in koordinatorji tematskih sklopov znotraj projekta predstavili koncept celotnega dogajanja PREJK12 in posamezne dogodke, ki se bodo v mestu ob Muri odvijali od 7. do 15. septembra. Kot je v uvodu povedal direktor Zavoda z družabno raziskovanje in medkulturno razumevanje – DrMr Murska Sobota Ahac Meden, je namen projekta obiskovalce seznaniti z ustvarjalnim delom ljudi iz Prekmurja, z novimi dimenzijami uporabe prostora skozi prepletanje preteklosti in sedanjosti, tradicije ter sodobnih trendov.

Glavnino dogodkov predstavljajo sodobna glasba in glasbeni izrazi, ki bodo združevali tradicionalne prijeme popularne glasbe, okoliške zvočne podobe in sodobna glasbena orodja. Glasba bo tudi sicer služila kot povezovalni element dogajanja.

Prireditve bodo skušale večdimenzionalno predstaviti Prekmurje, ob tem pa bodo umeščene v različna lokalna degradirana okolja, kjer bodo potekali tako prej omenjeni glasbeni dogodki kot multimedijske inštalacije, delavnice, predavanja in drugo.

Ciljna skupina projekta so mladi

Kot je še povedal Meden, je glavni namen projekta motiviranje posameznikov in skupin, da postanejo aktivni na različnih področjih, ki spodbujajo človeški razvoj, medčloveško sodelovanje, sobivanje z naravo, in poudarjajo pomen človeške ustvarjalnosti in tehnološkega razvoja. Prav zato so glavna ciljna publika projekta mladi, ki so tudi sicer v stiku z najnovejšimi tehnološkimi in drugimi inovacijami ter jih brez večjih težav preizkušajo in doživljajo.

Kolektiv PREJK 12 je letos že izvedel tri dogodke – otvoritev prve soboške arhitekturne galerije na prostem, ustvarjanje pletenih grafitov po Murski Soboti in Festival migrantskega filma -  s katerimi je napovedal prihajajoče osrednje dogajanje, ki se bo 7. septembra začelo z otvoritvijo osrednjega prostora PREJKplac na Slovenski ulici v Murski Soboti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2012 ob 14:40 Partyboy gost

      Toooooo!!! Šooooopaaaaaaajjj :))))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2012 ob 16:45 platforma gost

      Super. Smao ka se dogaja nekaj nouvoga.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.